Local

În atenția vrâncenilor: Lucrările de construcții care nu necesită autorizare de la primărie

Ionel Sclavone
16 ian 2023 15405 vizualizări

Vrâncenii care doresc să facă diferite lucrări de reparații, întreținere sau reabilitare a unor imobile trebuie să știe că anumite intervenții nu necesită obținerea unei autorizații de construire. Există o listă întreagă de lucrări pentru care nu sunt necesare demersuri de tip birocratic. Acestea pot fi executate fără ca proprietarul imobilului sau cel care le execută să fie obligat să ceară autorizații.

Autorizaţia de construire reprezintă actul pe baza căruia se asigură aplicarea măsurilor prevăzute de lege cu privire la la amplasare, proiectare, executare şi funcţionare a construcţiilor. Aceste autorizații se eliberează de Primării în baza unei solicitări însoțite de o documentație tehnică.

 În lipsa unei autorizaţii de construire, cei care execută lucrările pot fi sancționați cu amenzi de până la 100.000 de lei sau pot fi chemați în justiție de persoanele care consideră că sunt prejudiciate de construcțiile respective. De regulă este vorba despre vecinii din zonă.

Tot aici trebuie spus că o lege care a intrat în vigoare încă din vara trecută prevede că valabilitatea unei autorizații de construire se poate prelungi cu 24 de luni. Anterior, legea prevedea că prelungirea poate fi făcută doar pentru 12 luni. De asemenea, legea extinde termenul în care poate fi cerută prelungirea valabilității autorizației de la 15 zile la 45 de zile de la expirare

„Prelungirea valabilității autorizației se acordă gratuit, o singură dată și pentru o perioadă nu mai mare de 24 de luni”, se previzează în actul normativ.

Astfel, un constructor, persoană fizică sau juridică poate solicita prelungirea valabilității autorizației dacă lucrările nu pot fi începute ori nu pot fi executate integral la termenul stabilit.

Lucrările care nu au nevoie de autorizare

Există mai multe situații în care cei ce vor să facă diverse lucrări de construcții, reparații sau întreținere nu sunt obligați să obțină o autorizație de construire. Potrivit legislației în vigoare, nu este nevoie de autorizație de construire/ desființare pentru o serie de lucrări care nu modifică structura de rezistență și/ sau aspectul arhitectural al construcțiilor. Între acestea se află:

Reparații la împrejmuiri, atunci când nu se schimbă forma acestora și materialele din care sunt executate;

Reparații la acoperișuri, învelitori sau terase, atunci când nu se schimbă forma acestora;

Reparații și înlocuiri de tâmplărie interioară;

Reparații și înlocuiri de tâmplărie exterioară, dacă se păstrează forma, dimensiunile golurilor și tâmplăriei, inclusiv în situația în care se schimbă materialele din care sunt realizate respectivele lucrări;

Reparații și înlocuiri de sobe de încălzit și ale coșurilor de fum aferente;

Tencuieli, zugrăveli, vopsitorii, placaje și alte finisaje interioare, precum și pardoseli interioare;

Reparații la tencuieli, zugrăveli, vopsitorii, placaje și alte finisaje exterioare, dacă nu se modifică elementele de fațadă și culorile clădirilor;

Reparații sau înlocuiri la instalațiile interioare, precum și reparații la branșamentele și racordurile exterioare, de orice fel, aferente construcțiilor, în limitele proprietății;

Montarea sistemelor locale de încălzire și de preparare a apei calde menajere, precum și montarea aparatelor individuale de climatizare și/sau de contorizare a consumurilor de utilități;

Lucrări de reparații, înlocuiri ori reabilitări, fără modificarea calității și formei arhitecturale a elementelor de fațadă;

Lucrări de întreținere periodică și reparații curente la infrastructura de transport și la instalațiile aferente;

Modificări de compartimentare nestructurală, demontabilă, realizată din materiale ușoare.

Un nou tip de lucrare ce nu necesită autorizare

De curând, a fost publicat în Monitorul Oficial un nou act normativ care introduce pe lista lucrărilor care nu necesită autorizare și intervențiile de „întreţinere periodică şi reparaţii curente la infrastructura sistemului național de gospodărire a apelor cu rol de apărare împotriva inundațiilor, precum şi la instalaţiile aferente, inclusiv malurile și talvegul albiilor minore”. În acest caz, însă, legea prevede că lucrările se vor face doar după notificarea prealabilă a unităților administrativ-teritoriale.

Această măsură a fost propusă dat fiind că aceste lucrări nu prezintă pericol și nici nu pun în primejdie siguranța construcțiilor sau a mediului înconjurător. În schimb, contribuie la siguranța populației din zonă.

„Aceste lucrări de întreținere și mentenanță preventivă care se execută la lucrările hidrotehnice nu prezintă un potențial de periculozitate și nicio indisciplină în executarea lucrărilor de construcții care să afecteze siguranța construcțiilor sau a morfologiei mediului ambiant, contribuind, în schimb, la siguranța populației, servind interesului public general urmărit de către instituția noastră, cât și a siguranței cetățenilor, în general”, se arată în motivarea care însoțește actul normativ adoptat.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.