Local

În atenția vrâncenilor care cresc porci: Recomandările sanitar-veterinare pentru sacrificarea de Crăciun

Ionel Sclavone
19 dec 2022 1775 vizualizări

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor face o serie de recomandări crescătorilor de animale vrânceni care intenționează să sacrifice porcii din gospodării, în perioada sărbătorilor de iarnă. Conform tradiției, de Crăciun se consumă, de regulă, carne și preparate din porc. Iar mulți gospodari își taie porcii pe care i-au crescut pe parcusul unui an.

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) face o serie de recomandări ce trebuie respectate de toți cei care cresc porci și doresc să-i sacrifice în această perioadă. Conform reglementărilor în vigoare, carnea porcului crescut într-o gospodărie nu poate fi comercializată, așa cum nu pot fi comercilizate nici preparatele din carnea acestuia.

Legea permite vrâncenilor să-și taie porcul pe care l-au crescut în propria gospodărie, însă acest lucru este posibil cu respectarea unor reguli.

În primul rând, ANSVSA atrage atenția că, înainte de sacrificarea porcului, trebuie solicitată vizita unui medic veterinar, de regulă cel din localitate. Acesta va vericica starea de sănătate a animalului și va da sfaturi cu privire la probele de carne ce trebuie luate la sacrificare şi analizele ce trebuie făcute pentru a nu pune sănătatea cosumatorilor în pericol.

Tot medicul veterinar va asoma (îl va ameți) porcul, înainte de sacrificare, a-l scuti de suferinţă şi pentru a respecta cerinţele de bunăstare a animalelor.

După sacrificare urmează ca proprietarul să predea medicului veterinar împuternicit crotaliile auriculare. Este vorba despre marca aplicată pe urechea animalelor pentru recunoaștere.

Deținătorul animalelor are obligația de a preda medicului veterinar de liberă practică împuternicit crotaliile auriculare le animalelor sacrificate, în termen de maximum 7 zile de la sacrificare, pentru actualizarea Bazei Naționale de Date (BND)”, precizează ANSVSA.

Carnea porcilor crescuți în gospodărie nu se vinde

Conform reglementărilor în vigoare, porcul crescut în gospodărie, carnea și produsele din carne provenite de la acesta nu pot fi comercializate. De asemenea, autoritățile veterinare interzic vânzarea porcilor și a produselor preprate din carnea acestora din zonele de restricție impuse în contextul depistării virusului pestei porcine africane.

Pentru a evita problemele de sănătate ulterioare, după sacrificarea porcului crescut în gospodărie, carnea acestuia ar trebui testată. Probele ce urmează să fie analizate se recoltează din limbă, musculatura intercostală, pilierii diafragmatici, mușchii maseteri, mușchii abdominali, partea musculară a diafragmei situate în apropierea coastelor sau a sternului (de dimensiunea unei nuci).

Sacrificarea porcului din gospodărie şi consumarea acestuia în familie, fără controlul sanitar veterinar al stării de sănătate a animalului şi a salubrităţii cărnii obţinute, poate avea consecinţe grave”, transmite autoritatea.

Precizări despre testarea pentru Trichinella spiralis

Se recomandă ca, până la obținerea unui rezultat negativ la testarea pentru Trichinella spiralis, carnea porcului din gospodărie să nu fie consumată. Recomandarea este valabilă şi pentru carnea obţinută de la porcii mistreţi. Costul unui examen trichineloscopic este cuprins între 22 de lei + TVA și 81 de lei + TVA (digestie artificială).

„În situaţia în care medicul veterinar constată că porcul dumneavoastră este bolnav, nu riscați sacrificarea şi consumul cărnii. Veţi fi despăgubit de stat la valoarea de piaţă a animalului, numai dacă acesta este identificat și înregistrat”, precizează ANSVSA.

ANSVSA reamintește faptul că, în cazul comercializării cărnii de porc care nu a fost testată sanitar-veterinar, comercianții pot fi amendați cu sume cuprinse între 20.000 și 40.000 de lei.

În acest context, se recomandă cetăţenilor să cumpere produse alimentare numai din unităţi sau spaţii autorizate/ înregistrate sanitar-veterinar. Astfel, aceștia vor avea certitudinea că atât carnea, cât şi alte produse de origine animală sau non-animală au fost supuse controlului sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor şi nu constituie un pericol pentru sănătatea publică.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.