Local

În atenția părinților vrânceni: E literă de lege. Concediul pentru îngrijirea copilului bolnav se acordă până la 18 ani

Ionel Sclavone
2 iun 2021 2193 vizualizări

Concediul și indemnizația pentru îngrijirea copilului grav bolnav vor fi plătite părinților până când acesta împlinește vârsta de 18 ani. Acest lucru a fost decis de Curtea Constituțională, iar hotărârea a fost publicată în Monitorul Oficial. Pe de altă parte, tot conform unei decizii CCR publicată în Monitorul Oficial, indemnizația de creștere a copilului poate fi executată pentru orice fel de datorie.

Curtea Constituțională a stabilit, prin Decizia 244/2021, că e neconstituțională sintagma „în vârstă de până la 16 ani”, ce se găsea articolul 26 din Ordonanța de urgență a Guvernului 158/2005. Potrivit prevederii respective, „[î]n cazul copilului cu afecțiuni grave, asigurații au dreptul la concediu și indemnizație pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 16 ani”.

Practic, odată ce această prevedere a fost declarată neconstituțională, concediul trebuie acordat până la 18 ani. Guvernul (sau Parlamentul) vor trebui să modifice în legislație prevederile referitoare la acordarea concediului acordat în cazul unui copil grav bolnav și să stabilească până la ce vârstă poate fi acordate, de 18 ani.

Judecătorii constituționali au arătat că autoritățile au stabilit, practic, prin legislație o discriminare pe criteriul vârstei copilului cu afecțiuni grave, măsura fiind nejustificată și nerezonabilă.

„Or, dreptul la concediu pentru îngrijirea copilului grav bolnav, privit ca măsură de ocrotire a sănătății și de protecție specială a copilului, trebuie să vizeze toți copiii aflați în situația de boală gravă, situație care a determinat legiuitorul să instituie acest drept al părintelui/ adoptatorului/ tutorelui/ persoanei căreia i s-au încredințat copii în vederea adopției sau i-au fost dați în plasament aflați în această situație. Astfel, reglementarea acestei măsuri de protecție doar în situația copiilor în vârstă de până la 16 ani reprezintă o măsură discriminatorie pentru copiii între 16 și 18 ani, aflați în aceeași situație, de boală gravă, aceștia fiind lipsiți de sprijinul și îngrijirea semnificativă a părintelui în această situație. Privarea părintelui de concediul pentru îngrijirea copilului grav bolnav cu vârsta cuprinsă între 16 și 18 ani aduce o atingere gravă interesului copilului, acela de a beneficia de îngrijirea părintească, în cazul unor afecțiuni grave”, se arată în motivarea CCR.

Pentru ce afecțiuni grave se acordă concediu până la vârsta de 18 ani

Concediul și indemnizația pentru îngrijirea copilului bolnav se acordă, de obicei, potrivit OUG 158/2005, dacă acesta este în vârstă de până la șapte ani. În cazul copilului cu handicap, pentru afecțiunile intercurente, concediul se acordă până la împlinirea vârstei de 18 ani.

În situații excepționale, dacă este vorba de un copil cu afecțiuni grave, ordonanța prevedea ca acest concediu să fie acordat până la împlinirea vârstei de 16 ani. Conform CCR, vârsta a fost prelungită până la 18 ani.

Ordonanța de Urgență cuprinde și lista afecțiunilor grave, iar aceasta cuprinde, printre altele, tumori, malformații congenitale, microcefalia sau sindromul Down.

Indemnizația de creștere a copilului poate fi executată silit

Indemnizația de creștere a copilului poate fi urmărită și executată silit pentru orice fel de datorie. Curtea Constituțională a declarat drept neconstituțională prevederea care stabilea ca indemnizația aferentă concediului pentru creșterea copilului să poată fi urmărită silit doar în contul sumelor încasate în mod necuvenit. Decizia a fost publicată în Monitorul Oficial, astfel că a devenit aplicabilă din acest moment.

„(...) Curtea constată că măsura instituită de legiuitor prin textul de lege criticat, și anume interdicția absolută a urmăririi silite a indemnizației lunare pentru creșterea copiilor (...), nu este justificată în mod obiectiv și rezonabil, de vreme ce, așa cum s-a demonstrat, acesta nu este un drept al copilului, ci al părintelui. Prin urmare, indemnizația lunară pentru creșterea copiilor trebuie să poată fi urmărită și supusă executării silite, în limitele prevăzute de cadrul legal în materie, respectiv Codul civil și Codul de procedură civilă, pentru recuperarea oricărei creanțe, deoarece, în lumina principiului legalității și a principiului bunei-credințe, subiecții de drept trebuie să aibă o conduită conformă cu cele stabilite printr-o hotărâre judecătorească sau printr-un alt titlu executoriu și să execute de bunăvoie obligațiile care le revin” se arată în Decizia CCR 232/2021.

Efectele deciziei CCR

Până în prezent, prevederea declarată neconstituțională stabilea că drepturile acordate sub formă de indemnizație de creștere a copilului „nu pot fi urmărite silit decât în vederea recuperării, conform legii, a sumelor încasate necuvenit cu acest titlu.”

După publicarea deciziei CCR, Parlamentul (sau Guvernul) vor trebui să intervină și să modifice actul normativ în sensul corecturilor indicate de magistrații constituționali.

Până la adoptarea unui nou act normativ, dacă va fi adoptat, indemnizația de creștere poate fi executată silit pentru orice fel de datorie.

În ce condiții se acordă indemnizația de creștere a copilului

Concediul și indemnizația de creștere a copilului se acordă, potrivit OUG 111/2010, persoanelor care, în ultimii doi ani anteriori datei nașterii, au realizat venituri cel puțin 12 luni din salarii, activități independente, drepturi de proprietate intelectuală, activități agricole, silvicultură sau piscicultură.

Concediul de creștere se acordă până când copilul împlinește doi ani (sau trei ani, dacă are handicap). Indemnizația aferentă concediului este de 85% din media veniturilor nete din ultimele 12 luni anterioare datei nașterii copilului. Aceasta poate avea un cuantum cuprins între 1.250 și 8.500 de lei.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.