Local

În atenția vrâncenilor care fac tranzacții imobiliare: Se modifică sistemul de impozitare pentru achizițiile de clădiri și terenuri

Ionel Sclavone
2 nov 2021 6248 vizualizări

Vrâncenii care intenționează să-și vândă locuințele sau sunt implicați în afaceri imobiliare trebuie să știe vor fi schimbări la plata impozitului către stat. Astfel, impozitul datorat pentru tranzacțiile imobiliare va fi calculat la nivelul valorii de piață a imobilului. Aceasta chiar dacă părțile se înțeleg pentru o sumă de vânzare mai mică. Pe de altă parte, se schimbă metoda de calcul a TVA pentru locuințele mai scumpe, iar acest lucru este de presupus că va duce la o scădere a prețurilor.

În momentul de față, impozitul se calculează la valoarea declarată de vânzător și de cumpărător, chiar dacă este sub valoarea pieței. Măsura a fost adoptată de Senat și urmează să fie adoptată și în Camera Deputaților.

În esență, autoritățile vor să evite situațiile în care statul încasează un impozit mai mic, în situațiile în care părțile se pun de acord, la vânzarea unei case sau a unui teren, asupra unui preț mai mic.

„Impozitul (...) se calculează la valoarea declarată de părți în actul prin care se transferă dreptul de proprietate sau dezmembrămintele sale. În cazul în care valoarea declarată este inferioară valorii minime stabilite prin studiul de piață realizat de către camerele notarilor publici, impozitul se calculează la nivelul valorii stabilite prin studiul de piață”, se arată în actul normativ.

În prezent, impozitul se calculează la valoarea declarată de cele două părți, chiar dacă aceasta este sub nivelul pieței. În schimb, tranzacțiile cu un preț mai mic de prețul pieței trebuie raportat la ANAF de către notarul care a încheiat tranzacția. Această reglementare va dispărea din actul normativ, odată cu stabilirea impozitului la prețul pieței.

„Calcularea impozitului la nivelul valorii stabilite prin studiul de piață creează o mai bună administrare a acestui tip de impozit de către organul fiscal, ducând și la eliminarea procedurilor birocratice instituite prin transmiterea de notificări în cazul tranzacțiilor a căror valoare declarată de părți este sub valoarea studiului de piață. De asemenea, crește și valoarea impozitelor din veniturile realizate din transferul dreptului de proprietate”, se mai arată în document.

În prezent, onorariul notarilor este stabilit, ca procent din valoarea minimă de piață a imobilului tranzacționat, indiferent de prețul agreat de cele două părți.

Care este valoarea impozitului pe clădiri și terenuri

Conform articolului 111 din Codul fiscal, impozitul datorat statului atunci când se transferă dreptul de proprietate asupra construcțiilor și a terenurilor este de 3% din venitul impozabil. Acesta se stabilește prin scădere, din valoarea tranzacției a sumei neimpozabile de 450.000 de lei. Cu alte cuvinte, dacă o casă sau un teren valoarează maximum 450.000 de lei, nu se plătește impozit la stat.

În cazul în care dreptul de proprietate se transmite prin moștenire, impozitul de 3% nu se aplică. Prin excepție, se aplică un impozit de 1% din valoarea masei succesorale dacă succesiunea este dezbătută și finalizată după mai mult de doi ani de la data decesului. În acest caz, impozitul e plătit de moștenitori.

Modificări la aplicarea TVA pentru tranzacțiile imobiliare

În acest context, trebuie spus că va fi modificat și modul în care se calculează TVA pentru locuințele vândute. Măsura este menită să dinamizeze piața imobiliară care a intrat în blocaj din cauza majorării prețurilor de construcție.

Astfel, pentru locuințele al căror preț depășește 450.000 de lei, se va aplica TVA de 5% până la acest prag. Iar pentru suma care trece de acest plafon, TVA-ul va fi de 19%. Noile reguli de calcul pentru TVA se vor aplica tot locuințelor cu suprafețe de până la 120 m2.

La achiziția de locuințe vor exista două valori pentru TVA. O cotă de 5% pentru care se va aplica până la 450.000 de lei și o altă cotă, de 19% pentru diferența dintre prețul final al locuinței și plafonul de mai sus. De exemplu, pentru o locuință în valoare de 500.000 de lei, TVA-ul ce va trebui plătit va fi: 5% * 450.000 + 19% * 50.000 = 22.500 + 9.500 = 32.000 de lei.

În prezent cota de 5% se aplică doar pentru imobilele care valorează maximum 450.000 de lei, în vreme ce pentru cele care depășesc acest preț se aplică cota de TVA de 19%. Pentru o locuință de 500.000 de lei se aplică o cotă de TVA de 19%, astfel că suma plătită ca TVA va fi de 95.000 de lei

Trebuie spus că începând din 2022, conform reglementărilor în vigoare, cota de 5% pentru TVA se va aplica pentru locuințele mai scumpe de echivalentul în lei a valorii de 140.000 de euro (aproximativ 693.000 de lei).


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.