Local

În atenția vrâncenilor care închiriază locuințe: Procedura de declarare și impozitare a veniturilor din chirii în baza declarației unice

Ionel Sclavone
19 mar 2023 1898 vizualizări

Vrâncenii care dețin proprietăți imobiliare, pe care le închiriază sunt obligați să plătească taze și impozite la stat. Pe de-o parte, este vorba despre impozitul pe venit, de 10%, iar pe de altă parte, în anumite situații, de contribuții la sistemul de sănătate. Codul Fiscal reglementează procedurile pe care trebuie să le îndeplinească orice proprietar care intenționează să închirieze o proprietate imobiliară, dar și modul în care se stabilesc sumele de plată, sub formă de taxe și impozite. Regulile trebuie cunoscute de toți cei care au de închiriat locuințe, spații comerciale etc.

Orice persoană fizică care obține venituri din chirii este obligată, conform Codului Fiscal, să plătească impozit pe venit în valoare de 10%, iar în anumite condiții și contribuția la asigurările de sănătate, tot de 10%. Codului Fiscal stabilește că veniturile din chirii, obținute în anul anterior, se declară, în anul în curs, până pe data de 25 mai. Cei în cauză trebuie să completeze declația unică și să o depună la Fisc. Anul acesta, până pe 25 mai sunt declarate veniturile din chirii realizate în 2022 și se plătesc taxele aferente acestora.

Conform legii veniturile din chirii sunt acele venituri, în bani și/sau în natură, obținute din cedarea folosinței bunurilor mobile și imobile. Definiția stabilește că aceste venituri sunt cele obținute din: închirieri și subînchirieri de bunuri mobile și imobile din patrimoniul personal; închirierea în scop turistic a camerelor din locuinţe proprietate personală; arendarea bunurilor agricole, din patrimoniul personal.

Persoanele care obţin venituri din închirierea bunurilor din patrimoniul personal au obligaţia să înregistreze contractul de închiriere și modificările survenit ulterior, la Direcția Județeană a Finanțelor Publice. Înregistrarea contractelor de închiriere este reglementată de Ordinul Fiscului 2.031/2022. Proprietarul are la dispoziție un termen de 30 de zile, de la momentul la care încheie contractul cu chiriașul. Sunt exceptate de la înregistrare contractele de arendă și cele de închiriere în scop turistic a camerelor din locuințele poprietate personală.

Înregistrarea se face în baza unei cereri, care trebuie însoţită de o copie a contractului, ce se depune la registratura organului fiscal competent sau se transmite prin mijloace electronice ori prin serviciul Spațiul Privat Virtual (SPV). Pe copia transmisă, se înscrie mențiunea „conform cu originalul” întărită de semnătura celui care l-a întocmit. 

Declarația unică se depune până pe 25 mai

Până pe 25 mai, contribuabilii care obţin venituri din chirii trebuie să completeze şi să depună la ANAF declaraţia unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate. Documentul se poate depune prin mijloace electronice, respectiv prin intermediul serviciului SPV, sau în format de hârtie, la registratura organului fiscal. De asemenea, există și posibilitatea ca declarația să fie transmisă prin poștă, cu confirmare de primire.

Termenul de plată al impozitului pe veniturile din cedarea folosinței bunurilor și a contribuției de asigurări sociale de sănătate, după caz, este 25 mai, inclusiv, a anului următor celui în care au fost realizate veniturile.

Contribuabilii care obțin venituri din chirii, indiferent de regimul fiscal de impozitare aplicabil, începând cu cele aferente anului 2023, datorează contribuția la sănătate (CASS) la o bază de calcul de 6, 12 sau 24 salarii minime brute pe țară, după caz. Încadrarea în plafonul anual de cel puțin 6, 12 sau 24 salarii minime brute pe țară se efectuează prin cumularea veniturilor din cedarea folosinței bunurilor cu cele realizate din activități independente, drepturi de proprietate intelectuală, asocierea cu o persoană juridică, activități agricole, silvicultură și piscicultură, investiții şi cu veniturile brute din alte surse, care se estimează a se realiza în anul curent.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.