Local

În atenția vrâncenilor care își închiriază locuințele în regim hotelier. Ce obligații au la Fisc

Ionel Sclavone
21 mar 2022 3302 vizualizări

În ultimul timp au luat amploare inițiativele de închidiere a locuințelor în regim hotelier. Mai multe platforme online, precum Booking sau Airbnb, permit celor interesați să-și pună la dispoziția turiștilor apartamentele sau casele de locuit, contra cost.

Între cei care optează pentru astfel de afaceri sunt și vrânceni care își închiriază casele în regim hotelier, contra-cost. Deși aparent lucrurile sunt simple, trebuie spus că la fel ca și alte categorii de venituri, și cele obținute din astfel de „afaceri” trebuie supuse fiscalizării.

Închirierile în scop turistic presupun că fiecare oaspete stă în locația respectivă maxim 30 de zile. Drept urmare, impozitarea se face pe baza normelor de venit, care diferă la nivel național. Obligtoriu, în astfel de situații se plătește impozit și se completează declarația unică, până la 25 mai.

Cei care vor să închirieze ocazional turiștilor câte o cameră, două sau locuințe întregi sunt liberi să o facă cu condiția să îndeplinească două lucruri. În primul rând trebuie să se autorizeze. Astfel, persoanele fizice care închiriază apartamente sau camere pentru turiști vor fi obligate să obțină certificate de înregistrare ca operatori economici în turism. În caz contrar, amenzile pleacă de la 20.800 de lei și ajung până la 31.200 de lei.

După autorizare este nevoie ca proprietarul locației să-și ia măsuri pentru a plăti taxele și impozitele. Codul fiscal stabilește veniturile obţinute de către proprietar din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuinţe proprietate personală, indiferent de numărul de locuinţe în care sunt situate acestea. Astfel, aceștia trebuie să le fiscalizeze folosind declarația unică, dar fără să se înregistreze în prealabil la Fisc.

Cum se fiscalizează activitatea de închiriere

Luând ca bază anul 2022, persoanele care obțin astfel de venituri în acest an trebuie să plătească impozit până pe 25 mai 2023. De asemenea, cei care au obținut astfel de venituri în 2021, trebuie să depună declarația unică și să achite impozitul până pe 25 mai 2022. Contribuabilii au obligaţia să completeze şi să depună la organul fiscal formularul 212 - Declaraţia unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice.

Impozitul datorat se calculează de contribuabil, pe baza datelor din declaraţia unică, prin aplicarea cotei de 10% asupra normei anuale de venit/ normei anuale de venit ajustate/ venitului anual, după caz, impozitul fiind final.

De menționat că în astfel de cazuri nu se plătește contribuție la pensii, dar s-ar putea să se ajungă la obligația de a plăti contribuție la sănătate. Acest lucru se întâmplă în cazul în care contribuabilul estimează venituri a căror valoare cumulată depăşeşte plafonul a 12 salarii minime brute pe ţară. Atunci el va fi obligat să plătească și 10% contribuție la sănătate.

Ar mai fi de spus că, cei care încasează banii din închiriere cu numerar sau cu card bancar sunt obligaţi să utilizeze aparate de marcat electronice fiscale. De asemenea, au obligaţia să emită bonuri fiscale cu aparate de marcat electronice fiscale şi să le înmâneze clienţilor.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.