Local

În atenția părinților vrânceni aflați în concediu de creștere a copilului

Ionel Sclavone
22 mai 2021 4294 vizualizări

Modificări ale reglementărilor privind acordarea stimulentului de inserție

Părinții care beneficiază de concediu de creștere a copilului pot primi stimulentul de inserție în câmpul muncii chiar și la finalul acestei perioade. Dacă, până în urmă cu puțin timp, părinţii care doreau să beneficieze de stimulentul de inserţie trebuiau să revină în câmpul muncii într-un anumit interval înainte de terminarea concediului de creştere a copilului, în prezent lucrurile s-au schimbat. Conform unui act normativ care a intrat în vigoare, pot primi acest ajutor chiar și cei care au finalizat concediul.

HG 536/2021 stabileşte mai multe schimbări legate de valorarea și acordarea stimulentului de inserție.

Reglementările în domeniu prevedeau că părintele aflat în concediul de creştere a copilului putea  beneficia de stimulent de inserţie dacă se întoarcea la locul de muncă sau primea venituri impozabile cu minimum 60 de zile înainte de împlinirea vârstei de doi ani a copilului, respectiv trei ani în cazul celui cu dizabilităţi.

Asta însemna că demersurile pentru revenirea la muncă trebuiau făcute cu cel puțin trei luni înainte de împlinirea vârstei de doi ani a copilului. Aceasta deoarece angajatorul trebuie să fie anunțat cu cel puțin 30 de zile înainte de începerea activității, de intenția salariatului de a reveni la serviciu.

Cei care finalizau concediul de creştere a copilului și reveneau la muncă după ziua în care copilul împlinea doi ani, nu mai puteau solicita stimulent de inserţie.

În schimb, de la începutul săptămânii, legislaţia s-a simplificat, iar stimulentul de inserţie va fi acordat şi părinţilor care vor termina concediul de creştere, adică şi după împlinirea vârstei de doi ani, respectiv trei ani, a copilului.

Singurul lucru important de care trebuie să ţină cont părinţii la întoarcerea la muncă este că valoarea stimulentului de inserţie. Aceasta diferă în funcție de perioada în care se produce revenirea în activitate.

Astfel, la întoarcerea la muncă înainte de vârsta de şase luni a copilului, respectiv un an în cazul celui cu dizabilităţi, valoarea stimulentului va fi de 1.500 lei/lună. Suma se acordă până la împlinirea vârstei de doi, respectiv trei ani. Apoi, stimulentul scade la 650 lei până la împlinirea copilului a vârstei de trei ani, respectiv patru;

În cazul în care întoarcerea la muncă survine în perioada cuprinsă între vârsta de şase luni şi doi ani şi 11 luni a copilului, respectiv un an şi trei ani şi 11 luni în cazul celui cu dizabilităţi, părintele primește un stimulent de inserţie de 650 lei/lună, până când copilul împlineşte trei ani, respectiv patru.

Un alt avantaj este că, în aceste condiții, chiar și părinții care după finalizarea concediului concediului de creştere a copilului, nu mai au/nu găsesc loc de muncă sau nu mai primesc venituri impozabile vor primi stimulent de inserţie, dacă situaţia lor de muncă se va schimba oricând în intervalul vârstei de 2-3 ani a copilului.

Un alt avantaj adus de HG 536/2021 părinţilor este că plata stimulentului de inserție nu mai încetează în condițiile în care și-au pierdut locul de muncă, așa cum era stabilit anterior. Plata acestuia doar se suspendă, iar reluarea se va face, la cerere, începând cu ziua următoare în care se realizează venituri supuse impozitului. Condiția impusă este ca cererea să fie depusă în termen de 60 de zile de la această dată, însă numai dacă situația apare în înainte de împlinirea vârstei de trei ani, respectiv patru ani, a copilului.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.