Local

În atenția șoferilor vrânceni: Problemele de sănătate care împiedică obținerea sau reînnoirea permisului auto

Ionel Sclavone
20 oct 2021 6035 vizualizări
Foto:arhiva ZdV .Credit foto:Romania TV
Foto:arhiva ZdV .Credit foto:Romania TV

Vrâncenii care doresc să obțină permisul de conducere trebuie să știe că, pe lângă aptitudinile de șofer și cunoștințele de legislație rutieră, au nevoie și de o sănătate bună. Conducerea autovehiculelor nu este indicată celor care au anumite afecțiuni. De altfel, acesta este și rolul examinării medicale obligatorii înainte de înscrierea la școala de șoferi pentru obținerea permisului auto sau reînnoirea acestuia.

În cele mai multe cazuri examinarea medicală (fișa medicală) pentru obținerea permisului de conducere se desfășoară ca o simplă formalitate. Candidații plătesc taxele solicitate pentru examinare, iar mai apoi defilează prin fața unor medici total dezinterați care-și pun parafa pe fișa medicală, uneori fără să-și ridice măcar ochii la solicitant.  

Numărul celor care doresc să obțină un permis de conducere sau să și-l reînoiască este imens, iar examinarea medicală a devenit o industrie de pe urma căreia se obțin profituri frumoase. Iar acest lucru se face cu complicitatea școlilor de șoferi, care le indică viitorilor cursanți anumite clinici, asigurându-i că totul va decurge fără probleme. Dar și cu complicitatea lucrătorilor poliției rutiere care știu de acest lucru dar închid ochii.  

E drept că un procent din accidentele rutiere care se produc se datorează problemelor medicale și ar putea fi evitate dacă examinarea medicală s-ar face cu rigurozitate, dar acest lucru nu interesează pe nimeni.

Legislația în vigoare prevede că permisul auto nu poate fi obținut sau reînoit dacă se constată că solicitantul suferă de o anumită afecțiune. Iar acest lucru îl decid medicii care ar trebui să recomande amânarea sau, după caz, refuzarea examinării.

Există un Ordin al Ministerului Sănătății (MS) nr. 1162/2010 care stabilește aptitudinile fizice și mentale necesare pentru conducerea unui autovehicul. Conform acestei reglementări, șoferii autovehiculelor din categoriile A, A1, A2, AM, B, B1 și BE sunt încadrați în grupa 1. De partea cealaltă, șoferii vehiculelor din categoriile C, CE, C1, C1E, D, DE, D1 și D1E sunt încadrați în grupa 2.

În funcție de gravitatea problemelor de sănătate pe care le au, cacestora li se poate elibera sau reînnoi permisul auto pentru una sau pentru amândouă grupele.

De principiu, persoanele cu anumite probleme de sănătate care nu pot fi corectate nu pot conduce decât anumite tipuri de vehicule, iar acest lucru îl stabilește medicul.

În cele ce urmează vom prezenta categoriile de probleme medicale care limitează sau chiar împiedică obținerea unui permis auto.

Problemele de vedere și auz

Pe primul loc sunt afecțiunile legate de vedere. Medicul trebuie să se asigure că solicitantul unui permis de conducere are acuitatea vizuală care să-i permită să conducă un vehicul pe drumurile publice fără să pună în pericol siguranța celorlalți.

Pentru a obține/reînnoi un permis de conducere încadrat la grupa 1, candidații trebuie să aibă o acuitate vizuală binoculară. Este permisă îmbunătățirea acesteia cu lentile de corecție, de cel puțin 0,5, când se utilizează ambii ochi.

În schimb, pentru un permis din grupa 2, acuitatea vizuală, cu lentile de corecție, dacă este necesar, trebuie să fie de cel puțin 0,8 la ochiul cel mai bun și de cel puțin 0,1 la celălalt ochi. Acuitatea respectivă (0,8 și 0,1) trebuie să se obțină fie prin corecție cu ajutorul ochelarilor de maximum plus opt dioptrii, fie cu ajutorul lentilelor de contact.

Problemele de auz pot duce, de asemenea, la respingerea celor care doresc un permis de conducere. Candidații sau conducătorii auto din grupa 2 pot obține permis de conducere doar cu avizul primit din partea unui cabinet medical autorizat. În acest caz, se acordă o atenție deosebită examinării medicale.

Solicitanții care prezintă probleme de auz profunde, care nu pot fi corectată la nici o ureche, pot candida doar pentru obținrea unui permis de conducere pentru vehiculele din grupa 1. Aceasta cu condiția ca vehiculul să fie dotat cu oglinzi mai mari.

Ce se întâmplă în cazul celor cu probleme locomotorii și boli cardiace

Ca regulă generală, permisele de conducere nu sunt eliberate sau reînnoite pentru cei care prezintă afecțiuni ale aparatului locomotor, dacă acest lucru afectează capacitatea de conducere a unui vehicul.

În cazul celor care solicită permise din grupa 1, trebuie știut că există restricții pentru persoanele cu anumite dizabilități. Iar permisul se poate obține numai în baza avizului unui cabinet medical autorizat și în urma evaluării medicale a afecțiunii respective. În caz de necesitate, candidatul trebuie să-și demonstreze că nu-i sunt afectate capacitățile de conducere prin efecturarea unui test practic.

De asemenea, avizul trebuie să precizeze, dacă este necesar, ce modificări sunt necesare pentru adaptarea vehiculului în funcție de problemele medicale și dacă respectivul conducător auto trebuie să poarte un dispozitiv ortopedic.

Pentru permisele din grupa 2, instituția medicală trebuie să ia în considerare riscurile și pericolele suplimentare implicate de conducerea autovehiculelor din această grupă.

Afecțiunile sau bolile cardiovasculare pot determina o alterare bruscă a funcțiilor cerebrale, care constituie un pericol pentru siguranța rutieră. Din acest motiv celor suferinzi li se poate interzice, cu titlu temporar sau permanent, conducerea unui autovehicul.

În cazul unor boli de inimă cei interesați pot obține permisul de conducere numai după ce afecțiunea tratată și doar la recomandarea medicului de specialitate. Aici intră afecțiuni precum bradiaritmiile, tahiaritmiile, simptome de angină, implantare de stimulator cardiac permanent, operație de bypass coronarian cu grefă, transplant de cord etc.

Nu se pot elibera sau reînnoi permisele de conducere în cazul implantării unui defibrilator (doar pentru grupa 2), boli vasculare periferice, cardiopatie valvulară etc.

Situația celor care suferă de diabet zaharat și afecțiuni renale

Cei care suferă de diabet zaharat și care urmează un tratament medicamentos cu risc de inducere a hipoglicemiei trebuie să demonstreze că înțeleg riscurile hipoglicemiei și că sunt capabili să țină sub control astfel de episoade pentru a putea obține un permis auto. Nu se eliberează și nu se reînnoiesc permisele de conducere auto celor care nu au primit informații referitoare la aceste riscuri și nu sunt deplin conștienți de implicațiile hipoglicemiei.

În cazul grupei 2, șoferii care suferă de diabet zaharat pot obține sau permisele de conducere. Însă ste nevoie ca aceștia să îndeplinească anumite condiții dacă urmează un tratament medicamentos cu risc de inducere a hipoglicemiei (insulină și unele antidiabetice orale)

Astfel, aceștia trebuie să demonstreze că în ultimele 12 luni nu s-a înregistrat niciun episod de hipoglicemie acută. Să arate că este deplin conștient de implicațiile hipoglicemiei și că pot ține sub control aceste episoade prin monitorizarea periodică a nivelului de glucoză din sânge, cel puțin de două ori pe zi.

În cazul persoanelor cu insuficiență renală gravă, permisele de conducere din grupa 1 pot fi eliberate sau reînnoite pe baza unui aviz medical autorizat. Aceasta cu condiția efectuării unor controale medicale periodice.

La grupa 2 însă, permisele de conducere nu sunt eliberate sau reînnoite în cazul persoanelor cu insuficiență renală gravă ireversibilă. Excepție facă cazurile justificate în mod corespunzător printr-un aviz medical autorizat și numai cu condiția efectuării unor controale periodice.

Afecțiunile neurologice și implicațiile lor

În cazul afecțiunilor neurologice, permisele de conducere nu sunt eliberate sau reînnoite candidaților sau conducătorilor auto care au probleme grave. Capacitatea de a conduce un autovehicul, în astfel de cazuri este stabilită în baza unui aviz medical autorizat.

În caz de epilepsie, conducătorilor auto trebuie să li se monitorizeze capacitatea de a conduce până când trec cel puțin cinci ani fără nicio criză. Pentru grupa 2, permisele pot fi eliberate sau reînnoite dacă sunt îndeplinite mai multe condiții. În primul rând solicitantul nu trebuie să urmeze tratament medicamentos antiepileptic. A fost monitorizat corespunzător, iar examenele neurologice amănunțite nu au confirmat patologie cerebrală aferentă afecțiunii.

Sindromul de apnee (oprirea respirației) în somn. Cei în cazul cărora există suspiciuni de apnee moderată sau severă în somn de tip obstructiv trebuie să fie examinați medical pentru obținerea unui aviz autorizat, înainte de eliberarea sau reînnoirea permisului de conducere.

Examinarea medicală este solicitată și în cazul celor care prezintă sindrom de apnee moderată sau severă în somn de tip obstructiv și care urmează un tratament. Aceștia trebuie să se prezinte cu regularitate la medic, odată la cel mult trei ani, pentru conducătorii auto din grupa I și la un an pentru conducătorii auto din grupa II.

Cei care suferă de tulburări mintale grave nu pot beneficia de permise de conducere pentru grupa 1. Iar aici vorbim despre retard psihic sever sau probleme comportamentale grave datorate vârstei sau tulburări grave ale capacității de judecată, comportament ori adaptabilitate.

Pentru solicitanții din grupa 2, comisiile medicale trebuie să ia în considerare riscurile și pericolele suplimentare pe care le implică acest tip de afecțiuni.

Dependența de alcool, droguri și medicamente

Dependența de alcool implică, automat, refuzul de eliberare/reînoire a permiselor de conducere pentru solicitanții din grupa 1. Același lucru este valabil și pentru cei care solicită permise de conducere din grupa 2. Aici instituțiile medicale trebuie să ia în considerare riscurile și pericolele pe care le implică cei ce suferă de o astfel de dependență.

Același lucru este valabil în în cazul persoanelor care suferă de dependență de droguri sau de medicamente dacă este afectată capacitatea de a conduce în siguranță.

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.