Local

În atenția șoferilor vrânceni: Rămâneți fără mașină dacă parcați pe trotuar. Legea se aplică din 20 noiembrie

Ionel Sclavone
23 nov 2022 4773 vizualizări

Șoferii vrânceni trebuie să fie mult mai atenți unde parchează, începând de duminică, 20 noiembrie, dat fiind că a intrat în vigoare legea care permite polițiștilor să ridice autovehiculele de pe trotuar. Dacă până acum legea permitea doar ridicarea mașinilor parcate neregulamentar pe partea carosabilă, acum lucrurile s-au schimbat.

Oricine staționează neregulamentar, pe partea carosabilă sau pe trotuar, va fi lăsat fără mașină, potrivit unor modificări la Codul rutier care a intrat în vigoare începând cu ziua de duminică, 20 noiembrie. Codul rutier definește staționarea ca imobilizarea voluntară a unui vehicul pe drumul public, pe o durată mai mare de cinci minute. Sub această durată, imobilizarea se consideră oprire.

În municipiul Focșani, se parchează pe trotuare, de regulă, în zonele aglomerate, în jurul Pieței Moldovei, dar și pe străzile din apropierea Târgului din Obor. De regulă acest lucru se întâmplă în zilele în care, tradițional, oamenii vin la cumpărături, miercurea și duminica. De asemenea pe străduțele mai înguste ale orașului, chiar și în zonele centrale, mașinile sunt parcate pe trotuar, astfel încât pietonii sunt obligați să facă slalom printre ele.

Până acum, poliția rutieră putea dispune „ridicarea vehiculelor staționate neregulamentar pe partea carosabilă. Ridicarea și depozitarea vehiculelor în locuri special amenajate se realizează de către administrațiile publice locale sau de către administratorul drumului public, după caz”.

Potrivit legislației rutiere în vigoare, mașinile pot fi parcate pe trotuare doar dacă există indicatoare sau marcaje în acest sens și dacă mai rămâne suficient spațiu pentru circulația pietonilor, de cel puțin un metru lățime.

Legea nu prevedea, însă și sancțiuni pentru cei care încalcă aceste prevederi, drept care, inițiatorii modificării au decis să extindă atribuțiile poliției rutiere în această direcție. Aceștia au apreciat că „poliția este privată de un instrument eficient prin care poate înlătura pericolul creat, spre exemplu, de blocarea accesului de către o mașină parcată neregulamentar într-un spital sau o școală sau o grădiniță. Sau în cazul în care prin staționarea vehiculului respectiv, pietonii – inclusiv părinți cu copii mici sau persoane cu dizabilități – sunt forțați să folosească carosabilul pentru deplasare expunându-se riscului de accidente. În toate aceste situații, din cauza formulării actuale a legii, poliția nu poate dispune singura măsură care înlătură efectiv pericolul, adică înlăturarea acelui vehicul”.

Din anul 2020, în afară de mașinile ce staționează pe drumuri publice, iar acum pe trotuare, pot fi ridicate și cele parcate pe domeniul public (spații verzi, de pildă). În aceste cazuri, decizia ridicării este luată de polițiști locali din subordinea primăriilor.

Cum se aplică regulamentul de ridicare a mașinilor

Regulamentul de aplicare a Codului rutier stabilește că ridicarea vehiculelor reprezintă un serviciu public și trebuie asigurat de administratorul drumului public sau, după caz, de autoritățile locale. În aceste condiții, autovehiculele parcate neregulamentar vor fi ridicate și depozitate în locuri special amenajate.

Decizia de ridicare a unui autovehicul parcat neregulamentar va avea la bază fie constatarea directă a unui polițist, fie o sesizare făcută de un cetățean.

De menționat că nu se poate dispune ridicarea unui vehicul dacă, cei autorizați să o facă observă că în mașină se află o persoană.

Dispoziția de ridicare a unei mașini parcate neregulamentar se face în baza unei dispoziții care se încheie în scris, în trei exemplare. Documentul trebuie să conțină, obligatoriu, o serie de informații, pentru a fi valabil.

În primul rând, agentul constatatori trebuie să treacă în dispoziția pe care o întocmește data, ora și locul ridicării vehiculului. În al doilea rând, trebuie înscrise gradul profesional, numele și prenumele polițistului rutier care dispune măsura, precum și unitatea din care face parte.

Mai trebuie indicat temeiul juridic care stă la baza măsurii de ridicare și norma de lege încălcată precum și toate mențiunile cu privire la înregistrarea foto sau video care dovedesc faptul că vehiculul a staționat într-un loc nepermis. De asemenea, trebuie înscrise datele privind numărul de înmatriculare/ înregistrare și marca vehiculului.

Și nu în ultimul rând cel care întocmește decizia trebuie să treacă în document orice mențiune legată avarii sau defecțiuni vizibile ale autovehiculului ce urmează să fie ridicat

După întocmirea deciziei, are loc și operațiunea de îndepărtare a mașinii de pe drumul public, de pe trotuar sau de pe partea carosabilă. Aceasta este preluată de un utilaj special, ridicată și transportată la locul de depozitare.

Ulterior, de aici, proprietarul o poate recupera după ce achită contravaloarea cheltuielilor pentru ridicarea, transportul și depozitare. Recuperarea se va face pe baza dovezilor de plată și a documentelor care atestă proprietatea ori deţinerea legală a vehiculului.

Programul de restituire a vehiculelor depozitate în spațiile special amenajate trebuie asigurat prin serviciu continuu, pe durata a 24 de ore.

Mașina nu mai este ridicată în cazul în care, timpul procedurii, proprietarul sau șoferul acesteia se prezintă la locul ridicării și este de acord să suporte cheltuielilor efectuate. El va plăti doar contravaloarea operațiunii de ridicare, iar nu și costurile cu transportul și depozitarea.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.