Local

În atenția focșănenilor racordați la ENET: În blocuri vor trebui montate contoare și repartitoare pentru căldură cu citire la distanță

Ionel Sclavone
2 oct 2022 3194 vizualizări
Foto:arhiva ZdV.Credit foto:playtech.ro
Foto:arhiva ZdV.Credit foto:playtech.ro

Focșănenii din apartamentele racordate la ENET vor trebui să-și monteze să-și monteze contoare și repartitoare de costuri care să permită citirea de la distanță. Un proiect de Ordonanță de Urgență urmează să reglementeze această măsură care are ca termen de implementare data de 1 ianuarie 2027.

Actul normativ ce urmează să fie adoptat foarte curând vine în completarea unei alte legi, care a intrat în vigoare anul trecut și care stabilește că până la 31 decembrie toți proprietarii de apartamente racordate la sistemul centralizat trebuie să-și monteze repartitoare și contoare de căldură.

În aceste condiții, ar fi bine ca focșănenii care nu au apucat să-și monteze astfel de dispozitive, dar doresc să o facă în perioada următoare, să se conformeze noilor cerințe. Cei care, însă, au apucat să-și monteze repartitoare sau contoare ce nu permit citirea de la distanță vor fi nevoiți să și le schimbe pentru a se conforma viitoarelor reglementări.

Inițial, această măsură a fost inclusă într-un proiect de lege inițiat în urmă cu doi ani. De curând, însă, inițiativa legislativă a fost transformată în proiect de OUG, ceea ce indică faptul că autoritățile vor s-o adopte cât mai curând.

„În măsura în care este posibil din punct de vedere tehnic, rezonabil din punct de vedere financiar şi proporţional în raport cu economiile de energie potenţiale, consumatorii finali de gaze naturale, încălzire centralizată, răcire centralizată şi apă caldă menajeră sunt dotaţi cu contoare individuale la preţuri competitive, la care vor avea acces digitalizat, care reflectă exact consumul real de energie al consumatorilor finali şi care furnizează informaţii despre nivelul și profilul de consum, despre timpul efectiv de utilizare”, prevede viitoarea ordonanță de urgență.

Măsura este menită să individualizeze consumurile de energie pentru încălzire ori răcire şi apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spaţiu comercial. Astfel, fiecare locatar dintr-un astfel de apartament, proprietar sau chiriaș, va avea posibilitatea să-și stabilească singur nivelul de consum.

De altfel, după cum apare și în expunerea de motive ce însoțește proiectul de ordonanță, prin modificările propuse la Legea nr. 121/2014 „se creează cadrul necesar realizării de noi economii anuale, pentru perioada 2021 - 2030 și se stabilesc metodele de calcul și monitorizare a cantității obligatorii de economii de energie care trebuie aplicate în vederea atingerii obiectivului național de eficiență energetică”.

De la această regulă vor fi exceptate, totuși, acele asociații de proprietari carevor demonstra că dotarea cu contoare și repartitoare cu citire la distanță nu este rentabilă. În aceste blocuri pot fi utilizate alte metode alternative rentabile pentru măsurarea consumului de energie termică.

Câți abonați mai are SC ENET SA Focșani

În acest moment, mai sunt abonați la ENET SA, furnizorul de energie termică în sistem centralizat din Focșani aproximativ 9.000 de locuințe. Conform informațiilor din raportul administratorului special al ENET SA, la finalul anului 2021 mai erau racordate la sistemul centralizat de încălzire un numîr de 9.538 de apartamente dintr-un total de 29.405. Or, având în vedere că ritmul debranșările este de aproximativ 500 de apartamente anual, estimăm că în această toamnă s-a ajuns la aproximativ 9.000 de locuințe.

De menționat că, în urmă cu aproximativ un an, ANRE a stabilit că ENET poate vinde energia termică produsă cu un preț de 337,13 lei/MWh, respectiv 392,08 lei pe gigacalorie. La această sumă se mai adaugă TVA, dar și costurile cu transportul și distribuția. Creșterea a fost de aproximativ 86%, având în vedere că prețul inițal, înainte de scumpire a fost de 181,13 lei/MWh.

Prețul final al energiei termice produsă și livrată de ENET, după majorarea prețului a ajuns la 638 lei cu TVA inclus. Prețul plătit de populație pentru o gigacalorie a rămas, însă, la 285 de lei pe o gigacalorie. Aceasta deoarece Municipalitatea a majorat valoarea subvenției pe care o suportă de la bugetul local.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.