Local

În atenția șoferilor vrânceni. Sancțiunile pentru încălcarea regulilor de circulație vor fi mai aspre

Ionel Sclavone
19 ian 2022 2803 vizualizări

Șoferii vor risca amenzi și sancțiuni mai grave în cazul în care vor încălca regulile de circulație. Codul Rudier va fi modificat, în perioada următoare, printr-un act normativ, în scopul reducerii numărului de accidente rutiere. Viitoarele reglementări vizează, în principal, majorarea unor sancțiuni sau introducerea altora noi. Astfel, va fi sancționat mai drastic condusul agresiv, mersul pe banda de urgență a autostrăzilor, iar șoferii cu permise de conducere obținute în alte țări, care comit infracțiuni rutiere aici, își vor pierde dreptul de a conduce pe teritoriul României.

Proiectul de act normativ, a ajuns în procedura de avizare, după ce a fost în dezbatere publică. Documentul urmează să fie aprobat într-o ședință de guvern și va modifica nivelul sancțiunilor și contravențiilor pentru cei care încalcă regulile de circulație pe drumurile publice.

Una dintre modificări vizează sancționarea comportamentului agresiv în trafic. Acesta a fost definit ca schimbare frecventă și în forță a benzilor de circulație, cu scopul de a depăși o mașină sau un șir de vehicule, întoarcerea prin folosirea frânei de mână, folosirea excesivă a claxonului sau a semnalelor luminoase, mersul pe o roată, în cazul motocicletelor etc.

Conform noilor prevederi, pentru comportamentul agresiv în trafic, vor fi acordate amenzi din clasa a II-a de sancțiuni (patru sau cinci puncte-amendă), cuprinse între 580 și 725 de lei. Inițial, acest proiect stabilea amenzi din clasa a IV-a de sancțiuni, de la 9 la 20 puncte-amendă, respectiv cuprinse între 1.305 și 2.900 de lei.

Întoarcerea pe autostradă sau mersul pe contrasens va fi sancționat mai aspru decât în prezent. Astfel, conform regulilor în vigoare, cei care întorc mașina pe autostradă sau merg pe contrasens riscă doar amendă între 1.305 și 2.900 de lei. După ce vor intra în vigoare noile măsuri, pe lângă amendă, aceștia vor risca și suspendarea permisului de conducere pentru 120 de zile.

În acest context, mersul pe banda de urgență a autostrăzii, va fi sancționat cu amenzi mai mari, respectiv cuprinse între 1.305 și 2.900 de lei, față de 580 - 725 de lei, cât sunt acum. În plus, sancțiunea contravențională complementară – trei puncte de penalizare – va fi înlocuită cu suspendarea permisului de conducere timp de 90 de zile.

Situațiile în care crește perioada de suspendare a permisului

O altă modificare vizează creșterea perioadei de suspendare a permisului de conducere pentru încălcarea regulilor la traversarea peste calea ferată. Proiectul prevede și majorarea sancțiunii complementare de suspendare a dreptului de a conduce de la 90 de zile la 120 de zile.

Depășirile neregulamentare vor fi pedepsite cu amenzi mai mari, de la cele cuprinse între 580 și 725 de lei la unele situate în intervalul 870 - 1.160 de lei. De asemenea, crește perioada de suspendare a permisului de la 30 la 60 de zile.

În plus mai apare interdicția conducerii unei mașini pentru cei cu permis străin care încalcă grav regulile de circulație. Se aplică interdicția de a conduce un vehicul pe drumurile publice din România, în cazul unei condamnări penale pentru săvârșirea unor infracțiuni la regimul rutier pe teritoriul țării noastre.

Conform noilor propuneri, apare un nou prag de viteză pentru care se va aplica o perioadă majorată de suspendare a permisului. Dacă viteza legală este depășită cu peste 70 km/h, perioada de aplicare a suspendării dreptului de a conduce va crește la 120 de zile.

Pe de altă parte se elimină posibilitatea de suprapunere a perioadelor de suspendare a permisului auto. În schimb va fi reglementată posibilitatea de a susține testul de verificare a regulilor de circulație, care permite reducerea perioadei de suspendare, la orice serviciu al poliției rutiere.

Cei care nu staționează, cu autoturismul, pe un drum public vor trebui să se asigure, atunci când pleacă de lângă mașină, că au acționat frâna de ajutor, au oprit motorul și au cuplat o treaptă de viteză. În cazul în care nu o vor face riscă să fie sancționați.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.