Local

Gropi, gunoi și blues

Ionel Sclavone
11 sep 2017 2010 vizualizări

Vreme de trei zile, în week-endul care s-a încheiat, Focșaniul a găzduit cea de-a doua ediție a Festivalului de Blues. A fost o ocazie pentru iubitorii acestui gen muzical să ne cunoască orașul.  O parte dintre participanți s-au limitat la zona centrală, la restaurantele și cafenelele din zonă . Cei care s-au aventurat dincolo de șirurile de blocuri care străjuiesc principalele bulevarde au avut ocazia să descopere Focșaniul adevărat, cu gropi în asfalt și gunoaie neridicate de luni bune.  

Despre Festivalul de Blues din Focșani nu prea am ce să spun. Nu voi fi ipocrit și nu voi spune că spectacolele au fost super, că trupele invitate au cântat magistral, că programele celor trei zile de concerte au fost incendiare sau să recurg la alte calificative de acest fel. Nu mă pricep la blues, pentru că nu se numără printre genurile mele preferate și deci nu-mi voi da cu părerea. O parte din artiștii de pe scenă mi-au plăcut, alții m-au lăsat rece iar pe restul nu i-am auzit. Deci, indiferent ce veți spune, că muzica ”a fost mișto” sau, dimpotrivă, ”foarte nașpa”, nu vă voi contrazice.

Una peste alta, la final, după părerea mea, cea de-a doua ediție a Focșani Blues Festival a fost o reușită, organizatorii dându-și osteneala să facă o treabă bună. La un moment dat, însă, aveam o senzație ciudată că ceva lipsește din peisaj. Abia într-un târziu mi-am dat seama că n-a fost invitat Octavian Ursulescu precum se procedează cu spectacole de alt gen desfășurate în aceiași Piață a Unirii din Focșani în care s-a derulat Focșani Blues Festival, vineri,sâmbătă și duminică.

Am citit undeva că organizatorii Focsani Blues Festival s-au lăudat că au pus pe picioare „cel mai grandioas festival de gen din România“. Greu de spus. De regulă, asemenea aprecieri se fac după ce se numără banii strânși din vânzarea biletelor și spectatorii prezenți la concerte.    

****

În cadrul întâlnirii dintre primarul Cristi Misăilă și ambasadorul Paul Brummel a apărut ideea ca Focșaniul să se înfrățească cu un oraș din Marea Britanie. N-ar fi rău să se concretizeze că poate ne iese și facem un schimb de primari. Am auzit că britanicii ăștia sunt foarte serioși și se țin de cuvânt atunci când promit ceva.

Potrivit unor previziuni, în zece, maximum cincisprezece ani, dacă nu se schimbă nimic în felul în care este administrat, Focșaniul are toate șansele să ajungă la nivelul Mărășeștiului. Partea bună este că am aflat de ele și avem șansa să îndreptăm lucrurile. Partea proastă e că previziunile sunt de acum vreo cinci ani.  

****

Neatentă, ca toți copiii, o fetiță s-a împiedicat într-o denivelare din trotuar, a căzut și și-a zdrelit genunchii. Observând-o, mama a lăsat cele două sacoșe de la market, a ridicat-o și a început să-i șteargă rănile cu îi ștergea cu grijă sângele din rană. Supărată și îngrijorată că zgaibele s-ar fi putut infecta, femeia a început să-i aleluiască pe cei care trebuiau să asfalteze și să aibă grijă de trotuare și care n-o fac. La rându-i, cea mică îi ținea hangul, vărsându-și năduful pe  „Oplișan“ pe care-l scotea vinovat pentru că trebuia să meargă în prima zi de școală cu genunchii juliți, și-o vedeau toți colegii și, mai ales „Duoamna“.

Cum treci de Piața Unirii, în orice direcție ai apuca-o, imediat ce treci de primele rânduri de blocuri, la fiecare colt de stradă ești întâmpinat de mormane întregi de gunoaie. Fie sunt grămezi de iarbă și crengi uscate, fie că sunt saci cu resturi menajere, ambalaje, cartoane și deșeuri  de materiale de construcții, lăsate pe lângă pubele. La cât sunt de mari grămezile și la cât de uscate sunt resturile vegetale, sunt luni bune de când muncitorii de la Salubritate au intrat în vacanță.

Intrat în primăvară, dinainte de Paște, când au început să-i cadă plăcile, Primăria a decis să acopere Obeliscul din Piața Unirii cu o prelată. Ca să nu vadă participanții la Festivalul de Blues schelele cu care a fost înconjurat. Acoperit cu prelată, obeliscul reprezintă și mai fidel Focșaniul: o ruină acoperită cu o spoială.

****

Că tot a fost prima zi de școală, asfaltul trotuarului din dreptul Colegiului Național Unirea este plin de gropi și spărturi pe toată lungimea. Prin grija Primăriei și a Consiliului Local, de foarte mulți ani, aici nu a mai intervenit nimeni să repare asfaltul. Profesorii și liceenii sunt obligați zilnic să calce în gropi ca să poată intra în curte. Din fericire este o școală de elită care scoate olimpici pe bandă rulantă altfel cine știe ce vorbe ar mai fi scos rivalii de la Cuza despre uniriștii care calcă prin gropi.

Pe trotuarul din fața fostului magazine Romarta, vis-à-vis de Casa de Cultură, în dreptul cașcarabetelor pe care Primăria le numește spații comerciale, un puștan de vreo 5- 6 anișor, pe o trotinetă, se întoarce către bunicul care îl urma la mică distanță, gâfâind: „Mai avem mult până ajungem în parc? Ai spus că mă duci să mă joc în parc.“ „Am ajuns“, îi răspunde bunicul. „Și unde-i parcul?“ întreabă din nou puștanul  nedumerit, căutând să treacă cu privirea prin cașcarabete. „Aici este parcul, nu vezi bănci, copaci?“, răspunde iarăși bunicul trăgându-și sufletul. „Așa arată parcul din Focșani?“, face nepotul, total dezamăgit, de priveliștea din fața ochilor.

Acum, după încheiarea Focsani Blues Festival 2017, artiștii participanți, organizatorii și fanii așteaptă următoarea ediție, cea din 2018, care va trebui să aducă ceva în plus. Până în 2018, noi restul rămânem cu Obeliscul din Piața Unirii acoperit cu prelată, aceleași gunoaie de pe străzi și aceleași  gropi din asfalt.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.