Local

În atenția vrâncenilor care obțin venituri din chirii: Se apropie data până la care trebuie plătite impozitele și depuse declarațiile unice

Ionel Sclavone
27 mar 2021 2768 vizualizări

Proprietarii de imobile care au obținut venituri din chirii trebuie să-și pregătească banii pentru plata impozitelor datorate statului. Conform Codului Fiscal, până pe 25 mai, aceștia trebuie să-și achite datoriile către stat. Tot până la aceași dată, cei care obțin venituri din închiriere trebuie să-și pregătească declarația unică cu veniturile estimate pentru anul 2021. Conform legii, contractele de închiriere nu se mai înregistrează obligatoriu la Fisc. Însă, impozitul pe veniturile din chirii (cedarea folosinței bunurilor, conform Codului fiscal) trebuie plătit.

Calcularea acestui impozit se face în baza declarației unice care trebuie depusă, pentru estimarea veniturilor ce se vor obține în acest an, la administrațiile fiscale. Este vorba de formularul 213 care trebuie completat și înregistrat până la 25 mai. Conform legii, cei care încep să obțină venituri din chirii după această data o vor depune ulterior.

Conform Codului fiscal, până la 25 mai anul acesta, ei trebuie să facă o estimare a veniturilor pe care le vor obține în acest an. Plata impozitului și a eventualelor contribuții la asigurările sociale, pentru veniturile aferente anului 2021 se vor plăti pe 25 mai anul viitor. Cu alte cuvinte, 25 mai 2021 e termen-limită pentru estimarea veniturilor pe anul în curs, iar impozitul se va plăti după încasarea efectivă a acestora.

ANAF vine în ajutorul celor interesați și a pus la dispoziție un model de completare a declarației unice pentru cei care obțin venituri din chirii. Formularele sunt diferite pentru cei care primesc chiria în lei și pentru cei care primesc plata în valută.

În acest context, trebuie precizat că persoanele care au obținut venituri din chirii anul trecut, care au depus declarația unică, au obligația să plătească impozitele datorate statului până pe 25 mai 2021. De menționat că cei care nu au declarat la Fisc veniturile obținute, anul trecut, din chirii, o pot face până la aceeași dată.

În schimb, cei care încep să obțină venituri din chirii după termenul data de 25 mai, vor depune declarația la o data ulterioară. Codul fiscal prevede că această dată nu trebuie să depășească treizeci de zile de la semnarea contractele de închiriere.

Ce impozite trebuie plătite

Pentru veniturile obținute din chirii se plătește un impozit de 10%. De precizat că această cotă nu se aplică la valoarea înscrise în contractul de închiriere. Procentul de 10% se va aplica la acest venit brut din care se va scădea o cotă forfetară de 40%.

Plățile pentru impozitul și eventualele contribuții datorate în baza declarației unice se pot face oricând și în oricâte tranșe dorește contribuabilul, dar nu mai târziu de 25 mai anul următor.

În cazul în care veniturile din chirii pentru un an fiscal depășesc 12 salarii minime brute se plătește și contribuție la asigurările de sănătate (CASS). Pentru veniturile din 2021, având în vedere că salariul minim brut este de 2.300 de lei, raportarea venitului net se face la un plafon de 27.600 de lei.

Dacă se depășește plafonul de mai sus, CASS-ul e datorat chiar și dacă persoana e salariat și i se mai plătește și acolo CASS-ul (obligatoriu, oricum).

Cota de CASS este de 10%, aplicată unei baze stabilite prin Codul fiscal, iar nu veniturilor obținute din chirii. Baza e reprezentată de valoarea salariului minim. Lunar, procentul de 10% se aplică acestei baze de calcul, iar nu venitului brut ori net din chirii.

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.