Local

În atenția vrâncenilor: Ce trebuie să știi ca să-ți recuperezi permisul auto suspendat

Ionel Sclavone
14 ian 2021 8893 vizualizări

Șoferii vrânceni cărora le-a fost suspendat permisul de conducere și doresc să-l recapete înainte de termen, trebuie să știe că au apărut noi reglementări. La finalul anului trecut au fost operate o serie de modificări în ceea ce privește redobândirea permiselor și a taxelor care trebuie plătite. Mai mult, s-a stabilit că permisele obținute în Marea Britanie pot fi preschimbate în România, și după Brexit, fără ca deținătorii să mai susțină un examen auto.

Șoferii care au permisul suspendat și vor să-l recapete mai repede trebuie să depună o cerere până în a 30-a zi, respectiv a 45-a zi a perioadei de suspendare. Aceste cereri sunt soluționate în cel mult cinci zile de la momentul depunerii. Astfel, solicitantul va primi un răspuns în legătură cu admiterea sau respingerea cererii pentru reducerea perioadei de suspendare a permisului în acest interval de timp.

Pot solicita reducerea perioadei de suspendare doar șoferii care au permis auto de peste un an și care au trecut testul de verificare a cunoștințelor privind regulile de circulație.

Pe de altă parte trebuie spus că tarifele pentru obținerea permiselor auto și a certificatelor de înmatriculare au fost majorate. De asemena, modalitatea de plată a fost schimbată. Astfel, noile tarife, valabile din iunie 2020 sunt de 89 de lei pentru obținerea permisului auto (înainte era 68 de lei) și de 49 de lei pentru certificatul de înmatriculare (înainte era 37 de lei).

Unde se plătesc taxele pentru permis

Din toamna lui 2020, taxele pentru permisul auto, certificatele de înmatriculare și autorizațiile de circulație provizorie nu se mai pot achita la ghișeele Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV).

Acestea se pot plăti online prin platforma ghiseul.ro. De asemenea, din luna decembrie, DRPCIV dă posibilitatea celor interesați, să achite taxele pentru eliberarea permisului de conducere, a certificatului de înmatriculare şi pentru autorizaţia de circulaţie provizorie și pe site-ul instituției. Taxele amintite se mai pot plăti și prin intermediul mijloacelor de plată online, a mandatului poştal, prin intermediul unităţilor CEC Bank sau a terminalelor de plată ZebraPay.

Asta înseamnă că cei interesați de eliberarea unor noi acte trebuie să plătească înainte și să dețină dovada efectuării plății.

De unde se obține fișa medicală pentru permisul auto

Tot spre finalul anului 2020, autoritățile au stabilit o nouă listă cu unitățile medicale din țară de unde se poate elibera fișa medical pentru obţinerea sau preschimbarea permisului de conducere.

În județul Vrancea au primit autorizația doar șase unități medicale, care au sediul în municipiul Focșani, respectiv Expert Medical Management, Clinica Tinereții cu punctele de lucru de pe strada Ana Ipătescu și strada Tinereții, Clinica Materna, Spitalul Militar de Urgență „Dr. Alexandru Popescu” și Spitalul Județean de Urgență „Sf. Pantelimon”. Aceste unități dețin cabinete medicale specializate pentru medicină internă, oftalmologie, ORL, neurologie, psihiatrie şi ortopedie-traumatologie.

Fișa medicală este necesară pentru schimbarea unui permis expirat, dar nu și pentru situațiile în care permisul auto a fost furat, deteriorat, pierdut sau când titularul şi-a schimbat numele.

Țăriile pentru care permisele se preschimbă fără examen

Ministerul Afacerilor Interne a stabilit, lista statelor membre ale Convenţiei asupra circulaţiei rutiere, care pot emite de permise de conducere care pot fi preschimbate fără examinarea sau testarea deţinătorilor. Pe listă au apărut noi state, între care Irak, Palestina, Regatul Thailanda și Principatul Liechtenstein.

În același timp, s-a stabilit și că după retragerea Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord din Uniunea Europeană, pe 1 ianuarie 2021, permisele obținute în această țară pot fi preschimbate fără să fie nevoie de susținerea unui examen sau test.

Regulile pentru obținerea permisului

După cum stabilește Codul rutier, pot obține permisul de conducere pentru vehicule din categoriile B și BE persoanele care au împlinit 18 ani sau 16 ani pentru cvadriciclurile din categoria B1.

Pentru a permisul, cei interesați trebuie să îndeplinească să susțină un examen din două probe: teoretică și practică. O persoană care dorește să obțină permisul de conducere trebuie să fie aptă din punct de vedere medical şi psihologic; să facă dovada pregătirii teoretice şi practice, realizată prin cursuri organizate; să facă dovada că domiciliază sau că are reşedinţa pe raza serviciului public de permise unde vrea să susțină examenul și să obțină carnetul; să nu fi fost condamnată, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pentru o infracţiune la regimul circulaţiei pe drumurile publice sau pentru o infracţiune care a avut ca rezultat uciderea sau vătămarea corporală a unei persoane, săvârşită ca urmare a nerespectării regulilor de circulaţie.

Examenul pentru permisul auto constă în proba teoretică (sala) și, după promovarea acesteia, în proba practică (traseul).


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.