Local

În atenția vrâncenilor care câștigă bani din activități online: Veniturile din tranzacțiile cu criptomonede se impozitează

Ionel Sclavone
30 dec 2021 2896 vizualizări

Vrâncenii care se orientează către tranzacțiile cu criptomonede și obțin venituri de pe urma acestora datorează impozit la stat. În ultimul timp tranzacțiile cu criptomonede au devenit ceva obișunit. Sunt mulți, între care și vrânceni, cei care investesc în astfel de instrumente digitale, din care cel mai cunoscut este bitcoin. O investiție plasată într-un context favorabil poate aduce câștiguri substanțiale.

Este bine de știut că și veniturile obținute din criptomonede sunt supuse impozitării pe teritoriul statului român. Aceasta chiar dacă aceste tranzacții se desfășoară într-un spațiu virtual.

Conform legislației în vigoare, veniturile realizate de persoanele fizice din transferul de monede virtuale se încadrează la categoria veniturilor din alte surse. Iar în asemenea cazuri cei care fac tranzacții cu criptomonede datorează statului un impozit pe venit de 10%.

Conform reglementărilor ANAF, veniturile impozabile cuprind atât sumele câștigate în numerar, care presupun o remuneraţie financiară, cât şi cele în natură cum ar fi produse, servicii, călătorii etc.

Cum se impozitează veniturile din tranzacțiile cu criptomonede

Prin urmare, cei care obțin venituri din tranzacțiile cu criptomonede trebuie să le declare anual, până la 25 mai. Aceștia trebuie să completeze declarația unică pentru persoanele fizice, respectiv formularul 212.

Impozitul pe venit datorat se calculează de către contribuabil prin aplicarea cotei de 10% asupra câștigului realizat. Acesta este determinat ca diferenţă între preţul de vânzare și preţul de achiziţie, inclusiv costurile directe aferente tranzacţiei.

Atunci când venitul este sub 200 lei pe tranzacţie nu se plătește impozit, cu condiția ca totalul câștigurilor într-un an fiscal să nu depășească nivelul de 600 lei.

Plata impozitului se face anual, până la data de 25 mai. De menționat că în anul curent se declară la Fisc veniturile obținute în anul anterior.

Trebuie spus că în situația în care veniturile din transferul de criptomonedă se situează la nivelul a cel puțin 12 salarii minime brute într-un an, persoanele fizice datorează, pe lângă impozit și contribuția la sănătate (cotă: 10%). Acel plafon este valabil inclusiv dacă o persoană obține venituri independente, în mod cumulat, din mai multe surse (de exemplu, din criptomonede și din chirii).

Se ia în considerare salariul minim brut pe țară valabil la data depunerii declarației unice, iar nu cel din anul obținerii veniturilor.

Persoanele care obțin venituri din mediul online datorează impozit

În același context, trebuie spus că și persoanele care obțin venituri din activități online precum monetizarea publicării de conținut sau vânzarea de programe sau aplicații software, datorează impozite. Aceste persoane trebuie să se asigure că declară veniturile și își achită, în mod corespunzător, obligațiile fiscale.

În cazul acestora inspectorii antifraudă verifică veniturile obținute din activități specifice mediului online. Este vorba despre sumele obținute din monetizarea publicării de conținut multimedia pe website-uri, rețele de socializare și platforme audio-video precum Facebook, YouTube și alte asemenea sau vânzarea de programe ori aplicații software pe platforme dedicate precum Google Play Store sau Apple Store.

Recomandarea Fiscului este ca toți cei care desfășoară sau care intenționează să înceapă o astfel de activitate în mediul online, din care să câștige bani din postări pe rețelele de socializare sau din vânzarea de programe sau aplicații, să se asigure că își declară și își achită toate obligațiile fiscale.

Citiți și:Minerii de bitcoini din Iaşi. O poveste cu câştiguri, riscuri şi pierderi usturătoare


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.