Local

În atenția vrâncenilor care vând proprietăți: Regulile de impozitare pe tranzacțiile imobiliare s-au modificat

Ionel Sclavone
8 mai 2023 2966 vizualizări

Vrâncenii care intenționează să-și vândă locuințele sau terenurile trebuie să știe că s-au schimbat regulile. În acest an, impozitarea tranzacțiilor imobiliare se va face indiferent de preț, iar valoarea impozitului se va stabili în funcție de perioada în care vânzătorul a deținut proprietatea.

Autoritățile au eliminat plafonul de 450.000 de lei, până la care se puteau tranzacționa proprietățile imobiliare fără ca vânzătorul să plătească impozit. Iar procentul de impozitare se stabilește în funcție de perioada în care vânzătorul a deținut proprietățile.

Măsura a fost introdusă prin OG 16 care modifică, în acest sens, Codul fiscal. Astfel, la tranzacțiile de proprietăți imobiliare nu se va mai aplica nici un plafon de scutire la plata impozitului, așa cum se întâmpla în trecut.

Practic, vânzătorul va achita impozitul aferent tranzacției indiferent de valoarea acesteia, la transferul dreptului de proprietate. Banii destinați achitării impozitului vor fi reținuți din prețul de tranzacționare, de notarul public în fața căruia se încheie actele de vânzare cumpărare. Acesta urmează să-i vireze, mai departe, către stat până spre sfârșitul lunii următoare.

Pe de altă parte, impozitarea efectivă se va face în funcție de perioada în care vânzătorul a deținut imobilul scos la vânzare. În acest sens au fost definite două cote de impozitare. Prima, de 3% din prețul convenit, se aplică pentru construcțiile de orice fel și terenurile aferente acestora, precum și asupra terenurilor de orice fel fără construcții, deținute o perioadă de până la trei ani inclusiv. Cea de-a doua cotă, de 1%, se aplică în cazul imobilelor aflate în proprietatea vânzătorului de mai mult de trei ani.

Legea vine în favoarea samsarilor de drepturi litigioase

Codul fiscal prevede și situații în care nu se plătește impozit pe venitul obținut din transferul proprietăților imobiliare aflate în patrimoniul personal. Așa cum veți vedea, legea vine în susținerea samsarilor de drepturi litigioase, care achiziționează terenuri și imobile de la foștii proprietari. Afacerile cu drepturi litigioase au înflorit în România, în beneficiul unor samsari cu complicitatea politicienilor și a judecătorilor care pun bețe în roate proprietarilor de drept și care devin foarte „binevoitori” în fața anumitor afaceriști veroși. Astfel, conform legii nu se datorează impozit atunci când:


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.