Local

Foto | 81 de ani de la groaznicul cutremur din noaptea de 10 noiembrie 1940. Vrancea a fost atunci puternic afectată

Ziarul de Vrancea
11 nov 2021 2690 vizualizări

Cutremuril produs în urmă cu 81 de ani, în data de 10 noiembrie 1940 la ora 3:39 dimineața  a fost primul mare cutremur din România contemporană, având magnitudinea de 7,4 grade pe scara Richter. A durat 45 de secunde.  Epicentrul acestuia a fost în zona Vrancea, la o adâncime de circa 133 km. Din cauza cenzurii din timpul războiului, numărul victimelor nu a fost cunoscut. Pagubele materiale au fost însemnate, orașul Panciu fiind distrus aproape în întregime.Pe contul de facebook Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei apar amănunte despre întâmplârile de acum 81 de ani care au afectat puternic Vrancea și România

Acum 81 de ani, pe 10 noiembrie 1940, un cutremur de 7.7 grade s-a produs în România. Dezastrul a avut loc dimineața devreme, la ora 3:40. Orașele Panciu, Focşani și Mărăşeşti au avut până la 70% dintre case distruse, iar restul grav avariate, cu numeroase victime. Avarii extinse s-au produs și în regiunea Muntenia. Blocul Carlton, cea mai înaltă și mai modernă clădire din București la acea vreme, s-a prăbușit în timpul cutremurului, cauzând moartea a sute de oameni. Fusese construit cu doar 4 ani înainte, însă cercetările au arătat că a avut numeroase greșeli structurale. Mai mult, înainte de acest cutremur, încă nu exista un cod de proiectare anti-seism.

Majoritatea clădirilor nu au fost consolidate corespunzător după anul 1940. Războiul a schimbat prioritățile societății, astfel că impactul următorului cutremur major, din 4 martie 1977, a fost devastator. Astăzi, aceste clădiri sunt și mai vulnerabile.

Cutremurul din 1940 a condus la implementarea primelor reglementări de proiectare a clădirilor pentru a rezista la cutremure, reglementările fiind îmbunătățite ulterior (1978, 1992), în urma cunoașterii efectelor celor mai recente cutremure.

 Deși unele dezastre nu pot fi evitate, stă în puterea noastră să luăm măsuri pentru reducerea vulnerabilității în fața acestora și a numărului de persoane afectate.

 Urmăriți pagina Strategiei Naționale de Reducere a Riscului Seismic (https://www.facebook.com/snrrsRomania) pentru a fi la curent cu noile oportunități de acțiune.

Violentul cutremur produs în dimineața zilei de 10 noiembrie a surprins opinia publică, în special datorită faptului că în regiunea Vrancea nu mai avusese loc un seism de o magnitudine foarte mare din anul 1838, Cutremurul din 10 noiembrie 1940 a avut mai multe replici, încă din primele momente, dintre care șase au atins magnitudini de peste 5

În ziua de 16 noiembrie 1940, orașul Panciu a fost vizitat de șeful statului, generalul Ion Antonescu. Acesta a ordonat un plan de refacere completă a orașului și modernizarea lui. Au fost afectate și orașele Brăila,Galați, Tecuci,Focșani, Turnu Măgurele, Câmpulung, Târgoviște, Râmnicu Sărat, Iași, Bârlad, și Buzău.  

Cutremurul din 1940 a fost resimțit puternic și în București, unde a produs importante pagube și între 300 și 500 de morți. Circa 25% din zona construită din București a fost afectată Tot atunci a avut loc prăbușirea blocului Carlton, simbol al Bucureștiului interbelic și una dintre cele mai moderne clădiri ale vremii, construită din beton armat și prevăzută cu 12 etaje.[Blocul se afla la intersecția străzii Regale cu bulevardul Nicolae Bălcescu, denumit pe atunci Brătianu. Nu s-a înregistrat niciun supraviețuitor din această clădire al cărei subsol a fost curins apoi de flăcări.

În Transilvania de Sud, cel mai afectat oraș a fost Brașovul, unde s-au prăbușit mai multe clădiri, si o parte din Fabrica de Zahăr Bod. În Transilvania de Nord, aparținând pe atunci Ungariei, s-au produs pagube importante mai ales la Sfântul Gheorghe, Covasna, Târgu Secuiesc. Un număr de biserici au fost avariate, inclusiv  cea din Șumuleu Ciuc. Administrația militară ungară a demolat mai multe biserici ortodoxe, motivând cu stricăciunile produse de cutremur.

Cutremurul s-a resimțit pe mai mult de 2 milioane kmp, în est de la Odessa, Cracovia,Poltava, Kiev și până la Moscova, unde a și provocat unele distrugeri (intensitatea estimată V–VI).[Spre nord, aria macroseismică s-a întins până la Leningrad; spre vest până peste râulTisa, iar spre sud-vest și sud, în Iugoslavia, în toată Bulgaria și mai departe până la Istanbul.

Cutremurul din 10 noiembrie 1940 a determinat o amânare a instalării de baze militare germane pe teritoriul românesc și a determinat revizuirea normele referitoare la calculul construcțiilor din beton armat, experții elaborând noi norme de construcție, care au fost aplicate la toate clădirile

Text Informații Wikipedia, Revista Historia

Citiți și:Inedit | Fotografii vechi din orașul Panciu, înainte și după cutremurul din 1940;

Ştiaţi că... În urma cutremurului din 1940 Panciul a fost distrus în întregime?;


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.