Local

În atenția angajaților vrânceni: Cum puteți verifica dacă sunteți asigurat la Casa Județeană de Sănătate

Ionel Sclavone
8 iul 2021 5274 vizualizări

Fiecare angajat vrâncean poate verifica dacă patronul său îi virează contribuțiile pentru asigurărie de sănătate și dacă este asigurat. Se știe că nu întotdeauna angajatorii virează la bugetul statului acest tip de contribuții, chiar dacă ele sunt oprite pe statul de plată al salariatului. Acum, un salariat poate verifica dacă patronul este corect sau dacă îi oprește contribuțiile și le folosește în alte scopuri, ilegal.

Cât timp un lucrător plătește contribuții la sănătate (CASS), are dreptul la un pachet de bază de servicii medicale, asigurat de stat. Oricine poate verifica în sistemul de sănătate dacă este într-adevăr asigurat. Acest lucru este posibil prin accesarea unei aplicații informatice de pe site-ul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Potrivit Legii sănătății, pentru salariați, asigurarea se pierde în trei luni de la data încetării raporturilor de muncă sau de serviciu. Când o persoană își schimbă angajatorul sau are perioade fără activitate, e posibil să nu apară în sistem imediat ce începe sau reîncepe plata CASS.

În aceste cazuri, varianta cea mai ușoară pentru verificarea calității de asigurat este această aplicație care poate fi accesată pe site-ul CNAS de câteva zile. Fiecare persoană poate afla dacă este asigurat introducând codul numeric personal și un număr de verificare (apare pe site-ul CNAS).

Salariații pot verifica dacă angajatorii virează contribuțiile la sănătate, așa cum prevede legea

În cazul în care află că angajatorul nu îi virează contribuțiile, salariatul trebuie să se adreseze Inspecției Muncii, mai întâi, iar mai apoi celor de la Fisc.

În cazul în care angajatorul se achită de obligații, dar salariatul nu figurează în sistemul de sănătate, atunci trebuie să se adreseze casei județene de sănătate, pentru a clarifica situația.

Există categorii de persoane care nu sunt nevoite să plătească CASS, dar beneficiază gratis de servicii medicale în sistemul de sănătate public. Potrivit Codului fiscal, copiii și tinerii care își continuă studiile, gravidele, pensionarii, cei condamnați sau arestați sunt principalele categorii de beneficiari ai asigurării automate la sănătate.

Cine datorează contribuții la asigurări de sănătate

Pe de altă parte, persoanele fizice autorizate (PFA) datorează la stat atât CASS, cât și contribuția la pensii (CAS) în situația în care estimează că obțin venituri ce ating un plafon de 12 salarii minime brute pe țară. PFA-urile pot fi obligate să achite CAS și CASS în 2021 dacă obțin venituri de cel puțin 27.600 de lei (sub acest plafon, plata este opțională).

Persoanele fără venituri pot să se asigure opțional la sănătate, conform Codului Fiscal. Actul normativ prevede că cine vrea să se asigure anual la sănătate (asigurare valabilă 12 luni) trebuie să plătească, prin declarația unică, echivalentul a 10% din șase salarii minime brute. Dacă luăm în considerare valoarea de 2.300 de lei pentru salariul minim, cei ce vor să se asigure la sănătate trebuie să plătească anul acesta 1.380 de lei.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.