Local

În atenția șoferilor vrânceni: Agresivitatea în trafic va fi sancționată cu cele mai mari amenzi din Codul Rutier!

Ionel Sclavone
23 nov 2021 2240 vizualizări

Șoferii vrânceni care se manifestă agresiv în trafic vor fi temperați printr-o nouă prevedere legală. legea va fi modificată astfel încât cei care dau flash-uri sau claxonează pentru a li se face loc să treacă sau pentru a-i grăbi pe ceilalți vor risca amenzi usturătoare. Pentru faptele considerate de agresivitate în trafic, vor fi acordate amenzile cele mai mari dintre cele prevăzute în Codul rutier pentru persoanele fizice.

Nu puține sunt cazurile, în trafic, când anumiți șoferi, mai „grăbiți” sau care consideră că șoseaua este moștenire de familie, încearcă să-i intimideze pe ceilalți ca să le facă loc. Fie că folosesc în mod abuziv claxonul, fie că dau flash-uri sau, mai grav, mimează intenția de a-i tampona pe ceilalți, aceștia se manifestă agresiv, încercând să-i intimideze pe ceilalți șoferi sau chiar să-i scoată de pe drum. Numeroase accidente de circulație au loc pe fondul unor asemenea situații din cauza șoferilor agresivi.

În acest context, autoritățile au luat decizia de a-i mai tempera pe indivizii colerici și de a instaura pace ape drumurile publice. Comportamentul agresiv în trafic al șoferilor va fi sancționat mult mai dur, de către polițiștii rutieri, conform unui proiect de Ordonanță de Urgență ce va modifica Codul rutier.

„Pe fondul adoptării unui comportament neadecvat în conducerea vehiculelor pe drumurile publice, au fost înregistrate numeroase evenimente rutiere cu consecințe deosebit de grave. Pentru combaterea acestui fenomen tot mai des întâlnit pe drumurile publice, este necesară definirea comportamentului agresiv, precum și introducerea sancțiunilor corelative adoptării acestui comportament”, explică inițiatorii în nota de fundamentare.

Ce fapte vor fi fi considerate agresive

Practic, în Codul rutier va fi introdusă o nouă interdicție aceea de a avea un comportament agresiv atuncând când conduc pe drumurile publice. Iar amenzile vor fi cele cuprinse în clasa a patra de sancțiuni, prevăzute cu 9 până la 20 de puncte amendă. Raportat la valoarea actuală a punctului de amendă, de 145 lei, acestea vor ajunge de la 1.305 lei până la 2.900 lei. Conform actului normativ, vor fi considerate forme de agresivitate în trafic următoarele fapte:

Folosirea repetată a semnalelor sonore și/sau luminoase pentru a obliga nejustificat șoferul din față să elibereze banda de circulație;

Deplasarea succesivă de pe o bandă pe alta sau de pe un rând pe altul, alternând din stânga în dreapta, pentru depășirea unui șir de mașini care circulă în același sens;

Circulația la distanță mică față de alt vehicul, înaintea sau în spatele acestuia ori în lateral, pentru intimidarea șoferului acestuia;

Pornirea mașinii de pe loc prin patinarea excesivă, în gol, a roților;

Conducerea intenționată a mașinii prin accelerarea repetată a motorului, pentru a stânjeni persoanele din preajma drumului public;

Mersul cu spatele cu mașina pentru intimidarea celor care circulă în spate;

Întoarcerea mașinii prin folosirea frânei de mână;

Realizarea intenționată a unui derapaj controlat al mașinii pentru a o întoarce sau a o roti;

Conducerea motocicletei (sau a mopedului) pe o singură roată.

Cum motivează autorii actului normativ

Codul rutier nu are în cuprinsul său prevederi care să definească comportamentul agresiv în trafic. De asemenea, nu sunt prevăzute nici sancțiuni pentru genul acesta de fapte. Drept urmare, o astfel de modificare este mai mult decât necesară pentru a îmbunătăți siguranța în trafic.

„În prezent, legislația din domeniul circulației pe drumurile publice nu definește expres comportamentul neadecvat în trafic al unui conducător de vehicul, care poate influența siguranța circulației, poate pune în pericol viața sau integritatea corporală a persoanelor sau poate aduce prejudicii proprietății publice ori private. Comportamentul pe care trebuie să-l manifeste în trafic participanții derivă din regulile de circulație, precum și din obligațiile și interdicțiile stabilite în sarcina acestora”, se arată în actul normativ.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.