Local

În atenția vrâncenilor care călătoresc în UE: Cardul european de sănătate dă dreptul la servicii medicale gratuite în străinătate

Ionel Sclavone
10 iun 2022 1546 vizualizări

Vrâncenii care intenționează să călătorească în statele Uniunii Europene și vor să aibă acces și la servicii de asistență medicală Pot solicita cardul european de asigurări sociale de sănătate. Acesta se eliberează în mod gratuit de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Cardul european dă dreptul posesorului la prestații medicale de care are nevoie în timpul unui sejur într-un stat membru UE, indiferent de motivul deplasării (turism, studii, motive familiale sau profesionale). Cardul are o valabilitate de 24 de luni de la data eliberării și se obține gratuit.

Documentul poate fi solicitat de toți vrâncenii care au calitatea de asigurat în sistemul de asigurări sociale de sănătate și sunt la zi cu plata contribuțiilor sociale. Pentru a obține cardul european de asigurări de sănătate, vrâncenii interesați trebuie să completeze o cerere și să prezinte o serie de documente care îi dovedesc calitatea de asigurat.

Cererea trebuie depusă fizic la sediul Casei Județene de Asigurări de Sănătate, iar după depunerea documentelor necesare, în termen de șapte zile lucrătoare, cardul va fi emis și distribuit prin poștă la adresa înscrisă pe cerere.

Trebuie spus că acest card european de sănătate poate fi folosit numai în afara țării și acoperă doar serviciile medicale din spitalele de stat din țările membre. Pentru a avea acces la anumite servicii medicale, solicitantul va trebui să plătească, chiar dacă în România acestea sunt gratuite.

Documentele necesare pentru obținerea cardului european

Solicitanții de carduri europene de sănătate trebuie să-și însoțească cererea cu actul de identitate, în copie și o serie de documente doveditoare a calității de asigurat. După caz, în funcție de calitatea persoanei care solicită acest card, documentele sunt:

În cazul salariaților este nevoie de o adeverință de salariat.

Pentru pensionari, copie după decizia de pensionare, (pentru situațiile în care nu s-a realizat plata pensiei); copie după documentul care atestă capacitatea de muncă (cu termenul de revizuire) în cazul pensiilor de invaliditate; talon pensie din luna anterioară. Calitatea de pensionar poate fi dovedită și cu o adeverință eliberată de instituția plătitoare a pensiei.

În cazul copiilor minori, cu vârste de până la 18 ani, este nevoie doar de o copie după actul de identitate.

Pentru tinerii cu vârste cuprinse între 18 și26 ani care urmează o formă de învățământ (elevi, studenți sau ucenici care nu realizează venituri din muncă) se solicită un document valabil din care să rezulte că au calitatea de elev/student. Acest document trebuie să fie avizat de instituția de învățământ.

Pentru absolvenții de liceu, care au intrat la facultate, dar care nu au început cursurile calitatea de asigurat se dovedește cu un document valabil din care să rezulte că au absolvit studiile lieceale în cursul anului curent. Pe lângă aceasta este solicitată și o declarație pe propria răspundere din care să rezulte că nu realizează venituri din muncă sau alte venituri impozabile.  

În cazul studentului doctorand se solicită copia contractului în baza căruia desfatoara activități didactice în limita a 4-6 ore; declarație pe propria răspundere din care să rezulte că nu realizează și alte venituri asupra cărora se datorează contribuția potrivit Codului fiscal; adeverință eliberată de instituția de învățământ superior din care să rezulte că are calitatea de student-doctorand.

 În cazul soțului, soției sau părinților care nu obțin venituri, dar care se află în întreținerea unei persoane asigurate (coasigurați) se solicită o declarație pe propria răspundere, a asiguratului care dorește să coasigure persoană aflată în întreținere; o declarație pe propria răspundere, a persoanei aflate în întreținere, care solicită să fie coasigurata, privind veniturile realizate; copie act identitate al persoanei asigurate (inclusiv dovadă calității de asigurat); act identitate persoană coasigurata; copia actului de rudenie cu persoană asigurată (copie certificat de naștere sau de căsătorie, după caz).

Persoanele care beneficiază de indemnizație de șomaj, venit lunar de completare sau plăti compensatorii din venitul asigurărilor de șomaj trebuie să prezinte decizia și/sau adeverință eliberate/eliberată de instituțiile care administrează bugetul asigurărilor pentru șomaj și cuponul mandatului poștal de achitare a drepturilor, talonul de plata prin cont deschis la o unitate bancară, din luna anterioară.

Lucrători independenți / persoane fără venit ce plătesc CASS la venitul minim brut pe țară trebuie să prezinte dovadă că au depus Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice (inclusiv copia Declarației unice).

Tinerii cu vârstă de până la 26 de ani, care provin din sistemul de protecție a copilului vor obține cardul dacă prezintă un document care să ateste că au fost incluși într-un sistem de protecție a copilului; document eliberat de primăria din localitatea de domiciliu care să ateste că nu beneficiază de ajutor social; declarație pe proprie răspundere din care să rezulte că nu realizează venituri peste valoarea salariului de baza minim brut pe țară.

Persoanele care fac parte dintr-o familie care are dreptul la ajutor social, potrivit legii nr. 416/2001 trebuie să prezinte adeverință eliberată de primăria localității de domiciliu, din care să rezulte că se încadrează în categoria persoanelor care au dreptul la ajutor social, în condițiile legii.

Beneficiarii legilor nr. 189/2000, 44/1994, 309/2002, 341/2004, 309/2002, 189/2000, 105/1999, 51/1993 trebuie să prezinte un document care atestă încadrarea în una din categoriile de mai sus; declarație pe proprie răspundere din care să rezulte că nu realizează venituri peste valoarea salariului de baza minim brut pe țară.

Persoanele cu handicap trebuie să prezinte certificat de încadrare într-un grad de handicap; declarație pe proprie răspundere din care să rezulte că nu realizează venituri peste valoarea salariului de baza minim brut pe țară.

Bolnavii cu afecțiuni incluse în Programele Naționale de Sănătate stabilite de Ministerul Sănătății Publice, până la vindecarea respectivei afecțiuni vor prezenta adeverință medicală eliberată de medicul curant sau de medicul coordonator al programului de sănătate; declarație pe proprie răspundere din care să rezulte că nu realizează venituri peste valoarea salariului de baza minim brut pe țară

Femei însărcinate sau lăuze care nu realizează venituri din muncă sau nu se încadrează în categoria de persoană coasigurata trebuie să prezinte act de identitate; certificat de naștere a copilului – în cazul lăuzelor; adeverință medicală; declarație pe proprie răspundere din care să rezulte că nu realizează venituri peste valoarea salariului de baza minim brut pe țară.

Persoanele care se află în concediu de acomodare, potrivit Legii nr. 273/2004 privind procedura adopției, în concediu pentru creșterea copilului vor trebui să prezinte o decizie emisă de agențiile pentru plăti și inspecție socială județene și a Municipiului București.

Personal monahal al cultelor recunoscute trebuie să prezinte o adeverință eliberată de unitătile de cult; declarație pe proprie răspundere din care să rezulte că nu realizează venituri peste valoarea salariului de baza minim brut pe țară.

Voluntari care își desfășoară activitatea în cadrul serviciilor de urgență voluntare trebuie să prezinte copia contractului de voluntariat (conform cu originalul); declarație pe proprie răspundere din care să rezulte că nu realizează venituri peste valoarea salariului de baza minim brut pe țară.

De menționat că în situațiile în care pentru a stabili corect categoria de asigurat este nevoie și de alte documente, personalul instituției le poate solicita.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.