Iluminatul, mărul discordiei la Negrilești! Primăria inaugurează sediul nou, dar lasă localnicii în beznă
De la începutul anului, străzile din comuna Negrilești au rămas în beznă pe timpul nopții.
Localnicii reclamă faptul că primarul a oprit iluminatul public în comună pentru că aceștia nu au fost de acord, în Adunarea Generală a Obștii Negrilești, ca banii aferenți iluminatului stradal să fie virați primăriei. Astfel, de la 1 ianuarie 2018, primăria a tras heblul și a pus lacăt, lăsând toată comuna în beznă, aceasta în timp ce noul sediu al primăriei din localitate a costat nu mai puțin de 500.000 de euro. Nu numai că s-a construit un sediu al primăriei mult prea costisitor îi reproșează oamenii primarului, ci și o școală ”de fală”, supradimensionată față de necesitatea localității.
Foto:Școala din Negrilești
Obștea a achitat factura la iluminatul public în ultimii cinci ani
Din anul 2012, potrivit unei înțelegeri între primărie și Obștea Negrilești, care s-a oficializat mai apoi prin hotărâre de consiliu local, obștea a preluat integral plata iluminatului public. Astfel, în ultimii ani, obștea Negrilești, a achitat an de an, atât factura către Electrica pentru energia electrică consumată cu iluminatul public, în valoare de circa 17.000 lei anual, cât și factura către o societate din Panciu, care a asigurat buna funcționare a sistemului de iluminat în comună. În luna decembrie 2017, o circulară a Autorității Naționale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSCUP), informa primăria Negrilești că trebuie să încredințeze serviciile de utilități publice unor servicii publice de interes local sau județean, cu personalitate juridică, înființate în subordinea consiliilor locale au județene sau unor societăți autorizate de legea 31/1990. A fost momentul când s-a produs ruptura între obște și primărie pe tema iluminatului public.
Plata serviciilor de la bugetul local nu este legală
Potrivit primarului din Negrilești, circulara a fost cea care l-a obligat să pună punct contractului cu obștea și să predea iluminatul public unei societăți care are dreptul legal să presteze acest serviciu. ”Am primit o adresă din partea ministerului pentru ca serviciul să fie dat către o societate care furnizează curent electric și se ocupă de întreținerea rețelei. Iar pentru acest lucru, primăria trebuie să înființeze o taxă, pentru că serviciul trebuie suportat de populație”, spune primarul Ion Văsuian, subliniind că acest serviciu nu poate fi plătit de la bugetul local. ”Eu nu pot să plătesc de la buget servicii pentru populație. Nu pot să plătesc din fondurile primăriei, iar când vine Curtea de Conturi să îmi impute mie banii”, ne-a declarat Ion Văsuian. Primarul susține că nu este o problemă de bani, ci legea nu îi permite. Și dacă până acum obștenii suportau din profit aceste costuri, fără ca drepturile lor să fie afectate, acum Obștii i s-a propus să vireze echivalentul banilor pentru iluminat în conturile primăriei, iar primăria să plătească, mai departe serviciile de iluminat public. Primarul nu înțelege de ce acum oamenii nu mai sunt de acord să plătească acești bani, de vreme ce obștea a plătit acest serviciu an de an, din fondurile proprii.
Foto:Primarul comunei Negrilești primarul Ion Văsuian
”Din 2012, iluminatul public a fost suportat de către oameni, prin obștea Negrilești. Venind această adresă, noi le-am făcut cunoscut că trebuie să dăm acest serviciu unei societăți. Obștea a făcut o ședință, în care le-a propus obștenilor să plătească în continuare acest serviciu, dar aceștia nu au mai dorit să o facă. Eu nu pot să dau drumul la lumină până nu fac întâlnire cu cetățenii să stabilesc o taxă. Trebuie să stabilesc foarte clar cât costă lumina, întreținerea, schimbarea becurilor, mentenanța. Între timp, energia electrică s-a mai scumpit”, spune primarul Ion Văsuian. Primarul apreciază că taxa ar putea ajunge în jur de 20 de lei/an și că va da drumul la curent imediat după întâlnirea cu oamenii și stabilirea taxei.
Cum au rezolvat vecinii problema iluminatului public
Aceeași circulară a fost primită și de comunele învecinate, care însă au găsit soluții diferite, altele decât oprirea alimentării cu energie electrică și forțarea adoptării unei taxe. La Tulnici, spre exemplu, în anul care a trecut, pentru diminuarea costurilor în factura primăriei, vechile lămpi de iluminat public au fost înlocuite cu unele tip led, în baza unui contract încheiat de primărie cu o societate comercială de profil. ”Autoritatea Națională ne dă un termen să ne facem serviciu propriu de iluminat public sau să delegăm gestiunea. Noi, la Tulnici, am pus lămpi tip led, iar societatea ne-a dat o garanție de câțiva ani și ne-ar fi foarte dificil să încredințăm altcuiva gestiunea serviciului. Dacă este nevoie, ne facem serviciu propriu”, spune primarul Aurel Boțu de la Tulnici, care este de părere că aceasta nu era o problemă chiar atât de urgentă. ”Am avut o întâlnire cu toți primarii și am stabilit să trimitem, prin Asociația Comunelor Vrancea, să trimitem o hârtie la București, pentru a cere un termen de grație. Asta pentru că nu ne dorim să punem oamenii să plătească serviciul de iluminat public. O să punem și o taxă, dar ne gândim să fie una modică, de 3-4 lei pe an, pentru că deja cetățenii plătesc taxe foarte mari. Fiecare face cum crede de cuviință. Noi facem ce trebuie să facem, ce considerăm că e mai bine pentru populație”, ne-a spus Aurel Boțu.
Negrileștiul nu este singura comună unde iluminatul public era plătit de către obște. Și la Bîrsești situația este una asemănătoare, în sensul că obștea a preluat această sarcină. ”La noi, iluminatul public este în administrarea primăriei și avem serviciu în subordinea consiliului local. Însă la noi, obștea, din care fac parte toți cetățenii localității, din profitul său, donează o parte primăriei, în vederea acoperirii unor cheltuieli care trebuiesc suportate de cetățeni, adică a taxelor locale. Dacă cheltuiala va deveni mai mare, se va repartiza depășirea și la noi fiecărui cetățean, dar cheltuiala va fi suportată tot de obște, care va vira banii către primărie, pentru ca oamenii să nu fie afectați”, ne-a declarat primarul Ștefan Caba de la Bîrsești. După părerea acestuia, este foarte dificil și greoi de administrat acest serviciu, mai ales acolo unde se consumă foate multă energie electrică pentru iluminat public . ”Este o cheltuială în plus, pe care nimeni nu o înțelege”, este de părere primarul de la Bîrsești, care spune însă că aceste taxe trebuie negociate la sânge, în interesul cetățenilor.
Oamenii au decis, spun reprezentanții Obștii Negrilești
Contactat telefonic, președintele Obștii Negrilești, Răzvan Pantazică, ne-a declarat că aceasta este decizia obștenilor, pe care el nu poate decât să o respecte și să o pună în practică. Pe viitor, dacă obștenii vor decide altceva, el va respecta decizia acestora.
Foto:Președintele Obștii Negrilești, Răzvan Pantazică
”În urmă cu mai mulți ani, administrația locală făcut o propunere, în Adunarea Generală a Obștii, ca obștea să preia iluminatul public pentru că primăria nu prea mai avea bani. Membrii obștii au fost de acord și de atunci, în fiecare an, obștea s-a achitat de această sarcină. În luna decembrie, am fost chemat de primar și mi-a spus că a venit o ordonanță de la minister, și prin urmare primăria trebuie să redevină titularul serviciului de iluminat public, și de asemenea, ca obștea să continuie să plătească contravaloarea serviciului, virând banii către primărie. Pe 31 decembrie, am convocat Adunarea Generală a Obștii și le-am adus la cunoștință oamenilor decizia primăriei, însă oamenii nu au fost de acord să vireze acești bani către primărie. Am transmis primăriei hotărârea Obștii Negrilești, informându-i totodată că până la 31 ianuarie vom continua să plătim acest serviciu. A doua zi, viceprimarul a cerut cheile de la contoarele de iluminat public, a schimbat lacătele și a închis siguranțele, lăsând localitatea în beznă”, ne-a declarat Răzvan Pantazică. Acesta a precizat că toate întâlnirile obștii sunt monitorizate audio-video, că totul este transparent și că oamenii au fost cei care au luat această decizie. Potrivit precizărilor președintelui, costul per membru obștean pentru cheltuielile cu iluminatul public a fost, până în prezent, de 10 lei anual.
Ultima oră!
La Negrilești, în urma intervenției Ziarului de Vrancea, la orele serii, becurile s-au reaprins pe străzile din în localitate! (Dana LEPĂDATU)