Local

Ianuarie vine și cu scăderi de preț: Căldură mai ieftină pentru focșănenii abonați la ENET

Ionel Sclavone
22 dec 2021 2222 vizualizări

Prețul căldurii se va reduce, în această iarnă, pentru focșănenii abonați la ENET. Acest lucru se datorează unei măsuri de modificare a Taxei pe Valoarea Adăugată percepută la energia termică furnizată în sistem centralizat. Aceasta va fi de 5%, așadar contravaloarea unei gigacalorii furnizată de ENET se va reduce de la 285 de lei, cât este acum, la aproximativ 251 de lei, începând din ianuarie.

Focșănenii care beneficiază de căldură furnizată de ENET vor plăti mai puțin la facturile din această iarnă. Acest lucru se datorează reducerii TVA pentru energia termică furnizată populației, de la 19% la 5%. Măsura se va aplica cu începere de la 1 ianuarie și va fi valabilă pe toată perioada sezonului rece.

Aceasta este menită să mai compenseze scumpirea gigacaloriei produsă în regim centralizat, de ENET.

Pe lângă populație, reducerea TVA la energia termică va fi aplicabilă și spitalelor, școlilor, ONG-urilor, bisericilor, dar și furnizorilor publici şi privaţi de servicii sociale. De menționat că și în cazul acestora, TVA urmează să revină la valoarea de 19% după încheierea sezonului de iarnă.

Noul act normativ modifică Legea nr. 196/2021 care prevedea o reducere a TVA pentru căldura furnizată populației, începând cu data de 13 ianuarie 2022.

Conform informațiilor oficiale, ENET Focşani mai are, la momentul actua, un număr de 9.974 de abonaţi. Dintre aceștia 9.750 sunt persoane fizice, 159 sunt de persoane juridice, iar alte 69 sunt instituții publice.

Cât costă gigacaloria produsă de ENET

Gigacaloria produsă de ENET SA, societatea de termoficare din subordinea municipalității de la Focșani s-a scumpit cu 86%. Astfel, de la un preț de 181,13 lei/MWh gigacaloria produsă de ENET s-a scumpit la 337,13 lei/MWh. La această sumă se adaugă TVA, dar și costurile cu transportul și distribuția. În total, costul unei gigacalorii produsă de ENET ajunge la 638,93 lei, de la 423,02 lei.

Noile majorări de prețuri, la gigacalorie au fost stabilite de Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie.

Pentru populație, prețul plătit pentru o gigacalorie a rămas, însă, la nivelul celui din iarna trecută, de 285 de lei pe o gigacalorie. Aceasta deoarece Municipalitatea a majorat valoarea subvenției pe care o suportă de la bugetul local.

Odată cu aplicarea TVA de 5%, începând cu 1 ianuarie, este de așteptat ca populația municipiului Focșani să plătească în jur de 251 de lei pentru o gigacalorie, pe perioada iernii.

Căldura din Focșani este printre cele mai scumpe din țară

Trebuie spus că la Focșani costurile de producție pentru o gigcalorie sunt printre cele mai mari din țară. Aceasta, în ciuda faptului că ENET SA, furnizorul de căldură la nivelul municipiului Focșani a suferit un amplu proces de modernizare. Cu toate acestea, deși autoritățile au promis că odată cu modernizarea costurile la energia termică se vor reduce substanțial, acestea au rămas la fel de ridicate.

Gigacaloria costă mai ieftin în București, decât la Focșani, unde prețul a crescut de la 176,55 lei la 329,41 lei pe MWh.

Termoficare Oradea, companie care a fost modernizată în același timp cu ENET Focșani va furnizează energia termică la un preț de 313 lei pe gigacalorie.

O situație similară se înregistrează și la CET Arad, unde creșterea este de 95%, de la 163 la 318 lei MWh.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.