Local

În atenția vrâncenilor: Mecanismul de calculare a facturilor compensate la energie și gaze naturale

Ionel Sclavone
7 oct 2021 6310 vizualizări
Foto:arhiva ZdV .Credit foto:Alba24
Foto:arhiva ZdV .Credit foto:Alba24

Vrâncenii care vor consuma în intervalul 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022 între 150 și 1.000 KWh de energie electrică și între 100 și 1.200 de metri cubi de gaze naturale vor beneficia de compensări lunare la facturi. Compensările vor fi stabilite prin raportare la un preț de referință de 0,68 lei/KWh (cu tot cu tarife reglementate și TVA) la electricitate și de 125 lei/MWh la gaze. Ordonanța de Urgență a fost adoptată luni în ședința de guvern.

Compensarea prețului la energie electrică și gaze pentru populație a fost aprobată printr-o ordonanță de urgență. În acest caz, consumatorii trebuie să aibă o singură grijă, să se încadreze în normele de consum stabilite prin actul normativ, iar compensația va fi aplicată automat.

La energie electrică, vorbim de o compensare pentru consum mediu între 30 de kw şi 200 de kw/lună, deci între 150 şi 1000 de kilowaţi, pragul maxim, pe o perioadă de 5 luni.

La gaze naturale este vorba de compensarea unui procent de 25% din factură, pentru un consum minim de 100 de m3/an şi 1200 de m3/an. S-a luat în calcul consumul anual pentru că 80% din consumul de gaze este în principal în perioada de iarnă.

Ziarul de Vrancea vă prezintă câteva exemple care vă vor ajuta să vă calcuțai singuri valoarea compensației pe care o veți primi.

Cum se compensează factura la energie electrică

Prețul de referință luat în calcul pentru energia activă este 0,68 lei/kwh și include tarifele reglementate și TVA, conform ordonanței de urgență.

Să presupunem că prețul plătit de consumator este de 1 lei/kwh. Compensarea plătită de guvern este de 0,21 de lei/kwh. În aceste condiții prețul final plătit va fi de 1 leu/kwh – 0,21 lei/kwh adică 0,79 lei/kwh.

Al doilea exemplu vizează situația în care prețul din factură este 0,8 lei/kwh. Dat fiind că prețul de referință este de 0,68 lei/kwh, compensarea nu va mai fi de 0,21 ci de 0,12 bani. Acesta deoarece conform actului normative, guvernul compensează diferența dintre prețul practicat de furnizor și prețul de referință, stabilit la 0,68 lei/kwh, dar nu cu mai mult de 0,21 lei/kwh.

Practic, compensarea de 21 de bani se aplică doar în cazurile în care diferența dintre prețul plătit de consumator și cel de referință (0,68 lei/kwh) este mai mare sau egală cu 0,89 lei/kwh (0,68 lei/kwh + 0,21 lei/kwh). În situația în care prețul plătit este mai mic decât 0,89 lei/kwh atunci beneficiarul va primi doar diferența dintre prețul de factură și cel de referință (68 de bani/kWh).

Dacă prețul de factură este sub 68 de bani/kWh (prețul Hidroelectrica adică), nu se compensează nimic.

Cum se compensează factura la gaze naturale

Pentru gazele naturale, compensația acordată de stat este de 25% din valoarea facturii aferente consumului din lunile noiembrie – martie. Condiția este ca acest consum, total, să fie cuprins între 80 și 960 de metri cubi.

În cazul gazelor naturale, se ia un preț de referință de 125 lei/kWh de gaz, urmând ca procentul de 25% să fie aplicat doar pentru clienții care plătesc un preț mai mare decât acesta. În cazul în care

„Compensația se aplică pentru clienții casnici care au încheiate contracte de furnizare de gaze naturale la un preț de referință al gazelor naturale mai mare de 125 lei/MWh. Cota procentuală aferentă compensării se determină prin raportare la prețul vânzare a gazelor naturale”, arată în ordonanța guvernului.

În condițiile în care după aplicarea celor 25%, diferența dintre prețul de factură și suma rezultată este mai mică de 125 de lei/MWh, statul plătește doar diferența dintre prețul de factură și 125 de lei/MWh.

De exemplu, dacă prețul de vânzare a gazelor naturale este de 145 lei/Mwh, iar prețul de referință este de 125 lei/Mwh, după aplicarea procentului de 25% rezultă o compensație de 36,25 de lei (145 lei x 25% = 36,25 lei). Valoarea luată în calcul este 145 lei – 36,25 lei = 108,75 lei. În acest caz, compensația nu va fi de 36,25 lei (25% din prețul de factură) ci de 20 de lei (prețul de vânzare – prețul de referință 145 lei – 125 lei = 20 lei).

În cazul în care diferența dintre prețul din factură și cel de referință stabilit la 125 de lei/MWh este mai mare sau egal cu 25% din valoarea facturii, compensația va fi de 25% din prețul din factură.

De exemplu, să zicem că prețul de vânzare este 230 lei/Mwh, iar cel de referință de 125 lei/Mwh. Valoarea compensației se determină prin aplicarea procentului de 25% la suma din factură (230 lei x 25% = 57,5 lei). Prețul rezultat va fi 172,5 lei (230 lei – 57,5 = 172,5 lei). Practic, consumatorii vor plăti un preț de 172,5 lei/MwH, iar nu 230 de lei/MwH.

Compensarea se aplică și centralelor de bloc sau de cvartal

Foarte important, de compensarea la gaze naturale vor beneficia și locatarii de apartamente din blocurile a căror încălzire este asigurată de centrale de bloc sau cvartal. În aceste cazuri, condiția privind încadrarea în limitele de consum urmează să fie stabilită în sistem paușal.

Responsabilitatea cu privire la declararea tranșelor de consum aferente fiecărui proprietar de apartament revine Asociației de proprietari constituită la nivelul blocului sau cvartalului, potrivit legii sau proprietarilor, în situația în care pentru condominiul sau cvartalul respectiv nu există obligația constituirii asociației.

Pentru a beneficia de sprijinul financiar, reprezentantul administratiei condominiului/cvartalului, sau proprietarii din condominiu va/vor depune lunar la furnizorul de gaze naturale toate calculele necesare însoțite de o declarație pe propria răspundere privind realitatea datelor furnizate.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.