Local

I.S.U. Vrancea a sărbătorit 10 ani de la operaţionalizarea SMURD

Ziarul de Vrancea
6 feb 2020 1611 vizualizări

Împlinirea, la data de 5 februarie a.c., a 10 ani de la operaţionalizarea Serviciului Mobil de Urgenţă Reanimare şi Descarcerare (S.M.U.R.D.) în judeţul Vrancea, a fost marcată de pompierii vrânceni prin organizarea unui simpozion aniversar. La eveniment au participat doamna doctor Dana – Mariana Dincă, medic șef UPU-SMURD,asistenţi medicali, paramedici și voluntari.

După intonarea imnului de stat al României, inspectorul şef al I.S.U. Vrancea, domnul colonel Chiscop Flaviu-Dorel, a dat citire mesajului aniversar şi i-a felicitat pe cei prezenţi pentru activitatea desfăşurată. După alocuţiunea doamnei dr.Dana – Mariana Dincă, primii paramedici vrânceni au primit diplome aniversare pentru rezultatele foarte bune în pregătirea profesională, îndeplinirea exemplară a atribuţiilor de serviciu şi sprijinul acordat la dezvoltarea S.M.U.R.D. Vrancea. Totodată, cu acest prilej, au fost recompensaţi cu citarea prin Ordin de Zi pe Unitate, cei doi pompieri care au intervenit în data de 03 februarie a.c. la incendiul unei locuinţe în Obobeşti şi au salvat, prin manevre de resuscitare,doi căţei şi o pisică.

La final, unii dintre paramedici şi voluntari au povestit din experiențele și satisfacțiile trăite în misiunile la care au intervenit.

            La 5 februarie 2010, Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Anghel Saligny” al județului Vrancea înființa al 33-lea SMURD din țară, prin operaționalizarea a două ambulanțe tip B, una la Detaşamentului de Pompieri Focșani și alta la Secția de Pompieri Adjud. Doi ani mai târziu, acest serviciu a devenit funcţional la nivelul tuturor subunităţilor de pompieri din judeţ, echipaje S.M.U.R.D. fiind înfiinţate şi în cadrul Staţiei de Pompieri Vidra şi Staţiei de Pompieri Panciu începând cu data de

06 aprilie2012.

            În acești primi zece ani de existență a SMURD în județul Vrancea, se poate observa o creștere progresivă a numărului anual de acțiuni. Dacă în anul 2010, echipajele de paramedici au intervenit în 1.618 misiuni, în anul 2019 au desfăşurat 3.842 acţiuni, atingând în toată această perioadă un total general de 33.598 intervenții. Fenomenul s-a datorat în primul rând creșterii graduale a numărului de ambulanțe, dar și înființării dispeceratului comun, care a condus  la eficientizarea serviciilor medicale prespitalicești în județ, prin coordonarea unitară a tuturor ambulanțelor din teritoriu.  

La momentul actual, în dotarea ISU Vrancea sunt 10 ambulanţe SMURD. Intervenţiile sunt asigurate de către 4 ambulanţe tip B2, încadrate cu câte un echipaj de prim ajutor calificat. În sprijinul acestora, în cazul unor misiuni complexe, pot fi alocate 1 autospecială de transport personal şi victime multiple şi 2 autospeciale de descarcerare, dispuse în subunităţile de intervenţie ale inspectoratului. Intervenţiile la care sunt solicitate echipajele S.M.U.R.D. includ toate urgenţele ce pun viaţa persoanelor în pericol imediat, astfel: accidente rutiere, explozii, accidente de muncă sau casnice, stări de inconştienţă, stop cardio-respirator, suspiciuni de infarct, insuficienţe respiratorii acute şi, nu în ultimul rând, accidente cu victime multiple.

Salvatorii vrânceni au demonstrat, în cei 10 ani de existenţă SMURD, că au pus în slujba cetăţenilor întreaga pricepere dobândită în urma programelor de pregătire profesională, făcând mereu dovada promptitudinii, îndemânării şi empatiei. Peste 210 paramedici  au fost formaţi din rândul subofițerilor operativi ai ISU Vrancea, iar prin intermediul programului naţional „Salvator din pasiune” au fost pregătiți,până în prezent, 158 voluntari.

Activitatea echipajelor S.M.U.R.D. se desfăşoară prin colaborarea dintre Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Anghel Saligny” al judeţului Vrancea şi Unitatea de Primiri Urgenţe – S.M.U.R.D. din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă „Sf. Pantelimon” Focşani, sub coordonarea medicului şef U.P.U.-S.M.U.R.D., doamna dr. Dana Mariana Dincă, şi sprijinită de asistentul medical principal din cadrul I.S.U. Vrancea, plutonier major Iancu Laurenţiu. Solicitările de acordare a asistenţei medicale prespitaliceşti se primesc în sistem integrat, la dispeceratul I.S.U.-S.M.U.R.D. – S.A.J., iar alocarea resurselor materiale şi umane pentru intervenţie este stabilită prin colaborarea dispecerilor celor două structuri.

La împlinirea celor 10 ani care au trecut de la înfiinţare, pompierii-paramedici, asistenţii şi voluntarii SMURD au intrat în conştiinţa vrâncenilor dar şi acelora cărora le-au acordat ajutor, ca simboluri ale speranţei, ale solidarității umane şi ale dăruirii. Sub deviza „Cine salvează o viaţă, salvează o lume întreagă!”, echipajele de intervenţie au răspuns, de fiecare dată, cu promptitudine nenumăratelor solicitări.

La mulți ani, SMURD Vrancea!

B.P. Nr. 07 Compartimentul Informare şi Relaţii Publice al I.S.U. Vrancea


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.