Local

În atenția vrâncenilor care dețin autoturisme: Modificări în reglementările privind asigurările RCA

Ionel Sclavone
6 ian 2022 14455 vizualizări

Mai multe schimbări care vizează asigurările obligatorii de răspundere civilă auto (RCA) au intrat în vigoare pe finalul anului trecut. Noile măsuri trebuie cunoscute de toți vrâncenii care dețin în proprietate autovehicule.

Între altele, asigurații pot obține o sumă mai mare din fondul de garantare, în caz de insolvență a asiguratorului. Această măsură a fost adoptată în contextul falimentului City Insurance. O altă prevedere are în vedere creșterea limiterlor minime de despăgubire pentru polițele RCA, pentru viitor.

În cele ce urmează vom prezenta, principalele măsuri care îi vizează pe asigurați, care au intrat în vigoare în ultimele luni.

Astfel, începând din toamnă, asigurații pot obține mai mulți bani de la fondul de garantare în caz de insolvență a asigurătorului. Prevederea se aplică în cazul persoanelor fizice și juridice care au încheiat cu contracte de asigurare facultative și obligatori, de la Fondul de garantare a asiguraților. Cuantumul plafonului de garantare a fost majorat de la 450.000 de lei, cât era înainte, la 500.000 de lei.

Cine trebuie să încheie RCA

O altă schimbare în politica asigurărilor vizează pe cei care au obligația să încheie poliție RCA. Aceasta este obligatorie pentru orice mașină care nu a fost radiată din circulație, chiar dacă-i nefuncțională.

Dacă o mașină nefuncțională nu a fost retrasă din circulație, proprietarul acesteia să încheie o poliță de asigurare obligatorie, RCA. Măsura se aplică la nivelul tuturor statelor membre ale UE, potrivit unei decizii a Curții de Justiție a Uniunii Europene.

Decizia este similară uneia, din 2018, care stabilește că proprietarii de mașini trebuie să încheie polițe RCA chiar dacă nu mai vor să le conducă și le țin parcate în curte sau în garaj.

Limitele de despăgubire vor fi majorate

Limitele minime de despăgubire pentru polițele RCA vor fi majorate în viitor, conform unei directive europene care a apărut pe finalul anului, Directiva mai prevede apariția comparatoarelor de prețuri pentru polițele RCA. De asemenea vor putea fi cerute daune în statul de reședință a păgubitului, atunci când asigurătorul se află în insolvență și își are e stabilit în alt stat UE. Transpunerea acestor măsuri în legislația din România trebuie făcută până în decembrie 2023.

Calculul în sistemul bonus-malus pentru șoferii care nu mai cumpără polițe RCA timp de mai mulți ani. Șoferii care nu mai încheie polițe de asigurare RCA timp de mai mulți ani vor fi considerați asigurați noi. Conform reglementărilor în vigoare, în funcție de vechime și de istoricul privind accidentele rutiere în care au fost implicați, șoferii pot fi penalizați sau se pot bucura de o reducere a prețului acesteia (sistemul bonus-malus).

Atunci când nu mai dețin nici o mașină și nu mai încheie nici o asigurare RCA vreme de mai mult timp, șoferii români nu sunt penalizați, așa cum se întâmplă în alte state. În schimb, dacă trec mai mult de cinci ani de la ultima asigurare RCA pe care au încheiat-o aceștia vor fi considerați asigurați noi, iar asigurarea va porni de la clasa neutră B0.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.