Local

În atenția salariaților vrânceni: Cresc contribuțiile la pensiile private obligatorii

Ionel Sclavone
10 mar 2021 2845 vizualizări

Contribuțiile la pensiile private obligatorii, prin Pilonul II, vor fi majorate. Guvernul ia în calcul acest lucru dat fiind că aceste investiții au adus un câștig consistent beneficiarilor.

Conform datelor oficiale, în momentul de față, la Pilonul II cotizează în jur de 7,5 milioane de români. Câștigul adus de aceste investiții, anul trecut, în contextul pandemiei de coronavirus este de aproape un miliard de euro. Informațiile au fost prezentate de Asociația pentru pensiile administrate privat din România (APAPR). Conform APAPR, Pilonul II de pensii a obținut, în 2020, un câștig de 6,2%. Este de trei ori peste inflație, adică un profit net de 900 milioane de euro.

Pe cale de consecință prin programul de guvernare, contribuțiile la Pilonul II ar urma să se majoreze, iar acest lucru va aduce un profit și mai mare pentru investitori. Autoritățile au în vedere creșterea contribuțiilor către Pilonul II de pensii cu un punct procentual.

Acestea urmează să crească de la 3,75%, valoare utilizată în prezent, la 4,75% în 2024.

Ce este Pilonul II de pensii

În vreme ce Pilonul I de pensii se bazează pe contribuțiile salariaților la bugetul asigurărilor sociale, Pilonul II de pensii este administrat privat. Contribuțiile la acest pilon provin tot din sumele plătite de angajații care au optat pentru un fond de pensii privat. Valoarea contribuțiilor la cele două Piloane de pensii este stabilită prin lege.

Pe de altă parte, Pilonul III e reprezentat de fondurile private la care contribuie doar cine vrea, suplimentar.

Spre deosebire de contribuțiile care merg în bugetul de asigurări sociale, cotele destinate pensiilor private obligatorii vor merge într-un cont administrat privat. Acești bani și profiturile pe care le vor genera vor suplimenta pensia din sistemul public.

Mai mult, dacă titularul contribuției de la Pilonul II moare, banii din contul său la fondul privat revin moștenitorilor. Acest lucru nu se întâmplă în cazul pensiilor publice de stat.

Dacă participantul la Pilonul II de pensii private moare înainte să ceară obținerea pensiei private, pe numele moștenitorului acestuia va fi deschis un cont la fondul de pensii la care s-a contribuit până atunci, banii fiind transferați acolo.

Din 2020, angajatorii pot acorda propriilor angajați o a patra categorie de pensii, sub forma pensiilor ocupaționale. Aceasta este facultativă, iar schema de pensii este stabilită de fiecare angajator care vrea și poate să ofere un astfel de beneficiu salariaților.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.