Local

În atenția vrâncenilor: Pensia de urmaș nu se acordă pentru mai puțin de zece ani de căsătorie

Ionel Sclavone
26 aug 2021 8533 vizualizări
Foto:arhiva ZdV credit foto:Kanal D
Foto:arhiva ZdV credit foto:Kanal D

Pensia de urmaș pe viață poate fi obținută de unul dintre soți, la decesul celuilalt, doar în cazul în care căsătoria a durat cel puțin 10 ani. Legea pensiilor stabilește clar în ce condiții se acordă pensia de urmaș și cine poate beneficia.

Legea pensiilor stabilește că, soțul supraviețuitor poate primi pensie de urmaș dacă durata căsătoriei a fost de cel puțin zece ani. Mai mult, printr-o decizie a Curții Constituționale s-a stabilit că în asemenea cazuri, nu se iau în calcul și anii de concubinaj.

Decizia CCR stabilește că, la stabilirea dreptului la pensia de urmaș, nu pot fi luați în calcul și anii de concubinaj, pentru îndeplinirea condiției privind durata minimă a căsătoriei.

Potrivit Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, pensia de urmaș se cuvine copiilor și soțului supraviețuitor, dacă susținătorul decedat era pensionar sau îndeplinea condițiile pentru obținerea unei pensii.

Ce condiții trebuie să îndeplinească soțul supraviețuitor

Condiția de bază pentru ca soțul supraviețuitor să aibă dreptul la pensie de urmaș pe viață, în cazul decesului partenerului, este ca durata căsătoriei să fi fost de cel puțin 15 ani. Chiar dacă durata căsătoriei a fost mai mică de 15 ani, dar nu mai puțin de zece ani, soțul supraviețuitor tot are dreptul la pensia de urmaș.

În aceste situații, în cazul căsătoriilor cu durata între zece și 15 ani, valoarea pensiei de urmaș cuvenită soțului supraviețuitor se diminuează cu 0,5% pentru fiecare lună, respectiv cu 6,0% pentru fiecare an de căsătorie în minus.

În cazul în care nu este îndeplinită condiția duratei minime a căsătoriei, soțul supraviețuitor beneficiază de pensie de urmaș doar pentru o perioadă de șase luni de la data decesului. Dar cu condiția ca în această perioadă să nu realizeze venituri salariale sau să fie mai mici de 35% din câștigul salarial mediu brut.

Ce se întâmplă în cazul soțului invalid și al copiilor

Soțul supraviețuitor are dreptul la pensie de urmaș, indiferent de vârstă, dacă este invalid de gradul I sau II, cu condiția ca durata căsătoriei să fi fost, în acest caz, de cel puțin un an.

De asemenea, soțul supraviețuitor are dreptul la pensie de urmaș, indiferent de vârstă și de durata căsătoriei, dacă decesul soțului susținător s-a produs ca urmare a unui accident de muncă sau a unei boli profesionale. În acest caz, soțul supraviețuitor trebuie să nu fie salariat sau să aibă venituri mai mici de 35% din câștigul salarial mediu brut.

Pensia de urmaș se stabilește, ca procent din pensia pentru limită de vârstă aflată în plată sau la care ar fi avut dreptul susținătorul decedat, fie din pensia de invaliditate gradul I, în cazul în care decesul susținătorului a survenit înaintea îndeplinirii condițiilor pentru obținerea pensiei pentru limită de vârstă.

Copiii au dreptul la pensie de urmaș până la vârsta de 16 ani. Dacă își continuă studiile într-o formă de învățământ organizată potrivit legii, beneficiază de acest drept până la finalizarea cursurilor, dar fără a depăși vârsta de 26 de ani.

În caz de invaliditate, de orice grad, copiii beneficiază de pensie de urmaș pe toată durata invalidității.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.