Local

În atenția vrâncenilor care lucrează la calculator: Angajatorii trebuie să asigure controale oftalmologice și ochelari de vedere

Ionel Sclavone
10 ian 2023 3095 vizualizări

Angajații care lucrează, de regulă, în fața calculatorului trebuie să beneficieze de controale oftalmologice periodice, dar și de ochelari, lentile sau dispozitive de protecție a ochilor. Sarcina de a asigura implementarea acestor măsuri revine angajatorilor care trebuie să suporte costurile pentru examenele oftalmologice și chiar a dispozitivelor de corecție speciale, dacă e cazul.

Aceste măsuri au fost reglementate de legislația în domeniul protecției muncii de mai mulți ani, prin HG nr. 1028/2006, însă ele sunt ignorate de majoritatea angajatorilor. Până de curând când, la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a fost luată în discuție interpretarea prevederilor din legea românească. Iar prin decizia adoptată, judecătorii CJUE au confirmat că angajatorii sunt obligați să suporte și costul ochelarilor de vedere destinați angajaților lor, dar și a dispozitivelor menite să prevină dificultățile vizuale.

Angajatorii trebuie să facă o analiză a posturilor de lucru pentru a evalua condiţiile de securitate şi sănătate oferite lucrătorilor. În acest context sunt vizați, în special telesalariații, deoarece aceștia folosesc laptopurile și calculatoarele aproape tot timpul de lucru.

Conform HG 1028 lucrătorii care folosesc „în mod obişnuit un echipament cu ecran de vizualizare pe o durată semnificativă a timpului normal de lucru” trebuie să beneficieze de controale oftalmologice periodice.

„Lucrătorii trebuie să beneficieze de un examen corespunzător al ochilor şi al vederii, efectuat de o persoană care are competenţa necesară: a) înainte de începerea activităţii la ecranul de vizualizare, prin examenul medical la angajare; b) ulterior, la intervale regulate; c) ori de câte ori apar tulburări de vedere care pot fi cauzate de activitatea la ecranul de vizualizare”, prevede HG 1028.

În cazul în care rezultatele acestor examene indică, lucrătorii trebuie să beneficieze de dispozitive de corecţie speciale, care să corespundă activităţii respective.

Prin decizia CJUE s-a stabilit că toate costurile implicate pentru controale și ochelarii de vedere trebuie suportate de angajator.

„Protecţia ochilor şi a vederii lucrătorilor poate fi asigurată din punctul de vedere al costurilor în cadrul sistemului naţional de sănătate, în conformitate cu legislaţia în vigoare”, prevede hotărârea CJUE.

Obligația de a furniza un aparat de corecție special poate fi îndeplinită fie prin furnizarea directă a aparatului de către angajator, fie prin rambursarea cheltuielilor făcute de lucrător.

Cerințele minime pentru cei care lucrează la computer

De asemenea, decizia cuprinde o listă cu cerințele minime de securitate şi sănătate în muncă referitoare la utilizarea computerelor și a laptopurilor. Legea prevede ca masa de lucru să aibă o suprafaţă puţin reflectantă, să aibă dimensiuni suficiente şi să permită o amplasare flexibilă a ecranului, tastaturii, documentelor şi echipamentului auxiliar.

Suportul pentru documente trebuie să fie stabil şi uşor de reglat şi trebuie poziţionat astfel încât să diminueze mişcările incomode ale capului şi ochilor. De asemenea, trebuie să existe spaţiu suficient pentru a permite lucrătorilor o poziţie confortabilă.

 Scaunul de lucru trebuie să fie stabil şi să asigure operatorului libertate de mişcare şi o poziţie confortabilă. Acesta trebuie să fie reglat pe verticală, iar spătarul trebuie să poată fi înclinat şi reglat pe verticală.

 Iluminatul trebuie să asigure condiţii de iluminat satisfăcătoare şi un contrast corespunzător între ecran şi mediul înconjurător, ţinând seama de tipul de activitate şi de necesităţile vizuale ale utilizatorului.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.