Local

În atenția contribuabililor vrânceni: Eșalonarea la plată a datoriilor către Fisc se va face în condiții mai grele

Ionel Sclavone
3 apr 2023 1155 vizualizări

Contribuabilii vrânceni, firme sau persoane fizice, cu datorii la bugetul de stat trebuie să știe că autoritățile pregătesc noi reguli după care se va face eșalonarea acestora. Un proiect de ordonanță de urgență schimbă mecanismele de eșalonare. Noile reglementări sunt văzute ca măsuri necesare pentru a crește nivelul de colectare a datoriilor fiscale.

Reglementările în vigoare stabilesc două mecanisme (clasic și simplificat) după care se face eșalonarea datoriilor firmelor și ale persoanelor fizice către Fisc. Ambele vor fi modificate prin actul normativ inițiat de Ministerul Finanțelor. Proiectul de reglementare are în vedere îmbunătățirea nivelului de colectare a datoriilor fiscale de la contribuabili. Noua lege va fi aplicată cererilor de eșalonare care vor fi depuse după intrarea sa în vigoare.

Conform viitorului act normativ, mecanismul clasic de eșalonare a datoriilor va fi îngreunat pentru acele societăți comerciale sau persoane fizice care nu dispun de garanții menite să fie valorificate de autorități. În prezent, contribuabilii cu datorii care nu pot constitui garanții pot obține o eșalonare la plată pentru cel mult șase luni, fără alte condiții. 

Acest lucru se va schimba după adoptatea Ordonanței de Urgență, iar eșalonarea fără garanții va fi posibilă doar pentru contribuabilii care nu dețin bunui ce ar putea fi valorificate de stat. De asemenea, măsura va putea fi accesată doar dacă bunurile deținute pot constitui garanții într-un cuantum mai mic de 50% față de datoriile ce urmează a fi eșalonate.

Noul act normativ va elimina și excepția de la constituirea garanțiilor care se aplică pentru obligațiile fiscale de până la 5.000 de lei, în cazul persoanelor fizice, de 10.000 de lei pentru asocierile fără personalitate juridică sau 20.000 de lei, în cazul persoanelor juridice. 

O altă schimbare vizează faptul că eșalonările de tip clasic nu vor mai acoperi datoriile provenite din accize. Mai mult, pentru a fi obținută o eșalonare contribubilul va trebui să achite accizele nestinse, în maximum 30 de zile de la comunicare de eșalonare. Modificarea eșalonării și menținerea acesteia vor fi permise doar o singură dată pe an, iar nu de două ori cât prevede legea actuală.

Modificările pentru eșalonarea simplificată

Mecanismul de eșalonare simplificată nu va mai fi aplicat, prin noul proiect de act normativ, în cazul accizelor, dar și a impozitelor și contribuțiilor sociale cu reținere la sursă sau a taxelor aferente activităților din domeniul jocurilor de noroc. Acest tip de datorii trebuie achitate în cel mult 30 de zile (accize și taxe aferente activităților din domeniul jocurilor de noroc), respectiv 60 de zile (impozitele și contribuțiile sociale cu reținere la sursă) după comunicarea deciziei de eșalonare.

Modificarea eșalonării simplificate și menținerea acesteia vor fi permise doar o dată pe an, spre deosebire de regulile actuale, ce permit modificarea de cel mult două ori într-un an calendaristic.

Pe perioada pentru care se acordă o eșalonare simplificată la plată, contribuabilii vor datora dobânzi duble față de cele percepute în prezent pentru fiecare zi de întârziere, de 0,02% pe zi, adică 7,3% pe an. 

Noul act normativ mai stabilește că nu va mai fi posibilă „cumularea” mecanismelor de eșalonare, așa cum se întâmplă în momentul de față, când companiile și persoanele fizice pot avea, concomitent, atât o eșalonare clasică, cât și una simplificată.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.