Local

În atenția militarilor vrânceni! Cadrele militare vor putea folosi banii de chirie și la contractarea unui credit ipotecar

Ionel Sclavone
5 mar 2021 6654 vizualizări

Compensațiile lunare pentru plata chiriei vor putea fi utilizate de militarii profesioniști și pentru achiziția unor locuințe cu plata în rate sau a contractării unui credit ipotecar. Măsura este inclusă într-un proiect de lege pus în dezbatere publică de Ministerul Apărării Naționale.

În prezent, compensația pentru chirie nu poate fi luată în calcul la contractarea unui credit imobiliar sau ipotecar.

Proiectul de lege inițiat de MApN va elimina o prevedere din Legea 384/2006 privind statutul soldaților și gradaților profesioniști. Acest act normativ limitează, în prezent, situațiile în care banii din compensația lunară pentru chirie pot fi folosiți pentru cumpărarea unei case. În momentul de față, legea prevede că cei ce primesc bani pentru chirie, îi pot folosi pentru contractarea unui credit ipotecar pentru achiziția unei locuințe. Valoarea acestei sume poate merge până la 50% din solda lunară.

Legea actuală nu prevede nimic în legătură cu contractele de credit ipotecar sau imobiliar, destinate achiziției unei locuințe.

În prezent, cadrele militare mutate în interes de serviciu sau detașate într-o garnizoană în care nu dețin o locuință pot beneficia de ajutor de la stat pentru plata ratelor la casele achiziționate cu credit imobiliar sau ipotecar. Măsura se aplică și locuințelor cumpărate cu plata în rate.

Soldații și gradații profesioniști care contractează un credit imobiliar sau ipotecar și nu dețin (nici soțul sau soția) un apartament în localitatea în care lucrează beneficiază de compensație pentru plata parțială sau chiar totală a ratei împrumutului. Sumele solicitate de soldații și gradații profesioniști trebuie justificate cu un contract de vânzare-cumpărare cu plata în rate a unei locuințe.

De asemenea, de un ajutor bănesc lunar pentru plata ratelor la casă beneficiază și polițiștii, fie că activează în cadrul Ministerului Afacerilor Interne sau sunt polițiști de penitenciare.

După cum stabilește Legea nr. 384/2006, soldații și gradații profesioniști constituie un corp distinct de personal militar, recrutat pe bază de voluntariat și situat la baza ierarhiei militare.

Conform legii, aceștia sunt angajați, pe bază de contract, în raport cu nivelul de pregătire, starea de sănătate și aptitudinile pentru îndeplinirea îndatoririlor militare, în funcții prevăzute în statele de organizare ale unităților militare cu grade corespunzătoare acestui corp de personal militar.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.