Local

În atenția vrâncenilor care vor să investească în imobiliare: Avansul la creditul ipotecar pentru a doua casă va crește până la 50%

Ionel Sclavone
28 oct 2021 2079 vizualizări

Vrâncenii care doresc să-și achiziționeze o a doua casă, cu credit ipotecar, trebuie pregătească un avans mai mare. BNR a decis să mărească avansul pentru creditele de investiții imobiliare. Acesta va ajunge, în funcție de moneda în care este acordat creditul, până la 50%.

Măsura nu se aplică celor care își achiziționează o locuință pentru folosință proprie, permanentă. În aceste situații, avansul pentru primul imobil în cazul unui credit ipotecar rămâne la fel.

Motivul pentru care BNR propune acest lucru este legat de faptul că un client care are dificultăți financiare renunță cu mai multă ușurință la o casă de vacanță, ori la imobilul secundar în care nu locuiește. Trebuie spus că procentul creditelor imobiliare acordate pentru cea de-a doua locuință este destul de mic, undeva la 10% din totalul creditelor imobiliare.

Noile praguri ale avansului la creditele bancare vor intra în vigoare începând cu 1 ianuarie 2022.

Astfel, în cazul acestui tip de credite ipotecare avansul crește la 25%, pentru cele exprimate în lei. În cazul în care se solicită un credit în euro, avansul va ajunge la 35%, iar pentru cele exprimate în alte monede, la 50%.

Cu alte cuvinte, valoarea unui credit pentru investiţii imobiliare, în cea de-a doua locuință, nu va putea depăși 75% din valoarea garanţiei ipotecare în cazul creditelor acordate în lei, 65% pentru creditele în euro şi 50% pentru creditele în alte valute.

În anul 2020 au fost contractate 13.000 de împrumuturi bancare, în valoare de peste 400 milioane de euro. Este o creștere, la credite, cu aproape 30% față de anul 2019.

Nu apelați la IFN pentru credite mari

În acest context, specialiștii în creditare atrag atenția asupra pericolului pe care îl presupune un împrumut luat de la o instituție financiară nebancară (IFN). Deși aceste împrumuturi sunt rapide, fiind acordate în câteva ore, pentru 15 – 30 de zile, fără giranți sau birocrație, nu sunt recomandate pentru sume mari.

Aceasta deoarece dobânzile impuse solicitanților sunt foarte mari, mult peste cele bancare, iar penalizările se acumulează în cascadă. Instituţiile financiare nebancare sunt ultima opțiune la care ar trebui să apeleze cineva aflat în nevoie. Și asta doar dacă nu are rude sau prieteni la care să apeleze.

Conform experților penalizările ajung și la 2% pe zi și se acumulează în cascadă, ajungând la sume astronomice. În nici un caz astfel de împrumuturi nu trebuie să depășească câteva sute de lei, sub 1.000 de lei. Nu trebuie apelat la un IFN pentru achitarea unui avans la o casă, pentru renovarea locuinței, sau pentru achiziția unei mașini. Când suma depășește câteva mii de euro 4 – 5. 000 de euro, se pune ipotecă pe o proprietate. Iar în astfel de cazuri, din cauza dobânzilor și a penalităților există pericolul real ca o persoană să-și piardă casa din pricina unui împrumut inițial foarte mic.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.