Local

În atenția salariaților vrânceni: Câte zile de concediu medical poate acorda un medic specialist

Ionel Sclavone
8 aug 2021 3243 vizualizări

Concediul medical primit de la medicul specialist nu poate depăși, în prima fază, 15 zile calendaristice. Este mai mult, însă, decât poate acorda un medic de familie, respectiv 4 zile calendaristice. Pe de altă parte, trebuie știut că în situația în care nu revine la medic, după prima etapă de concediu medical, acesta încetează automat.

Reglementările cu privire la acordarea concediului medical s-au schimbat din această lună, iar actul normativ a suferit o serie de modificări ce trebuie cunoscute de orice salariat care, la un moment dat, solicită zile libere pentru incapacitate de muncă.

Astfel, conform normelor pentru aplicarea OUG 158/2005, cei care apelează la medicii specialiști pentru obținerea unui concediu medical, pentru boli obișnuite, pot obține, în primă fază, un certificat valabil pentru cel mult 15 zile calendaristice. Pe de altă parte, concediul medical luat de la medicul de familie poate avea, în primă etapă, cel mult patru zile calenaristice.

Până în prezent, legislația nu stabilea o etapizare pentru concediile medicale și nici un număr limitat de zile, în prima fază. Potrivit vechilor reglementări, medicii de familie aveau dreptul să acorde certificate de concediu medical pentru o durată de cel mult zece zile calendaristice, pentru un episod de boală, în una sau mai multe etape.

Limita maximă a concediului medical

Conform noilor reglementări, în cazul în care problemele medicale persistă, medicul de specialitate care monitorizează pacientul poate prelungi concediul medical în etape de cel mult 30 de zile calendaristice, dar nu mai mult de 90 de zile pe an. Durata totală a concediului medical acordat de medicii de familie, într-un an, nu poate depăși 28 de zile.

Prelungirea concediului medical se va face în urma evaluării pacientului, a răspunsului pe care acesta îl are la tratament sau ca urmare a rezultatului analizelor de laborator și a investigațiilor funcționale ori imagistice. Aceasta deoarece, conform normelor legale, când o persoană solicită concediu medical, medicii curanți trebuie să întocmească un plan de urmărire a evoluției bolii.

Monitorizarea celor intrați în concediu medical și felul în care este respectat planul de tratament sunt făcute de medici în cadrul unor consultații acordate pacienților la cabinet sau, în cazuri speciale, la domiciliu ori la distanță.

Ce se întâmplă cu pacienții care nu revin la medic

Pe de altă parte, dacă salariații nu se mai duc la medic după ce au primit prima etapă de concediu medical, acesta va înceta automat. Medicul nu va prelungi concediul medical dincolo de prima etapă. La fel se întâmplă și în cazul pacienților care se prezintă la medic, iar acesta constată o îmbunătățire a situației medicale.

„În situația în care, după ce medicul curant a acordat prima etapă a concediului medical, asiguratul nu se mai prezintă în vederea evaluării stării de sănătate conform planului de urmărire a evoluției bolii sau în situația în care evoluția stării de sănătate a asiguratului este favorabilă ca urmare a respectării de către acesta a planului de urmărire a evoluției bolii, nu se va acorda concediu medical în continuare”, se arată în normele pentru aplicarea OUG 158/2005.

În cazul pacienților care se prezintă din nou la medic și starea lor de sănătate este rea în continuare, acestora li se acordă a doua etapă a concediului medical.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.