Local

În atenția vrâncenilor care primesc cardul de energie: Tot ce trebuie să știți despre ajutorul de 1.400 de lei acordat pentru plata facturilor

Ionel Sclavone
19 ian 2023 4421 vizualizări

Începând cu luna februarie, mai multe categorii de vrânceni cu venituri reduse vor beneficia de un ajutor pentru plata facturilor la încălzire și electricitate. Ajutorul de la stat poate fi folosit pentru a compensa prețul la energie electrică, energie termică centralizată, gaze, butelie, lemne pentru foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire.

Valoarea totală a sumei acordate de stat este de 1.400 de lei, virată în două tranșe, prima în februarie, a doua în septembrie. Beneficiază persoanele care au un venit mai mic de 2.000 de lei. Ajutorul astfel primit poate fi folosit atât pentru plata facturilor curente, cât și pentru restanțe.

Pentru a-i ajuta pe beneficiarii cardului de energie, autoritățile au lansat un ghid care conține o serie de informații lămuritoare.

În primul rând, trebuie știut că acest ajutor vine sub forma unui card emis pe suport de hârtie, care poate fi utilizat la plata integrală sau parțială a facturilor. Banii vor fi acordați în două tranșe egale, de câte 700 de lei, în februarie și septembrie 2023.

Aici trebuie adăugat că ajutorul social nu se plătește beneficiarilor în bani. Excepție fac doar cei care au nevoie să-și achiziționeze lemne de foc pentru sezonul rece 2022 – 2023. Pentru a putea încasa suma ei vor trebui să prezinte, la oficilul postal, o serie de documente.

Este vorba despre cardul de energie valabil la data la care se efectuează plata; actul de identitate al beneficiarului; documente justificative care dovedesc achiziția de material lemnos pentru încălzire care este utilizat la locul de consum și dovada achitării acestora către (de exemplu, aviz de însoțire a mărfii, factura, bonuri fiscale); În situația în care posesorul cardului locuiește la alt domiciliu decât cel trecut pe cardul de energie, trebuie să prezinte contractul privind furnizarea materialului lemnos la domiciliu sau reședință împreună cu declarația pe propria răspundere că utilizează sprijinul pentru compensarea prețului la energie la adresa unde locuiește.

Beneficiarii cardurilor de energie

Cardul de energie îi este înmânat beneficiarului prin Poșta Română, la domiciliu, cu confirmare de primire. Astfel nu vor putea exista situații în care acest document este preluat de alte persoane decât cele în drept.

Persoanele care se încadrează în categoriile de sprijin vor beneficia de acest ajutor o singură dată. Dacă la un loc de consum domiciliază mai mulți beneficiari, sprijinul se acordă o singură dată per loc de consum. Pe card vor fi scrise numele tuturor beneficiarilor care au aceeași adresă de domiciliu.

De menționat că factura de energie decontată poate fi pe alt nume decât al beneficiarului de ajutor care locuiește la adresa respectivă. Adresa locului de consum trebuie să coincidă cu domiciliul beneficiarului (sau domiciliul declarat al acestuia).

De acest card beneficiază pensionarii cu vârstă de peste 60 ani, inclusiv care au un venit sub 2.000 lei pe lună. De asemenea, mai pot primi acest card pensionarii de invaliditate, persoanele cu handicap grav, accentuat ori mediu care au venituri mai mici de 2.000 lei, inclusiv dar și persoanele care primesc ajutor social. O altă categorie de beneficiari sunt familiile care primesc alocație de susținere sau ajutor social.

Cum se folosește cardul de energie

Cu cardul de energie se pot plăti facturi curente sau restante pentru locul de consum de la domiciliul beneficiarului. Se pot face mai multe plăți, către mai mulți furnizori, până la terminarea banilor. De regulă plățile se fac prin intermediul Poștei Române, cu mandate postal. Pe durata programului nu se pot face mai mult de opt plăți pe un loc de consum. Sumele rămase neutilizate la expirarea cardului se anulează.

Așa cum arătam mai sus, ajutorul de 1.400 de lei se acordă în două tranșe egale, a câte 700 de lei, în lunile februarie și septembrie.

Dacă între timp, între februarie și septembrie, un beneficiar nu se mai încadrează în criteriile stabilite de autorități, nu va mai primi cea de-a doua tranșă. Cei care se încadrează vor beneficia de bani atât în luna februarie, cât și în septembrie. Pe de altă parte, cei care devin eligibili între timp vor primi cardul pentru a putea utiliza tranșa a II-a, în septembrie.

Sumele alocate nu pot fi preschimbate în bani și nu pot fi folosite pentru alte plăți decât cele stabilite, prin mandat postal. De asemenea, nu există posibilitatea retragerii de numerar de pe carduri sau vânzarea ori donarea lor. Încercarea de vânzare a cardului duce la anularea lui și la aplicarea unei amenzi de până la 60.000 de lei.

Plata facturilor se va face la orice agenție a Poștei Române sau la poștaș (la domiciliul beneficiarului). Suma de plată se completează pe mandat poștal, către contul furnizorului de energie (ori al asociației de proprietari/ locatari). La final, beneficiarul primește dovada plății, pe care este scrisă suma rămasă, valoarea plății efectuate și furnizorul/ furnizorii către care s‑a efectuat plata.

Pentru a putea face plata, beneficiarul ajutorului trebuie să prezinte la oficiul postal cardul de energie, actul de identitate (sau document de împuternicire și actul de identitate al împuternicitului), factura ori înștiințare de plată din partea furnizorului sau certificat de validare a datoriei din partea asociației de proprietari/ locatari, în cazul plății încălzirii în sistem centralizat de termoficare.

Dacă beneficiarul are alt domiciliu decât cel scris pe cardul de energie, trebuie să mai prezinte contractul de furnizare a energiei la domiciliul declarat și o declarație pe proprie răspundere din care să rezulte că utilizează ajutorul pentru domiciliul la care locuiește.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.