Local

Garda Forestieră Focșani anunță că începând de marți, va implementează baza de date aferentă aplicației SUMAL 2.0

Ziarul de Vrancea
28 oct 2020 1151 vizualizări
Foto:arhiva ZdV .Credit foto:informatiahr.ro
Foto:arhiva ZdV .Credit foto:informatiahr.ro

Prin intermediul unei postări activate pe contul de facebook Garda Forestieră Focșani instituția anunță public faptul că începând de marți 27 octombrie 2020  implementează baza de date aferentă aplicației noului Sistem Informaţional Integrat de Urmărire a Materialelor Lemnoase SUMAL 2.0

” Începând cu data de 27.10.2020 se va implementa baza de date aferentă aplicației SUMAL 2.0 !

În vederea asigurării continuității activității dumneavoastră și pentru o bună funcționare a sistemului, este necesară a colaborare strânsă între dumneavoastră și noi.

În acest sens, pentru introducerea operativă a datelor, operatorii economici/ ocoalele silvice vor trimite următoarele documente:

1. Cererea scrisă (a cărui model o găsiți în format editabil la adresa http://focsani.gardaforestiera.ro/?section=articolePage...);

2. Documentul de înființare a persoanei juridice (certificatul de înregistrare pentru operatori economici/autorizația de funcționare pentru ocoale silvice);

3. Atestatul de exploatare - în cazul profesioniștilor care au obiect de activitate exploatare forestieră și au calitatea de emitenți ai avizelor de însoțire primare, completat la zi;

4. Copie a certificatului constatator emis de ONRC;

5. Copie carte identitate a conducătorului persoanei juridice.

Datele vor fi trimise către Gărzile Forestiere Județene competente teritorial, pe adresele de e-mail :

Județul e-mail

BRĂILA sumal.braila@gmail.com

BUZĂU sumal.buzau@gmail.com

GALAȚI sumal.galati@gmail.com

VASLUI sumal.vaslui@gmail.com

VRANCEA sumal.focsani@gmail.com

TULCEA sumal.focsani@gmail.com

În situația în care se vor surveni modificări ale actelor normative în vigoare la data prezentei, vor fi solicitate alte documente în completare.”

Text informații:Garda Forestieră Focșani

Despre noul Sistem Informaţional Integrat de Urmărire a Materialelor Lemnoase SUMAL 2.0

În ultima perioadă a fost adoptată o serie de măsuri pentru protecţia pădurilor şi stoparea tăierilor ilegale. Este vorba despre modificarea Codului Silvic, adoptată de Parlament cu unanimitate de voturi săptămâna trecută, și o hotărâre de Guvern pentru implementarea noului SUMAL, despre care vom vorbi în continuare.

Astfel, la sfârșitul lunii iunie, în Monitorul Oficial a fost publicată Hotărârea Guvernului nr. 497 „pentru aprobarea Normelor referitoare la provenienţa, circulaţia și comercializarea materialelor lemnoase, la regimul spaţiilor de depozitare a materialelor lemnoase și al instalaţiilor de prelucrat lemn rotund, precum și a celor privind provenienţa și circulaţia materialelor lemnoase destinate consumului propriu al proprietarului și a unor măsuri de aplicare a prevederilor Regulamentului (UE) nr. 995/2010 al Parlamentului European și al Consiliului din 20 octombrie 2010 de stabilire a obligaţiilor ce revin operatorilor care introduc pe piaţă lemn și produse din lemn”. Hotărârea urmează să intre în vigoare din data de 30 octombrie 2020.

Concret, este vorba despre implementarea noului Sistem Informaţional Integrat de Urmărire a Materialelor Lemnoase (SUMAL), aflată pe ultima sută de metri, achiziţia sistemului de monitorizare cu hărţi satelitare, demararea studiului ştiinţific pentru identificarea şi punerea sub protecţie a 40.000 de ha de păduri virgine şi întărirea capacităţii gărzilor forestiere, după cum informa săptămâna trecută Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.

SUMAL 2.0 are în componenţă nouă module: Aplicaţia SUMAL 2.0 Amenajare; Aplicaţia SUMAL 2.0 Ocol silvic; Aplicaţia SUMAL 2.0 Agent – Registrul electronic; Aplicaţia SUMAL 2.0 Avize; Aplicaţia SUMAL 2.0 Control; Aplicaţia SUMAL 2.0 Superadmin; Aplicaţia SUMAL 2.0 Gardă Forestieră; Aplicaţia SUMAL 2.0 Inspectorul Pădurii; Aplicaţia SUMAL 2.0 Contravenţii – SNEICS.

Despre ce noutăţi aduce această actualizare a vechiului SUMAL am stat de vorbă cu directorul Direcţiei Silvice (DS) Harghita, ing. Cătălin Mutică.

Acesta a explicat că hotărârea de Guvern se concentrează, practic, pe prima punere pe piaţă a materialului lemnos. Mai exact, este un mecanism prin care să nu se permită lemnului provenit din tăieri ilegale sau dintr-o gestionare greșită a pădurilor să ajungă pe piaţă. Deci e vorba despre monitorizarea tăierilor ilegale.

Ce aduce în plus aplicaţia SUMAL 2.0 faţă de versiunea anterioară?

 Prin acest modul operatorii economici care întocmesc amenajamentele silvice sunt obligaţi să introducă informaţii în SUMAL, care ulterior pot fi folosite de entităţile cu atribuţii de control. Aceste informaţii pot să evidenţieze dacă lemnul este transportat dintr-o parcelă cu amenajament silvic. De asemenea, această aplicaţie obligă operatorul să introducă bazele de date pentru suprafeţele de fond forestier în format GIS și a hărţilor aferente.

O altă noutate este adusă de modulul Avize. În această aplicaţie, agenţii economici – inclusiv ocoalele silvice din cadrul direcţiei silvice pentru lemnul pe care îl livrează către populaţie sau la agenţii economici, din produsele fasonate – sunt obligaţi să emită un aviz de însoţire a materialului lemnos, pe durata întregului transport. Acest modul aduce ca noutate, pe lângă înregistrarea momentului începerii transportului și al finalizării, obligativitatea înregistrării traseului parcurs de mijlocul de transport prin intermediul GPS. Astfel, materialul lemnos transportat va putea fi urmărit pe tot traseul până la descărcare.

„Cea mai importantă modificare a noului sistem informatic este realizarea unui modul care transparentizează această activitate de transport material lemnos”, astfel încât societatea civilă să poată urmări mult mai rapid traseul lemnului.

Modulul Inspectorul pădurii este destinat pentru a furniza populaţiei informaţii care au caracter public și permite accesul proprietarilor la informaţiile din SUMAL 2.0 aferente proprietăţii.

Informaţiile se referă la exploatările forestiere și transportul de material lemnos. Aceste date se regăsesc în avizul de însoţire, inclusiv volumul pe specii, traseul parcurs, fotografiile mijlocului de transport. În modulul Avize, tot ca noutate, operatorul economic emitent trebuie să introducă fotografii ale mijlocului de transport (faţă, spate și lateral), astfel încât să se vadă efectiv materialul lemnos încărcat.

De asemenea, prin aplicaţia Inspectorul pădurii se pot accesa informaţii aferente actului de punere în valoare care a stat la baza exploatării materialului lemnos, autorizaţia de exploatare cu numele operatorului economic care a efectuat lucrări și coordonatele tuturor punctelor ce reprezintă schimbări în coronament, în urma procesului de teledetecţie prin intermediul imaginilor satelitare pentru generarea de alerte automate.

„Mie mi se pare spectaculos câte informaţii devin publice fără să trebuiască să fie transmise solicitări în acest sens unor entităţi, cum ar fi Romsilva, sau unui ocol silvic altul decât cel de stat pe baza Legii 544/2001 privind accesul la informaţii de interes public”, a spus directorul DS Harghita.

***

O altă modificare legislativă menită să combată tăierile ilegale de material lemnos a fost adoptată în luna august 2020. E vorba de modificarea Codului silvic, care urmează să intre în vigoare după promulgare. Amendamentele din noul Cod Silvic pe care Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor le susţine, potrivit unui comunicat de presă, fac referire la următoarele modificări: furtul de arbori va intra direct sub incidenţă penală, indiferent de prejudiciu; camioanele sau tirurile cu care sunt transportaţi arborii tăiaţi ilegal vor putea fi confiscate; tăierile la ras vor fi interzise în rezervaţiile naturale; avizul de transport va deveni obligatoriu şi pentru: rumeguş, biomasă, coaja arborilor şi orice rest de lemn; lemnul va fi comercializat ca lemn fasonat; sumele destinate pazei suprafeţelor de pădure sub 30 de ha vor creşte cu peste 30%; evaluarea de mediu pentru amenajamentele silvice care se suprapun cu ariile naturale protejate va deveni obligatorie; accesul la terenurile agricole va fi permis proprietarilor şi din drumurile forestiere; accesul cetăţenilor în pădure va fi permis pentru recreere, inclusiv cu bicicleta.

Text informații informatiahr.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.