Local

În atenția vrâncenilor: Polițiștii locali vor putea cere proprietarilor de mașini date pentru identificarea șoferilor

Ionel Sclavone
12 mai 2022 3287 vizualizări
Foto:arhiva ZdV credit foto:adevarul.ro
Foto:arhiva ZdV credit foto:adevarul.ro

Proprietarii de autoturisme ar putea fi obligați să ofere informații despre identitatea șoferului, în cazul în care și-au împrumutat mașina, și polițiștilor locali. Mai mult, polițiștii locali vor fi în măsură să aplice amenzi, în valoare de până la 2.900 de lei, celor care nu se conformează. În prezent, conform noilor modificări la codul rutier, această obligație este doar față de poliția rutieră.

Măsura propusă este destinată să-i ajute pe polițiștii locali să-i identifice mai ușor pe cei care încalcă legislația și staționează sau parchează neregulamentar. Conform reglementărilor în vigoare, polițiștii locali sunt cei în măsură să aplice sancțiuni celor care încalcă legea în astfel de situații.

Inițiatorii proiectului legislativ susțin că în prezent, polițiștii locali nu-i pot identifica pe șoferii care încalcă regulile cu privire la oprirea, staționarea ori parcarea vehiculelor și nu pot aplica, așa cum stabilește Legea 155/2010 a poliției locale, sancțiuni pentru aceste abateri.

„În considerarea faptului că polițiștii locali vor avea competența de a solicita datele de identificare ale conducătorilor autovehiculelor oprite/ staționate/ parcate neregulamentar, se va reduce numărul de încălcări ale normelor legale privind oprirea/ staționarea/ parcarea, având în vedere și faptul că sancțiunile pentru necomunicarea datelor de identificare ale conducătorilor autovehiculelor sunt mai mari decât cele pentru oprirea/ staționarea/ parcarea neregulamentară”, subliniază autorii actului normativ.

La nivelul municipiului Focșani au loc, periodic, acțiuni ale Poliției Rutiere care vizează degajarea spațiilor publice de autoturisme parcate neregulamentar. Cu precădere astfel de situații se întâmplă în zona Pieței Moldovei, mai ales în prima parte a zilei. Este momentul în care comercianții își aduc marfa cu autovehiculele pe care le parchează cât mai aproape de locația în care își desfășoară activitatea.

Pe de altă parte, același cu lucru se întâmplă și în cazul celor care vin să facă diverse cumpărături. Și aceștia își parchează vehiculele cât mai aproape de zona pieții, chiar cu riscul de a fi amendați sau de a le fi ridicate mașinile.

Dat fiind că nu există o parcare amenajată special pentru cei care vin la piață, vânzători sau cumpărători, iar străduțele din zonă sunt foarte înguste, se întâmplă destul de des ca circulația să se blocheze. Aceasta, spre nemulțumirea celor aflați în trafic.

Un proiect care vizează modificarea Codului rutier

În fapt, este vorba despre un proiect legislativ care vizează modificarea Codului rutier (OUG 195/2002), și care va obliga proprietarii de mașini să dea detalii privind șoferul, în cazul în care le împrumută, și polițiștilor locali, nu doar celor de la rutieră.

„La solicitarea poliţiei rutiere sau a poliţiei locale, proprietarul sau deţinătorul mandatat al unui vehicul este obligat să comunice acesteia, în termenul indicat în cuprinsul solicitării, datele de identificare ale persoanei căreia i-a încredinţat vehiculul pentru a-l conduce pe drumurile publice”, se arată în proiectyl de act normativ ce va aduce modificări Codului rutier.

În cazul în care proprietarii vor refuza să se conformeze și să dea curs solicitării poliției, indiferent că este vorba despre cea locală sau rutieră, vor primi amenzi din clasa a patra de sancțiuni. Este vorba despre aplicarea între nouă și 20 de puncte-amendă, a cărui valoare se ridică la 145 de lei. Drept urmare, amenzile vor fi cuprinse între 1.305 și 2.900 de lei.

Este bine de știut că în astfel de cazuri, potrivit schimbărilor din Codul rutier, aceste amenzi trebuie achitate în integralitate. Pentru astfel de situații nu se aplică regula reducerii la jumătate din minimul amenzii dacă plata se face în cel mult 15 zile de la aplicare.

Conform legii, proprietarul autoturismului împrumutat trebuie să comunice, la cerere, o serie de date personale ale șoferului precum numele, prenumele, codul numeric personal, domiciliul sau reședința, numărul și seria actului de identitate.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.