Local

În atenția vrâncenilor cu venituri reduse: Cererile pentru ajutorul de încălzire se pot depune și după 15 octombrie

Ionel Sclavone
15 nov 2022 3534 vizualizări

Vrâncenii cu venituri reduse pot beneficia de ajutoare lunare pentru încălzirea locuinței chiar dacă depun cererile după termenul de 15 octombrie. Doar că perioada în care vor beneficia de ajutorul de stat va fi mai scurtă. De principiu, cererile pentru ajutorul de încălzire au avut ca termen limită de depunere data de 15 octombrie. Cei care s-au încadrat în acest interval de timp vor primi ajutorul de stat pentru toată perioada luată în caclul, cuprinsă între 1 noiembrie 2022 și 31 martie 2023.

Cei care îndeplinesc condițiile de acordare, dar care nu s-au încadrat în termenul legal pot depune solicitări și după această dată. Legea 226/2021 privind stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie, pemite acordarea ajutorului pentru încălzire cu condiția ca cei interesați să depună o cerere î acest sens, la primăriile de domiciliu, însoțită de o declarație pe propria răspundere privind componența familiei, veniturile acesteia și sistemul de încălzire utilizat.

Cererile și declarațiile pe propria răspundere se depun, de fiecare solicitant sau prin asociațiile de proprietari ori locatari, la primăria localității pe raza căreia se află locuința. Dreptul la ajutorul de încălzire este stabilit de priamr, prin dispoziție, care se emite pentru toată perioada de acordare și se comunică titularilor.

Suma este plătită începând cu luna depunerii cererii, pentru cei care au formulat solicitarea până la data de 20 a lunii respective. În cazul celor care au depus documentele după data de 20, ajutorul se acordă începând cu luna următoare. Ajutorul se acordă începând cu luna depunerii cererii, pentru beneficiarii de ajutor social al căror drept de ajutor social este stabilit începând cu acea lună, indiferent de data la care a fost depusă cererea.

Având în vedere situația în care cererea e depusă după data de 20 a unei luni, iar ajutorul se va acorda din următoarea lună, valoarea totală a acestuia va fi mai mică și nu va acoperi toată perioada sezonului rece, adică intervalul 1 noiembrie 2022 - 31 martie 2023.

Au dreptul la acest ajutor de încălzire, pentru sezonul rece, familiile care au venituri nete lunare mai mici de 1.386 de lei pe fiecare membru. În cazul persoanelor singure plafonul de venit în care trebuie să se încadreze este de 2.053 de lei pe lună.

Ce tipuri de ajutor se plătesc

Ajutorul se plătește pentru un singur sistem utilizat la încălzirea locuinței pe perioada sezonului rece, așa cum a fost declarat de solicitant. Astfel, categoriile de ajutoare pentru încălzire sunt, în funcție de sistemul de încălzire utilizat în locuință, următoarele:

ajutor pentru încălzirea locuinței cu energie termică în sistem centralizat;

ajutor pentru gaze naturale;

ajutor pentru energie electrică;

ajutor pentru combustibili solizi și/ sau petrolieri.

În plus, persoanele cu venituri mici pot primi un ajutor financiar suplimentar pentru energie, destinat acoperirii unei părți din consumul gospodăriei. Aceasta sumă se acordă lunar, pe parcursul întregului an, și se poate cumula cu ajutorul pentru încălzire.

De menționat că persoanele care au depus cereri pentru ajutorul de încălzire până pe 15 octombrie, vor primi sumele alocate începând cu 1 noiembrie 2022 și până pe 31 martie 2023.

Cum se alocă ajutorul de încălzire

Ajutorul pentru încălzirea locuinței se plătește diferențiat în funcție de venitul mediu lunar pe familie sau al persoanei singure. Valoarea acestuia este stabilită după cum urmează:

În proporție de 100% din valoarea de referință, dar nu mai mult decât consumul facturat, dacă venitul mediu net lunar este de până în 200 lei pe membru de familie/ persoana singură;

În proporție de 90%, pentru un venit lunar net cuprins între 200,1 și 320 lei;

În proporție de 80%, pentru un venit lunar net între 320,1 și 440 lei;

În proporție de 70%, pentru un venit lunar net între 440,1 și 560 lei;

În proporție de 60%, pentru un venit lunar net între 560,1 și 680 lei;

În proporție de 50%, pentru un venit lunar net între 680,1 și 920 lei;

În proporție de 40%, pentru un venit lunar net între 920,1 și 1.040 lei;

În proporție de 30%, pentru un venit lunar net între 1.040,1 și 1.160 lei;

În proporție de 20%, pentru un venit lunar net între 1.160,1 și 1.280 lei;

În proporție de 10%, pentru un venit lunar net între 1.280,1 și 1.386 lei/ membru de familie sau 2.053 de lei pentru persoana singură.

Valoarea de referință luată în calcul la stabilirea ajutorului de încălzire, în funcție de sistemul de încălzire utilizat, nu poate fi mai mică de 250 lei/ lună, pentru gaze naturale; 500 lei/ lună, pentru energie electrică; 320 lei/ lună, pentru combustibili solizi și/ sau petrolieri.

În cazul ajutorului pentru energie termică, valoarea de referință se stabilește lunar, în funcție de prețul local al energiei termice facturate populației.

Citiți și:Formularele pentru obținerea ajutorului pentru încălzirea locuinței pot fi ridicate de la sediul Enet Comercial Focșani

Enet Focșani anunță, printr-un comunicat de presă, că începând de astăzi, abonații pot ridica formularele pentru obținerea ajutorului pentru încălzirea locuinței în sezonul rece, precum și pentru suplimentul de energie.

Formularele pot fi ridicate de la sediul Enet Comercial, strada Cuza Vodă nr. 3 (vizavi de Tribunalul Vechi), de luni până joi, între orele 08:00 – 15:30 și vineri intre orele 8:00 - 13:00. Citiți în continuare textul integral al comunicatului de presă făcut public pe acest subiect de către Enet Focșani.

Începând de astazi, 17.10.2022, se pot ridica formularele necesare în vederea obținerii ajutorului pentru încălzirea locuinței în sezonul rece 2022 –2023, precum și pentru suplimentul de energie.

Acestea pot fi ridicate de la sediul ENET COMERCIAL din Focșani, strada Cuza Voda nr. 3, (vizavi de Tribunalul Vechi) de luni până joi între orele 08:00 – 15:30 si vineri intre orele 8:00 - 13:00.

 Ajutoarele pentru încălzire și suplimentul pentru energie se acordă în funcţie de venitul mediu net lunar pe membru de familie, respectiv al persoanei singure. Venitul mediu net lunar până la care se acordă ajutorul pentru încălzire este de 1.386 lei/persoană, în cazul familiei, şi de 2.053 lei, în cazul persoanei singure.

 Purtator de cuvant la S.C. ENET S.A.

 Ec. Cristina Gavrilă


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.