Local

În atenția fermierilor vrânceni: Un vechi obicei de primăvară a fost strict interzis. Cine face asta pierde subvenția agricolă

Ionel Sclavone
31 mar 2022 3237 vizualizări

Fermierii vrânceni care dețin terenuri vor pierde subvențiile agricole dacă aleg să le incendieze ca să le curețe de resturi vegetale. Decizia a fost luată în contextul în care autoritățile urmăresc reducerea substanțelor nocive care se eliberează în mediu în urma arderii deșeurilor. Tot în acest context, așa cum arătam zilele trecute, vor fi majorate sancțiunile pentru arderea oricărui tip de deșeuri, chiar și a celor vegetale.

Măsura privind suspendarea plății pentru cei care își incendiază terenurile agricole este prevăzută într-un ordin al Ministerului Agriculturii, nr. 352/2015. Acest act normativ stabilește normele privind eco-condiționalitatea în cadrul schemelor și măsurilor de sprijin pentru fermieri în România. Potrivit documentului, respectarea acestor norme sunt obligatorii în cazul fermierilor care solicită plăți directe și celor care solicită ajutoare naționale tranzitorii în sectorul vegetal.

Aplicarea lor este obligatorie pentru beneficiarii primelor anuale în cadrul măsurilor pentru împădurirea și crearea de suprafețe împădurite, plăți de agromediu și climă, sprijin pentru conversia la metodele de agricultură ecologică, sprijin pentru menținerea practicilor de agricultură ecologică, plăți pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau cu alte constrângeri specifice, plăți pentru angajamente de silvomediu și măsuri de sprijin în sectorul pomicol.

O altă categorie de fermieri cărora le este aplicat acest ordin sunt cei care solicită sprijin prin măsura de restructurare/reconversie a plantațiilor viticole cu soiuri de struguri pentru vin. De asemenea, se aplică și fermierilor care solicită plăți prin alte scheme și măsuri de sprijin din fonduri europene sau din bugetul național pentru care trebuie respectate normele privind ecocondiționalitatea, în conformitate cu reglementările în vigoare.

Drept urmare, fermierii din categoriile de mai sus, care nu respectă regulile privind eco-condiționalitatea vor rămâne fără subvențiile agricole.

Ce prevăd normele de eco-condiționalitate

De menționat că aceste norme privind eco-condiționalitatea cuprind cerințele legale în materie de gestionare și standardele privind bunele condiții agricole și de mediu pentru terenuri, denumite GAEC.

Unul dintre standardele GAEC, respectiv GAEC 6, stabilește ca obligatorie menţinerea nivelului de materie organică din sol. În acest context apare interdicţia de a incendia miriştile arabile. Iar la subpunctul 6.2 se stabilește că „este interzisă arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil, precum şi a vegetaţiei pajiştilor permanente”.

Sancțiuni mai aspre pentru cei care incendiază deșeurile

Pe de altă parte, guvernul pregătește un act normativ pentru înăsprirea pedepselor pentru cei care incendiază deșeurile, inclusiv a celor vegetale. Potrivit proiectului de OUG arderea oricărui tip de deșeuri, chiar și a pajiștilor, va putea fi pedepsită cu închisoarea de la trei până la cinci ani.

Actul normativ propus de autoritățile de mediu sancționează arderea oricărui tip de deșeuri cu amendă sau cu închisoare de până la cinci ani. Documentul face referire și la arderea miriștilor, turbăriilor, lizierelor de pădure, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase.

Amenzile propuse sunt cele aplicate și în prezent. Astfel, arderea deșeurilor se sancționează cu amenzi cuprinse între 10.000 și 20.000 lei, pentru persoane fiziice, și între 50.000 și 70.000 lei, pentru persoane juridice.

Noul proiect va defini „abandonarea” în contextul gestionării deșeurilor, respectiv aruncarea deșeurilor, substanțelor sau obiectelor în alte locuri sau spații decât cele special amenajate pentru colectarea și tratarea acestora. În această prevedere va intra inclusiv îngroparea gunoiului în locul depozitării sau orice altă acțiune care împiedică gestionarea deșeurilor. Abandonarea deșeurilor va fi sancționată cu aceleași amenzi ca și în cazul arderii lor.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.