Local

Localități din județ sub restricții începând de azi, conform hotărârilor CJSU Vrancea luate în ședința de luni

Ziarul de Vrancea
22 dec 2020 1622 vizualizări

Luni, 21.12.2020, a avut loc o nouă ședință extraordinară a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Vrancea, pentru stabilirea unor măsuri de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2 la nivelul județului Vrancea, în urma căreia au fost adoptate următoarele hotărâri:

HOTĂRÂREA nr. 217 din 21.12.2020 privind menținerea/stabilirea unor măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei COVID-19, în funcție de încadrarea în limitele de incidență cumulată a cazurilor din ultimele 14 zile, la nivelul localităților din județul Vrancea, care dispune:

Art. 1 La nivelul localităților, prevăzute în Anexa nr. 1 la prezenta hotărâre, în care incidența cumulată a cazurilor pe ultimele 14 zile este mai mare de 1,5/1.000și mai mică sau egală cu 3/1.000, se mențin/stabilesc următoarele măsuri, pe o perioadă de 14 zile, urmând a fi reevaluate la finalul acesteia, astfel:

(1) Organizarea și desfășurarea activității cu public, în cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte sunt permise, cu participarea publicului până la 30 % din capacitatea maximă a spațiului.

(2) Organizarea și desfășurarea spectacolelor de tipul drive-in în aer liber, spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice și private sau a altor evenimente culturale sunt interzise.

(3) Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor, este permisă fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului.

(4) Activitatea restaurantelor și a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare este permisă fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului.

(5) Activitatea cu publicul a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc este permisă fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului.

(6) Activarea Planului de acțiuni pentru eficientizarea capacității de gestionare a situației în localitățile unde rata de incidență cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor este mai mare de 1,5/1.000 de locuitori, prin punerea în aplicare a Hotărârii C.J.S.U. Vrancea nr. 185 din 12.11.2020.

Art. 2 La nivelul localităților, prevăzute în Anexa nr. 2 la prezenta hotărâre, în care incidența cumulată a cazurilor pe ultimele 14 zile este mai mare de 3/1.000 se stabilesc următoarele măsuri, pe o perioadă de 14 zile, urmând a fi reevaluate la finalul acesteia, astfel:

(1) Organizarea și desfășurarea activității cu public, în cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte sunt interzise.

(2) Organizarea și desfășurarea spectacolelor de tipul drive-in în aer liber, spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice și private sau a altor evenimente culturale sunt interzise.

(3) Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor este interzisă.

(4) Activitatea restaurantelor și a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare este permisă doar pentru persoanele cazate în cadrul acestor unități.

(5) Activitatea cu publicul a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc este interzisă.

(6) Activarea Planului de acțiuni pentru eficientizarea capacității de gestionare a situației în localitățile unde rata de incidență cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor este mai mare de 1,5/1.000 de locuitori, prin punerea în aplicare a Hotărârii C.J.S.U. Vrancea nr. 185 din 12.11.2020.

Art. 3

(1) Direcția de Sănătate Publică Vrancea calculează zilnic, pentru fiecare localitate din județul Vrancea, incidența cumulată a cazurilor pentru ultimele 14 zile și prezintă Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Vrancea analiza rezultată, în cel mult 24 ore de la data constatării atingerii limitelor prevăzute în prezenta hotărâre.

(2) La stabilirea incidenței la 1000 de locuitori în ultimele 14 zile nu se iau în considerare focarele din centrele rezidențiale de îngrijire și asistență a persoanelor vârstnice, centrele rezidențiale pentru copii și adulți, cu și fără dizabilități, precum și pentru alte categorii vulnerabile, inclusiv căminele, internatele și spitalele.

Anexa nr. 1 la HOTĂRÂREA C.J.S.U. Vrancea nr. 217 din 21.12.2020

LISTA CU LOCALITĂȚILE DIN JUDEȚUL VRANCEA ÎN CARE INCIDENȚA CUMULATĂ A CAZURILOR PE ULTIMELE 14 ZILE ESTE MAI MARE DE 1,5/1.000 ȘI MAI MICĂ SAU EGALĂ CU 3/1.000

1. Ciorăşti

2. Fitioneşti

3. Garoafa

4. Năruja

5. Vânători

Anexa nr. 2 la HOTĂRÂREA C.J.S.U. Vrancea nr. 217 din 21.12.2020

LISTA CU LOCALITĂȚILE DIN JUDEȚUL VRANCEA ÎN CARE INCIDENȚA CUMULATĂ A CAZURILOR PE ULTIMELE 14 ZILE ESTE MAI MARE DE 3/1.000

6. Bilieşti

HOTĂRÂREA nr. 219 din 21.12.2020 privind unele măsuri de informare preventivă pentru combaterea efectelor pandemiei COVID-19, premergător și pe timpul Sărbătorilor de iarnă, la nivelul județului Vrancea, care dispune:

Art. 1 Ținând cont de situația epidemiologică actuală și de propunerea Direcției de Sănătate Publică Vrancea, privind realizarea unei informări preventive a populației/angajaților/angajatorilor, premergător și pe timpul Sărbătorilor de iarnă, se aprobă:

a) Recomandările specifice populației pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei COVID-19, premergător și pe timpul Sărbătorilor de iarnă, la nivelul județului Vrancea, conform anexei nr.1 la prezenta hotărâre.

b) Recomandările specifice angajaților pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei COVID-19, premergător și pe timpul Sărbătorilor de iarnă, la nivelul județului Vrancea, conform anexei nr.2 la prezenta hotărâre.

c) Recomandările specifice angajatorilor pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei COVID-19, premergător și pe timpul Sărbătorilor de iarnă, la nivelul județului Vrancea, conform anexei nr.3 la prezenta hotărâre.

Art. 2 Recomandările specifice aprobate prin prezenta hotărâre, vor fi aduse la cunoștința populației/angajaților/angajatorilor, prin grija Comitetelor Locale pentru Situații de Urgență de pe raza județului Vrancea.

Anexa nr. 1 la HOTĂRÂREA C.J.S.U. Vrancea nr. 219 din 21.12.2020

‼️Recomandările specifice populației pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei COVID-19, premergător și pe timpul Sărbătorilor de iarnă, la nivelul județului Vrancea

- să evite deplasările nejustificate, în special în spațiile aglomerate; în cazul în care, deplasările sunt necesare, se recomandă respectarea măsurilor de protecție sanitară și folosirea intervalelor orare cu nivel scăzut de trafic de persoane;

- să se limiteze deplasările, vizitele la rude, mersul cu colindatul sau la tăiatul porcului și participarea la mesele festive de sărbători doar în familie;

- evitarea, pe cât posibil, a constituirii aglomerațiilor sociale în timpul sărbătorilor de iarnă;

- se recomandă folosirea mașinii proprii sau mersul pe jos dacă distanța nu este foarte mare și evitarea mijloacelor de transport în comun. În cazul în care vă aflați în mijloacele de transport în comun încercați să nu stați față în față cu alte persoane;

- evitarea contactului cu persoanele vulnerabile (persoane vârstnice, femei însărcinate sau cu probleme de sănătate preexistente, inclusiv obezitatea, hipertensiunea arterială și diabetul);

- evitarea locurilor de joacă pentru copii care presupun atingerea unor suprafețe/obiecte comune de către un număr mare copii;

- evitarea atingerii suprafețelor care sunt atinse în mod frecvent și de alte persoane, precum: balustrade, clanțe, mânere, butoane de lift sau de acces. În cazul în care sunteți totuși nevoiți să atingeți aceste suprafețe, protejați-vă folosind șervețele de unică folosință;

- să se limiteze folosirea bancnotelor și a monedelor, optând pentru plăți cu cardul/telefonul sau plăți on-line;

- menținerea igienei riguroase a mâinilor, cu apă și săpun, timp de cel puțin 20 sec. sau cu dezinfectanți avizați, ori de cate ori este nevoie;

- evitarea atingerii feței cu mâinile nespălate/nedezinfectate;

- menținerea igienei respirației: tuse și/sau strănut (în plica cotului sau în șervețel de unică folosință), rinoree (in șervețel de unică folosință). După utilizare șervețelul de unică folosință va fi aruncat în recipientul de colectare a deșeurilor și se va efectua imediat igiena mâinilor;

- limitarea contactului cu alte persoane la maximum 15 min., la o distanță de minim 1,5 m;

- evitarea consumului de lichide din aceeași sticlă/pahar cu alte persoane și a folosirii acelorași tacâmuri;

- evitarea contactului direct cu persoanele aflate în autoizolare la domiciliu, indiferent dacă prezintă sau nu simptome specifice COVID-19;

- să informeze medicul de familie la apariția primelor simptome de infecție respiratorie acută și să se testeze în vederea depistării virusului SARS-CoV-2 la recomandarea medicului de familie / specialist cât mai aproape de debutul simptomelor;

- să se evite deplasările în țările care se confruntă cu număr mare de cazuri de infectări cu noul coronavirus (COVID-19) și descurajarea întoarcerii în țară a persoanelor din zonele de risc, respectiv din țările cu număr mare de cazuri cu noul coronavirus. Date actualizate în timp real despre țările vizate pot fi obținute accesând link-ul (http://www.cnscbt.ro/ ), respectiv „Lista regiunilor și localităților din zona roșie și zona galbenă cu transmitere a COVID-19”;

- manifestarea unei atitudini preventive față de orice caz, întrucât răspândirea virusului este posibilă și din partea persoanelor care nu manifestă simptome specifice.

Anexa nr. 2 la HOTĂRÂREA C.J.S.U. Vrancea nr. 219 din 21.12.2020

Recomandările specifice angajaților

pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei COVID-19,

premergător și pe timpul Sărbătorilor de iarnă, la nivelul județului Vrancea

- să respecte măsurile de protecție sanitară impuse la locul de muncă;

- să se opteze pentru munca de acasă, în măsura în care există această posibilitate oferită de angajator;

- să înștiințeze imediat angajatorul dacă prezintă, la începutul sau în timpul programului de lucru, simptome ale infectării cu virusul SARS-CoV-2 (tuse, strănut, rinoree, febră, dificultăți respiratorii, stare generală alterată, etc.) în vederea controlului transmiterii virusului la locul de muncă;

- să evite deplasările nejustificate, în special în spațiile aglomerate; în cazul în care, deplasările sunt necesare, se recomandă respectarea măsurilor de protecție sanitară;

- evitarea, pe cât posibil, a constituirii aglomerațiilor sociale în timpul sărbătorilor de iarnă;

- să informeze medicul de familie la apariția primelor simptome de infecție respiratorie acută și să se testeze în vederea depistării virusului SARS-CoV-2 la recomandarea medicului de familie / specialist cât mai aproape de debutul simptomelor;

- să se evite contactul cu persoanele vârstnice, cu boli cronice sau vulnerabile (copii, gravide, etc.);

- să se utilizeze plata cu cardul sau cumpărăturile online.

Anexa nr. 3 la HOTĂRÂREA C.J.S.U. Vrancea nr. 219 din 21.12.2020

‼️Recomandările specifice angajatorilor

pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei COVID-19,

premergător și pe timpul Sărbătorilor de iarnă, la nivelul județului Vrancea ‼️

- intensificarea triajul epidemiologic la începutul programului de lucru în rândul angajaților, în scopul identificării din timp a persoanelor simptomatice si izolarea lor cât mai aproape de debutul simptomelor;

- reamintirea permanentă a angajaților privind respectarea regulilor de protecție sanitară individuală, colectivă și la locul de muncă, precum:

- menținerea distanței sociale de minimum 1,5 m în toate zonele publice;

- menținerea igienei riguroase a mâinilor, cu apă și săpun, timp de cel puțin 20 sec. sau cu dezinfectanți avizați, ori de cate ori este nevoie;

- evitarea atingerii feței cu mâinile nespălate/nedezinfectate;

- menținerea igienei respirației: tuse și/sau strănut (în plica cotului sau în șervețel de unică folosință), rinoree (in șervețel de unică folosință). După utilizare șervețelul de unică folosință va fi aruncat în recipientul de colectare a deșeurilor și se va efectua imediat igiena mâinilor;

- limitarea contactului cu alte persoane la maximum 15 min., la o distanță de minim 1,5 m;

- identificarea riscurilor specifice locului de muncă, evaluarea de risc a transmiterii interumane și izolarea subiecților dacă se impune;

- asigurarea, prin comunicarea permanentă cu medicul/serviciul de medicina muncii, în vederea monitorizării stării de sănătate a angajaților astfel încât aceștia să beneficieze de măsurile preventive profilactice privind combaterea răspândirii infecției COVID-19;

- să se individualizeze programul de lucru al angajaților care își desfășoară activitatea în spațiul închis, astfel încât să se reducă, pe cât posibil, contactul direct dintre aceștia, fără a afecta durata programului de lucru (decalarea programului de lucru, telemunca sau munca de la domiciliu);

- asigurarea dezinfecției periodice, cu produse biocide avizate, în zonele comune din interiorul instituției/operatorului economic;


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.