Local

În atenția șoferilor vrânceni: Cine modifică locul unui accident riscă ani grei de închisoare

Ionel Sclavone
10 mai 2022 1822 vizualizări

Șoferii implicați în accidente de circulație, care își mută mașina de la locul evenimentului trebuie să știe că riscă pedepse foarte mari. Acestea pot merge până la 7 ani de închisoare. Este interpretarea pe care a dat-o legii penale Înalta Curte de Casație și Justiție printr-o pronunțare a Completului pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală.

Codul Penal stabilește că modificarea sau ștergerea urmelor unui accident de circulație din care a rezultat moartea sau vătămarea corporală ori a sănătății uneia sau mai multor persoane, fără acordul autorităților, reprezintă o infracțiune. Lege prevede, în astfel de cazuri, pedepse cu închisoarea cuprinse între doi și șapte ani.

În prezent, conform unei decizii a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ) a fost lămurit și un alt aspect legat de astfel de situații. Judecătorii au decis că atunci când se vorbește despre modificarea locului unui accident rutier se face referire și la schimbarea poziției unei mașini implicate în respectivul accident, fără acordul autorităților. Este vorba despre Decizia ICCJ nr. 22/2022, pronunţată în dosarul nr. 241/1/2022 de Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală.

Conform deciziei ICCJ, în interpretarea și aplicarea prevederilor Codului penal, fapta de a modifica starea locului are în vedere și schimbarea poziției vehiculului implicat într-un accident de circulație.

„În interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 338 alin. (2) din Codul penal privind infracţiunea de părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ştergerea urmelor acestuia, stabileşte că «fapta oricărei persoane de a modifica starea locului are în vedere și schimbarea poziției vehiculului implicat într-un accident de circulație»”, se arată în decizia pronunțată de ICCJ.

Astfel, mutarea mașinii, fără acordul polițiștilor, în cazul unui accident cu victime, este considerată modificare a stării locului sau ștergere a urmelor. Iar o astfel de faptă se pedepsește, cum arătam mai sus, cu până la șapte ani de închisoare.

Ce a făcut ICCJ în acest caz

Conform Codului Penal, „fapta oricărei persoane de a modifica starea locului sau de a șterge urmele accidentului de circulație din care a rezultat uciderea sau vătămarea integrității corporale ori a sănătății uneia sau mai multor persoane, fără acordul echipei de cercetare la fața locului” reprezintă o infracțiune și se pedepsește cu închisoarea cuprinsă între doi și șapte ani.

Pe de altă parte, Codul rutier (OUG 195/2002) stabilește, la alineatul 3 al articolului 77, că este interzisă schimbarea poziției unui vehicul implicat într-un accident de circulație în urma căruia a rezultat moartea sau vătămarea integrității corporale ori a sănătății uneia sau a mai multor persoane, modificarea stării locului sau ștergerea urmelor accidentului fără acordul autorităților.

Practic, ÎCCJ a pus în acord cele două prevederi, prin decizia adoptată și a ușurat practica instanțelor de judecată. Acestea au la dispoziție o clarificare ce stabilește că schimbarea poziției unui vehicul implicat într-un accident înseamnă, de fapt, modificarea stării locului accidentului.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.