Local

În atenția șoferilor vrânceni: Cum poți obține dovada foto sau video a depășirii vitezei în cazul amendării

Ionel Sclavone
16 iul 2021 3987 vizualizări

Un șofer amendat pentru că a depășit limita de viteză pe un sector de drum, în baza unei înregistrări video sau a unei fotografii, poate obține această înregistrare. Chiar dacă polițistul nu este obligat să-i pună la dispoziție celui sancționat acest document, imaginea, specialiștii în Drept au o soluție pentru astfel de situații.

Conform legii, agentul constatator nu are obligația de a arăta celui pe care îl amendează fotografia ori clipul video în baza cărora s-a aplicat sancțiunea. În schimb, acestea pot fi obținute odată cu formularea unei plângeri contravenționale.

Conform legii, „împotriva procesului-verbal de constatare a contravenției și de aplicare a sancțiunii se poate face plângere în termen de 15 zile de la data înmânării sau comunicării acestuia”. Plângerea se depune la judecătoria în a cărei circumscripție s-a constatat încălcarea legii și suspendă executarea măsurilor aplicate până la pronunțarea unei hotărâri definitive.

Pe de altă parte, actul normativ prevede că un agent constatator poate aplica sancțiunea în termen de șase luni de la data săvârșirii faptei. Iar comunicarea făcută, conform legii, în două luni de la data aplicării sancțiunii.

Practic, în total, un polițist are la dispoziție opt luni, maxim, pentru a comunica procesul verbal și sancțiunea acordată. Chiar și-n cazul în care documentul este transmis după acest termen, el nu devine nul de drept.

Pe cale de consecință, pentru a constata prescripția executării sancțiunii, șoferii trebuie să se adreseze cu o plângere, către instanța care apare în procesul-verbal.

Recomandările specialiștilor sunt ca șoferii să formuleze plângere în instanță împotriva procesului-verbal și să ceară dovada încălcării legii. Aceasta, deoarece există cazuri în care Poliția rutieră pierde înregistrările. Sau o altă situație care se întâlnește destul de des, din înregistrări nu se poate observa numărul de înmatriculare al mașinii sau alte date care permit identificarea.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.