Local

În atenția salariaților vrânceni: Patronul poate fi pus să plătească pentru prejudiciile provocate la muncă

Ionel Sclavone
27 aug 2021 5123 vizualizări

Lucrați într-o firmă, iar patronul sau șeful direct vă face zile grele la serviciu? Vă pune să lucrați în condiții dificile fără să vă asigure materialele și protecția necesară sau să faceți lucruri care nu sunt tecute în fișa postului? Se poartă urât, vă exploatează dincolo de limitele normale sau vă agresează etc., iar toate acestea vă produc un prejudiciu de natură morală sau fizică? Ei bine, trebuie să știți că legea vă protejează.

Și angajatorii pot fi obligați să-i despăgubească pe salariații care au suferit un prejudiciu la muncă, nu doar viceversa. Conform legislației privind munca atât angajatorul cât și salariatul răspunde patrimonial pentru prejudiciile produse în legătură cu activitățile pentru care a fost încheiat contractul de muncă.

Chiar dacă se vorbește mai puțin despre acest lucru, trebuie știut că și angajatorul are o răspundere față de salariatul căruia îi produce o daună.

Astfel, patronii sunt obligați să-i despăgubească pe salariații care au suferit un prejudiciu material sau moral, din culpa sa, în timpul îndeplinirii obligațiilor de serviciu sau care au legătură cu serviciul.

Salariații aflați în această situație, pot solicita angajatorului despăgubiri morale sau materiale, iar în cazul în care nu ajung la o înțelegere cu acesta se pot adresa instanței de judecată, în termenul legal, pentru ca acestat să-l oblige să-și plătească obligațiile.

Instanța competentă pentru a judeca astfel de litigii este cea circumscripția căreia își are salariatul domiciliul sau reședința. Termenul legal este de trei ani de la data la care s-a produs prejudiciul.

În situația în care, într-un astfel de caz, angajatorul constată că prejudiciul s-a produs din vina unui alt salariat, după ce a plătit despăgubirea își poate recupera sumele aferente de la acesta, în temeiul normelor privind răspunderea patrimonială a salariaților.

Răspunderea angajaților la locul de muncă

În cazul salariaților, Codul muncii prevede expres și limitativ condițiile în care angajatorul își poate recupera prejudiciul. Din punct de vedere juridic, vinovăție există când fapta este comisă cu intenție sau din culpă, iar legătura cu munca salariatului rezultă din atribuțiile și sarcinile de serviciu stabilite prin fișa postului, fie din descrierea/caracterizarea postului înscrisă în contractul individual de muncă.

Angajatorul trebuie să se asigure că angajatul este vinovat și că prejudiciul are legătura cu munca acestuia. El poate solicita recuperarea prejudiciului numai în baza unei note de constatare și evaluare a pagubei, în situația în care a constatat că salariatul este vinovat și prejudiciul are legătură cu munca acestuia. Recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul părților, se face într-un termen de cel puțin 30 de zile de la data comunicării, iar valoarea acesteia nu poate fi mai mare decât echivalentul a cinci salarii minime brute pe economie. Procedura în astfel de situații este prevăzută de Codul civil și de Codul de procedură civilă.

Patronul trebuie să prevadă în cadrul regulamentului intern, al contractului colectiv sau individual de muncă, după caz, procedura cercetării privind stabilirea vinovăției și a legăturii cu munca.

Procedura stabilește dreptul la apărare al salariatului

Salariații răspund patrimonial, în temeiul normelor legale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina și în legătură cu munca lor. Aceștia nu pot fi trași la răspundere pentru pagubele provocate de forța majoră sau de alte cauze neprevăzute. De asemenea, nu pot fi trași la răspundere pentru pentru pagubele care se încadrează în riscul normal al serviciului.

Salariatul se poate apăra, în cadrul unei proceduri de cercetare pentru stabilirea vinovăției prezentând toate informațiile și elementele în baza cărora angajatorul poate stabili condițiile în care s-a produs prejudiciul și gradul de vinovăție al salariatului. El are dreptul de a propune și susține apărările pe care le consideră utile, dar și de a fi asistat de un consultant extern specializat în legislația muncii sau de un reprezentant al sindicatului din care face parte, conform legii.

Cum se recuperează prejudiciul

Suma stabilită pentru acoperirea daunelor se reține în rate lunare din drepturile salariale, însă ratele nu pot fi mai mari de o treime din salariul lunar net, fără a putea depăși împreună cu celelalte rețineri jumătate din salariu.

În cazul în care acoperirea prejudiciului prin rețineri lunare din salariu nu se poate face într-un termen de maximum trei ani de la reținerea primei rate, angajatorul se poate adresa executorului judecătoresc în condițiile Codului de procedură civilă.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.