În atenția afaceriștilor vrânceni din domeniu: Neplata contribuției pentru vânzarea deșeurilor va fi considerată evaziune fiscală
Vrâncenii care se ocupă de comercializarea deșeurilor, ca persoane fizice sau juridice, vor fi acuzate de evaziune fiscală dacă nu-și achită contribuțiile prevăzute de lege.
Conform reglementărilor legale în vigoare orice persoană fizică sau societate comercială care obține venituri din vânzarea deșeurilor trbuie să achite, la stat, o contribuția de 2% din valoarea sumelor obținute. Contribuția crește la 3% în cazul celor care obțin venituri din vânzarea deșeurilor metalice feroase și neferoase. Plata acestor contribuții este prevăzută în Ordonanța privind Fondul pentru mediu.
Astfel, cei care nu-și achită aceste contribuții la stat, vor fi pedepsiți pentru pentru evaziune fiscală, conform unui proiect legislativ. Măsura vine în contextul unei decizii a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ). În baza acestei decizii, care ia în considerare o definiție legală cu aplicabilitate restrânsă, contribuțiile pentru vânzarea deșeurilor nu sunt considerate obligațiuni fiscale.
Pe cale de consecință urmează să fie modificată legea, astfel încât aceasta să cuprindă și obligațiile fiscale prevăzute de alte acte normative decât Codul fiscal și Codul de procedură fiscală.
Mai exact, forma actuală a definiției din lege, „obligațiile prevăzute de Codul fiscal și de Codul de procedură fiscală” va fi modificată și extinsă după cum urmează, „obligația de plată a oricărei sume care se cuvine bugetului general consolidat, reprezentând obligația fiscală principală și obligația fiscală accesorie, conform Codului fiscal și Codului de procedură fiscală”
Prin urmare, după adoptarea acestor modificări, autoritățile vor putea să aplice pedepse de evaziune fiscală pentru companiile și persoanele fizice care nu-și plătesc contribuția la Fondul de Mediu.
„Este necesar ca veniturile la Fondul pentru mediu, constând în contribuția de 2% din veniturile realizate din vânzarea deșeurilor, obținute de către deținătorul deșeurilor, persoană fizică sau juridică, respectiv de 3% din veniturile realizate din vânzarea deșeurilor metalice feroase și neferoase, obținute de către generatorul deșeurilor, persoană fizică sau juridică, să fie tratate ca niște obligații fiscale veritabile”, explică inițiatorii proiectului de lege.
Pedeapsa pe care ar risca-o cei care nu se conformează, pentru neplata contribuțiilor la mediu din vânzarea deșeurilor, ar fi închisoarea între doi și opt ani și interzicerea unor drepturi sau o amendă (articolul 9 din Legea evaziunii).