Local

În atenția vrâncenilor: Procedură simplificată pentru contestarea amenzilor în instanță

Ionel Sclavone
16 sep 2021 2846 vizualizări

Pe viitor, vrâncenii amendați care vor dori să conteste sancțiunile primite, în instanță, vor avea la dispoziție o procedură mai ușoară și mai rapidă. Astfel, cei care contestă nu vor mai trebui să participe la ședințele de judecată ale instanțelor, conform unei propuneri legislative aflate în dezbatere. Actul normativ își propune să simplifice pocedura de rezolvare a contestațiilor în cazul unor sancțiuni contravenționale va fi simplificată.

Pe viitor, soluționarea anumitor contestații pentru sancțiunile contravenționale se vor putea desfășura fără ca cei care o fac să fie obligați să se prezinte la judecată. Este vorba despre o propunere legislativă ce vizează simplificarea și eficientizarea activității instanțelor de judecată. Noua regulă se va aplica însă doar în cazul sancțiunilor cu avertisment sau amendă contravențională cu o valoare mai mică de 10.000 de lei.

Astfel, părțile nu vor mai fi citate în proces, iar soluționarea contestației se va face printr-o procedură scrisă. În plus, vor fi introduse formulare standard pentru plângerea contravențională, cât și pentru formularul de răspuns al organului constatator.

Proiectul de lege care propune soluționarea simplificată, fără citarea părților implicate, a plângerilor împotriva proceselor-verbale încheiate de agenții constatatori, este aplicabil doar în cazul în care sancțiunile constau în avertisment sau amendă contravențională de maximum 10.000 de lei.

Cum se va desfășura noua procedură de contestare

Astfel, contestatarul contravenției va face doar demersuri ce implică depunerea la instanța de judecată a documentelor prevăzute prin lege. Apoi, derularea întregului proces de contestare și judecare, se va face după o procedură descrisă în cele ce urmează:

Mai întâi, contravenientul va completa, obligatoriu, un formular de plângere contravențională. Documentul, împreună cu copiile dovezilor pe care își bazează contestația vor fi depuse la instanța de judecată.

În prima fază, în cazul în care formularul nu a fost completat corect sau sunt necesare informații suplimentare, instanța va solicita, în scris, rectificarea formularului sau completarea dovezilor.

Pentru a face acest lucru, contravenientul va avea la dispoziție un termen de 10 zile de la primirea solicitării. În acest timp, el va trebui să transmită documentele și informațiile suplimentare ce i-au fost solicitate. În situația în care contestatarul nu retransmite documentele solicitate de judecător în termenul stabilit, plângerea va fi anulată. În acest caz, el va putea face o nouă cerere de reexaminare motivată, în termen de 15 zile de la data comunicării anulării.

După primirea noilor documente, instanța va trimite un formular tipizat de răspuns, spre completare, organului care a aplicat sancțiunea, însoțit de copii de pe documentele primite de la contravenient.

Termenele de soluționare vor fi mai reduse

Organul care a aplicat sancțiunea are la dispoziție 30 de zile de la comunicare, pentru a transmite instanței formularul completat și dovezile pe care le consideră necesare.

În baza probelor ce-I vor fi puse la dispoziție, judecătorul va redacta și va pronunța hotărârea în termen de 30 de zile de la primirea tuturor informațiilor.

Există posibilitatea ca instanța să dispună prezența părților, dacă va considera necesar sau dacă una dintre părți solicită acest lucru.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.