Local

În atenția fermierilor vrânceni! Crescătorii de animale mai au la dispoziție două zile ca să ceară ajutor de stat

Ionel Sclavone
29 sep 2020 1661 vizualizări
Foto:arhiva ZdV credit foto:Pixabay.ro
Foto:arhiva ZdV credit foto:Pixabay.ro

Fermierii vrânceni, crescători de de păsări, porci și vite mai au la dispoziție două zile pentru a solicita compensații financiare pentru pierderile suferite în perioada 1 martie – 1 iulie 2020, în contextul pandemiei de coronavirus.

Guvernul a emis trei ordonanțe de urgență prin care au fost aprobate trei scheme de ajutor de stat care permit crescătorilor să primească subvenții în valoare de zeci de mii de euro. Actele normative apărute în Monitorul Oficial care prevăd acordarea de compensații financiare sunt OUG nr. 151/2020 pentru păsări, OUG nr. 150/2020 pentru porcine și OUG nr. 149/2020 pentru vite.

Fiiecare OUG conține regulile și procedurile cu privire la documentele ce trebuie depuse de către solicitanți la centrele teritoriale ale Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, pentru a putea beneficia de aceste finanțări.

Cei interesați au avut la dispoziție 20 de zile lucrătoare, de la momentul intrarării în vigoare a OUG-urilor, în care au putut să depună cererile de finanțare și documentele necesare, până pe 30 septembrie, inclusiv.

Cuantumul ajutoarelor financiare nu poate depăși 100.000 de euro, iar sumele vor fi alocate în funcție de capacitățile de producție pentru crescătorii de păsări și de porci.

În cazul fermierilor care se ocupă de creșterea vitelor, finanțarea va fi acordată în funcție de capacitatea de producție dar și de numărul animalelor producătoare de lapte. Astfel, un fermier care solicită fonduri va trebui să demonstreze că are cel puțin 91 de capete de vaci adulte de lapte înregistrate în Registrul național al exploatațiilor (RNE), la data de 1 iulie 2020.

Cei selectați își vor primi banii până la finalul acestui an, adică în maximum trei luni.

Condițiile de acordare a ajutorelor de stat sunt relative aceleași, indiferent de tipul de animal pentru care se solicită ajutorul.

 În primul rând, cele trei scheme de ajutor de stat urmăresc să compenseze fermierii pentru pierderile suferite în contextul pandemiei de coronavirus, în perioada 1 martie - 1 iulie 2020.

Conform regulilor impuse, solicitanții să nu fi cerut și primit finanțare pentru aceleași costuri eligibile în trecut. Această cerință trebuie raportată la prevederile „Comunicării Comisiei Europene de stabilire a unui cadru temporar pentru măsuri de ajutor de stat de sprijinire a economiei în contextul actualei epidemii de COVID-19”.

Ordonanțele nu stabilesc foarte clar ce se întâmplă dacă un fermier care aplică pentru un anumit tip de animal va aplica și pentru alt tip de animal, în baza altei scheme. Teroretic, crescătorii ar trebui să poată cumula finanțările aferente celor trei scheme de ajutor de stat, atât timp cât nu vor depăși un plafon de 100.000 de euro.

 

O altă condiție comună este acea ca fermierii să dețină, în cazul crescătorilor de păsări și de porci, dețină o exploatație autorizată din punct de vedere sanitar-veterinar și să fi desfășurat activitate în primul semstru din 2020.

Crescătorii de bovine, în schimb, trebuie să dețină vaci adulte care să fie înregistrate în Registrul Național al Exploatațiilor  la data de 1 iulie 2020.

De asemenea, solicitantul trebuie să nu se afle în procedură de reorganizare, faliment sau lichidare la data de 31 decembrie 2019 sau, în cazul crescătorilor de vite, să nu fi fost emisă o decizie definitivă a instanțelor judecătorești de constatare a falimentului, pănă la data de 31 decembrie 2019).

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.