Local

În atenția vrâncenilor interesați: Cum se contestă procesul verbal de contravenție în instanță

Ionel Sclavone
7 apr 2021 2936 vizualizări

Cum se contestă procesul verbal de contravenție pe care polițistul îl aplică unui șofer sau altui participant la trafic. Conform legislației în vigoare, contestarea unui proces-verbal de contravenție se face în instanță.

Cel care se consideră nedreptățit de sancțiunea primită are la dispozițe 15 zile pentru a introduce acțiune în justiție. Acest termen curge din momentul în care îi este înmânat procesul verbal de contravenție, conform legii.

Contestația procesului verbal de contravențe este prevăzută în Ordonanța de Guvern nr. 2/2001. Acest act normativ prevede toate detaliile pe care trebuie să le conțină acest document.

OG nr. 2/2001 prevede că lipsa mențiunilor privind numele și prenumele agentului constatator sau a contravenientului, codul numeric personal pentru persoanele care au atribuit un asemenea cod, iar, în cazul persoanei juridice, lipsa denumirii și a sediului acesteia, a faptei săvârșite și a datei comiterii acesteia sau a semnăturii agentului constatator atrage nulitatea procesului-verbal. Altfel spus, amenda sau altă sancțiune nu au o bază legală valabilă și pot fi contestate cu succes.

Pe lângă Ordonanța de guvern mai sus menționată, cel care contestă trebuie să aibă în vedere și Legea 203/2018 care stabilește mai multe prevederi privind plata amenzilor contravenționale.

„Împotriva procesului-verbal de constatare a contravenției și de aplicare a sancțiunii se poate face plângere în termen de 15 zile de la data înmânării sau comunicării acestuia”, se arată în actul normativ.

Cum se desfășoară contestația în justiție

Plângerea se depune la judecătoria în a cărei circumscripție a fost săvârșită contravenția, în termen de 15 zile din momentul primirii procesului verbal de contravenție.

Conform legii, în astfel de cazuri termenele acordate de judecător sunt fixate destul de repede. Drept care, este de așteptat ca primul termen de judecată să fie fixat de instanță în maximum 30 de zile de la data depunerii acțiunii. Odată cu plângerea, la dosarul cauzei trebuie prezentate și dovezile în favoarea contestației. De asemenea, trebuie depusă și copia procesului-verbal de contravenție.

De menționat că plângerea suspendă executarea amenzilor, din momentul înregistrării la instanță și până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești definitivă. Chiar și așa, în condițiile în care plata amenzii se suspendă, este de preferat ca cel ce face contestația să o plătească. Aceasta pentru a beneficia de prevederile legale care prind plata amenzii la jumătate din minimul prevăzut în lege, în cazul în care se achită în termen de 15 zile.

Dacă contestatarul câștigă în justiție el își va recupera banii plătiți în contul amenzii. În cazul în care instanța va decide că amenda a fost acordată pe bună dreptate, va plăti doar suma redusă.

Pe de altă parte, este foarte important ca, în acțiunea deschisă în justiție, cel care contestă amenda să solicite și restituirea banilor.

În cazul în care sentința judecătorilor îl nemulțumește, contestatarul poate face apel împotriva hotărârii, la secția de contencios administrativ a tribunalului.

„Motivarea apelului nu este obligatorie. Motivele de apel pot fi susținute și oral în fața instanței. Apelul suspendă executarea hotărârii”, se precizează în ordonanță.

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.