Local

În atenția vrâncenilor care își oferă serviciile pe internet.Ce vor fi obligate să facă platformele de anunțuri online?

Ionel Sclavone
2 mar 2023 1440 vizualizări

Prestatorii de servicii din Vrancea – meșteri, menajere, asistente medicale, bone etc. – care se promovează prin intermediul platformelor de anunțuri vor fi luați în evidența Fiscului. El vor fi urmăriți, indiferent dacă sunt persoane fizice sau juridice și vor fi obligați să-și achite taxele și impozitele aferente activității pe care o prestează.

Conform unui act normativ care a intrat în vigoare de curând, operatorii platformelor digitale, la care apelează prestatorii de servicii pentru a-și promova activitatea, vor fi obligați să facă raportări anuale la ANAF. Măsura este prevăzută în OG 16/2023 care a transpus în legislația noastră Directiva europeană DAC7. Scopul adoptării acestei reglementări este de a-i ajuta pe inspectorii fiscali să-i identifice mai ușor pe cei care obțin câștiguri din prestări servicii fără să le declare și să plătească impozite.  

Prima raportare se va face în luna ianuarie 2024 și va avea în vedere activitatea desfățurată pe parcursul anului 2023.

Concret, informațiile despre activitatea derulată de comercianți și prestatorii de servicii care își promovează ofertele prin intermediul platformelor digitale vor ajunge la Fisc indiferent dacă vor sau nu. Este suficient că sunt înregistrați pe aceste platforme.

Ordonanța definește serviciul personal prestat, care va trebui raportat celor de la ANAF, drept „un serviciu care implică o muncă pe bază de intervale de timp sau sarcini, prestată de una sau mai multe persoane care acționează fie independent, fie în numele unei Entități, și realizată la cererea unui utilizator, fie online, fie în mod fizic, offline, după ce a fost facilitată prin intermediul unei Platforme”.

În categoria celor care vor fi raportați intră meșterii care se ocupă de instalări de aparate electrocasnice, instalatorii, montatorii de mobilă, electricienii, menajerele, bonele, profesorii care acordă meditații private, frizerii etc.

În aceste condiții, este recomandabil ca toți prestatorii, persoane fizice sau juridice, să se asigure că își îndeplinesc corect obligațiile fiscale ce le revin. În caz contrar, reprezentanții ANAF vor avea la îndemână mai multe instrumente pentru a-i identifica cu ușurință și pentru a-i obliga să-și declare veniturile și să plătească taxele aferente.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.