Local

În atenția vrâncenilor care nu au stagiul complet de cotizare la pensii: Tot ce trebuie să știți despre mecanismul de cumpărărare a vechimii în muncă

Ionel Sclavone
27 ian 2023 2608 vizualizări

Vrâncenii care nu au stagiul complet de cotizare la fondul de pensii își pot cumpăra vechime în muncă, conform reglementărilor în vigoare. Mecanismul este prevăzut prin OUG 163/2020 care stabilește condițiile în care cei interesați pot să-și completeze stagiul de cotizare pentru a beneficia de o pensie mărită.

Vrâncenii care doresc să-și completeze stagiul de cotizare la sistemul public de pensii pot s-o facă plătind, retroactiv, anumite sume de bani sub formă de contribuții. Legea stabilește condițiile în care se poate face acest lucru, în baza unui contract de asigurare socială încheiat între solicitant și Casa Județeană de Pensii Vrancea,

Conform legii „persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuției de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în țară, în statele membre ale Uniunii Europene sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale”.

Plățile retroactive ale contribuției la asigurările sociale (CAS) se pot face în vederea obținerii pensiei pentru limită de vârstă.

Așa cum arătam mai sus, procedura prevede încheierea unui contract cu Casa Județeană de Pensii, în care vor fi trecute perioada sau perioadele de asigurare, venitul asigurat, cota de contribuție de asigurări sociale din momentul semnării contractului și totalul cuantumului contribuției de asigurări sociale.

Cei interesați mai pot să încheie astfel de contracte până la 1 septembrie 2023, după care mecanismul ar fi trebuit reglementat prin noua lege a pensiilor (Legea 127/2019), a cărei aplicare a fost amânată până în ianuarie 2024. Deci, în cazul în care nu vor fi modificări legislative, în perioada ce urmează, cei în cauză nu vor mai putea încheia astfel de contracte în perioada septembrie 2023 – ianuarie 2024.

Cât costă o lună de vechime în muncă

Legea stabilește că persoanele care cumpără vechime trebuie să achite cota de CAS, de 25% aplicată la salariul minim brut în vigoare la data semnării contractului cu Casa de Pensii. În prezent, salariul minim brut este de 3.000 de lei, iar 25% înseamnă 750 de lei pentru fiecare lună de vechime ce va fi cumpărată.

Cei interesați pot opta să plătească integral, într-o singură tranșă, sau în mai multe tranșe lunare, așa cum vor cădea de acord cu reprezentanții Casei Județene de Pensii.

De menționat că, în cazul în care plata se întinde pe mai mulți ani, valoarea contribuției lunare nu se schimbă. Aceasta deoarece legea stabilește că sumele de plată sunt raportate la salariul minim brut și cota de contribuție de asigurări sociale din momentul semnării contractului. Orice modificare ulterioară nu va impacta și asupra unui angajament aflat deja în plată.

Un alt aspect important vizează situația în care un solicitant nu poate achita suma pentru care s-a angajat. Într-un astfel de caz, autoritățile vor lua în calcul, la stabilirea vechimii, numai ce s-a plătit deja. Plătitorul nu va suferi nici o sancțiune sau vreo măsură coercitivă pentru restul rămas neachitat.

„Contractul de asigurare socială încheiat conform prezentei ordonanțe de urgență își încetează aplicabilitatea la data la care contribuția de asigurări sociale datorată este achitată în întregime. În situația în care la data de 31 august 2023 contribuția de asigurări sociale datorată nu este achitată în întregime, stagiul de cotizare se constituie corespunzător plății efectuate”, scrie în OUG 163/2020.

Legea stabilește că se poate încheia un singur contract sau mai multe, succesive, cu condiția ca perioada totală asigurată să nu depășească șase ani.

Cine nu poate beneficia de această lege

De menționat că nu pot beneficia de prevederile acestei legi persoanele care au ieșit deja la pensie, deoarece legea stabilește că mecanismul se aplică doar celui care „la data încheierii contractului de asigurare socială nu are calitatea de pensionar”.

Plata nu se poate face anticipat pentru ca persoanele interesate să iasă mai devreme la pensie, ci doar retroactiv pentru a acoperi golurile din perioadele în care nu s-a cotizat, în limita a șase ani. Vârsta de pensionare prevăzută printr-o altă lege care reglementează și condițiile cumulative ce trebuie îndeplinite.

În schimb, persoana care a atins vârsta de pensionare, dar se mai află în câmpul muncii poate să să-și achite contribuțiile pentru perioadele neasigurate. De exemplu, o persoană care a atins vârsta standard de pensionare în decembrie 2022 și încă lucrează poate face plăți pentru perioade anterioare neasigurate de dinainte de acea dată.

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.