Local

În atenția părinților vrânceni: Valoarea tichetelor de creșă crește la 600 de lei începând cu 1 aprilie

Ionel Sclavone
16 mar 2023 874 vizualizări

Lucrătorii din Vrancea care beneficiază de tichete de creșă vor primi mai mulți bani începând cu luna aprilie. Valoarea acestor beneficii extrasalariale, acordate de angajatori va crește de la 1 aprilie cu 30 de lei, urmând să ajungă la 600 de lei. În prezent valoarea tichetelor de creșă este de 570 de lei și a fost stabilită la începutul anului. Noua valoare, de 600 de lei va fi plătită pe parcursul trimestrului I

Începând din luna aprilie, tichetul de creșă va ajunge la 600 de lei, ceea ce înseamnă încă 30 de lei adăugați la valoarea actuală de 570 de lei. Această sumă se va plăti și pentru primele două luni ale semestrului II din anul în curs, respectiv lunile august și septembrie 2023.

„Pentru semestrul I al anului 2023, începând cu luna aprilie 2023, valoarea sumei lunare care se acordă sub formă de tichete de creşă, stabilită potrivit prevederilor art. 33 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1045/2018 cu modificările ulterioare, este de 600 lei”, potrivit unui proiect de ordin pus în dezbatere publică la Ministerul Muncii.

Tichetele de creșă sunt o formă de beneficiu extrasalarial prin care angajatorul își poate sprijini financiar lucrătorii cu diferite cheltuieli. În cazul de față este vorba despre o sumă pe care o primesc angajații care au copii mici și care nu sunt în concediu de creștere. Banii sunt destinați plății taxelor pentru creșele sau pentru salariul unei bone ce lucrează autorizat.

„Tichetele de creşă sunt bilete de valoare care se acordă, lunar, angajaţilor care nu beneficiază de concediul şi de indemnizaţia acordate pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv de până la 3 ani în cazul copilului cu handicap”, se arată în Legea nr. 165/2018 ce reglementează acordarea tichetelor de masă, tichetele cadou sau voucherele de vacanță.

Aceste tichete, de creșă, se acordă în fiecare lună de angajator în baza unei documentații stabilite prin lege. Pentru sumele alocate nu se percep constribuțiile sociale obligatorii ci doar impozitul pe venit de 10%.

Cum se pot folosi tichetele de creșă

Tichetele se pot folosi doar pentru achitarea taxelor la creşa unde este înscris copilul și se acordă, la cerere, unuia dintre părinți sau tutorelui căruia i-a fost încredinţat copilul spre creştere şi educare, pe baza livretului de familie.

Lucrurile nu sunt chiar atât de simple pentru că acete tichete nu pot fi utilizate decât la acele creșe care au încheiate contracte de prestări servicii cu emitenții acestor tichete (care sunt alții decât angajatorii. Practic, este vorba despre aceeași situație pe care o întâlnim în cazul celorlalte bilete de valoare acordate salariaților, tichete de masă, vouchere de vacanță sau tichete cadou.

Pentru a fi utilizate trebuie ca prestatorul de servicii să accepte astfel de tichete. Cu alte cuvinte este obligatoriu ca respectiva creșă să accepte astfel de tichete, altfel ele fiind inutile angajatului-părinte.

Aceeași problemă apare și în cazul părinților care apelează la bone, care trebuie să fie angajate cu forme legale și să aibă încheiat contract cu emitentul de bilete de valoare.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.