Local

În atenția patronilor vrânceni de magazine: Afișarea imaginilor cu hoți este interzisă. Amenzile pot fi mai mari decât prejudiciul

Ionel Sclavone
20 mai 2022 2456 vizualizări

Imaginile de pe camerele de supraveghere video, amplate într-un anumit perimetru, care surprind anumite persoane, nu pot fi date publicității. Aceasta nici măcar în cazul în care este vorba despre infractori. Legea prevede sancțiuni destul de drastice pentru cei care nu respectă astfel de prevederi, chiar și în cazul în care persoanele surprinse în înregistrări fură, distrug sau comit alte infracțiuni.

Există, de mai multă vreme, o practică printre proprietarii vrânceni de magazine, să afișeze imagini cu persoane care fură sau distrug produse aflate pe rafturi. Fotografiile sunt expuse fie în magazinele cu pricina, fie sunt date spre difuzare mass-media. Este o măsură menită să-I supună oprobiului public pe cei surprinși în astfel de ipostaze. Doar că, potrivit reglementărilor în vigoare, așa ceva este interzis. Nimeni nu are dreptul să dea publicității imagini sau înregistrări video cu anumite persoane, fără acordul celor în cauză.

Imaginile astfel obținute trebuie folosite doar în scopurile care au stat la baza instalării camerelor de supraveghere. Astfel, dacă au fost instalate camere video pentru depistarea unui furt, acele înregistrări pot fi folosite exclusiv pentru a însoți o plângere depusă la poliție.

Acestea nu pot fi folosite pentru ca firma să își facă dreptate singură, să publice imagini ale furtului la sediu sau pe diverse rețele de socializare. Iar lucrurile devin și mai complicate atunci când în imaginile date publicității pot fi identitate și alte persoane care s-au aflat în același cadru cu hoțul.

În astfel de cazuri cei surpinși în imaginile publicate, inclusiv hoții, pot sesiza autoritățile pentru încălcarea reglementărilor legate de GDPR. Iar amenzile pe care cei ce au comis o astfel de faptă le pot încasa s-ar putea să fie mai mari decât prejudiciul pe care l-au suferit.

O companie din România care nu a ținut cont de aceste prevederi a fost amendată cu 1.000 de euro. E drept că, la prima vedere, o astfel de sancțiune nu este cine știe ce, în cazul unui magazin foarte mare. Amenzile pot fi, însă și mai mari, dat fiind că sunt prevăzute de lege. De altfel, într-o situație similară, la o companie din Norvegia a fost sancționată cu 40.000 euro.

Recomandări pentru patronii de magazine și de firme

Pentru a evita astfel de situații, neplăcute, Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) a emis o serie de recomandări. Instituția atrage atenția că publicarea pe rețelele de socializare sau în orice alt spațiu public a unor asemenea imagini, de pe camerele video, nu este permisă.

Orice instalare și folosire a unei camere de filmat trebuie să fie justificată în mod obiectiv, să fie necesară și proporțională cu scopul urmărit. În al doilea rând, filmările și/sau înregistrările audio pot fi folosite exclusiv pentru motivele pentru care au fost montate camerele.

Pe de altă parte, cei care accesează înregistrările camerelor de filmat trebuie să o facă într-un cadru clar determinat, limitându-se expunerea datelor. Dacă în imagini este surprins un infractor, acest lucru nu-i dă dreptul șefului de magazin sau altcuiva care are acces la înregistrări să le publice pe Facebook. El nu poate nici măcar să le transmită în privat, pe anumite grupuri WhatsApp, de exemplu, celorlalți angajați în vederea interzicerii accesului persoanei vizate în magazin sau în sediul firmei.

Mai mult, orice spațiu care face obiectul unei supravegheri video trebuie anunțat prin intermediul unui afiș sau a unui panou. În acest sens, trebuie instalată și o pictogramă adecvată, care să conţină o imagine reprezentativă, poziţionată la o distanţă rezonabilă de locurile unde sunt amplasate echipamentele de supraveghere. Astfel încât aceste avertismente trebuie observate de toată lumea.

Imaginile înregistrate nu trebuie păstrate mai multe de 30 de zile decât dacă s-au produs situații în care evenimentele necesită stocarea pe o perioadă mai mare de timp. După cele 30 de zile, imaginile trebuie șterse de pe suporturile electronice pe care au fost înregistrate.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Viorel Constantin, acum 702 zile, 2 ore, 32 minute, 58 secunde
GDPR își ratează astfel scopul principal pentru care a fost creat: protejarea persoanelor fizice de utilizarea și prelucrarea ilegală sau abuzivă a datelor personale de către marile companii de citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.