Local

Gheorghe Mărmureanu a prezis urmatorul cutremur în Vrancea

Alexandra TĂTARU
13 nov 2017 4840 vizualizări

La invitația geografilor vrânceni, renumitul seismolog Gheorghe Mărmureanu a vorbit despre tectonică și seismicitate în cadrul unei conferințe organizate cu prilejul cercului pedagogic de specialitate.

Foto: Invitat special a fost seismologul Gheorghe Mărmureanu

 

 

Conferința ”Seismicitatea din zona Vrancei” a fost organizată de Societatea de Geografie din România – filiala Vrancea, cu sprijinul Inspectoratului Școlar Vrancea și Școala Gimnazială ”Ștefan cel Mare”. Totodată, conferința a fost inclusă în seria de activități propuse profesorilor de geografie în cadrul cercului pedagogic din semestrul I. În prima parte a întâlnirii, inspectorul de specialitate, Ovidiu Vasile, a vorbit celor peste 70 de participanți despre aspectele principale ale implementării programei școlare pentru clasa a V-a, despre poziția disciplinei geografie în noile planuri cadru pentru învățământul liceal și despre alte activități care se vor desfășura în semestrul al II-lea. Directorul onorific al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului, Gheorghe Mărmureanu, a vorbit cu această ocazie și despre importanța geografiei ca obiect de studiu și înțelegerea fenomenelor seismice, dar mai ales despre viitorul mare cutremur care se va produce în România.

 

 

Următorul mare cutremur s-ar putea produce în 2040

 

Invitatul special al conferinței geografilor și simpatizanților SGR Vrancea, profesorul Gheorghe Mărmureanu a reamintit celor prezenți câteva date comparative despre marile cutremure care s-au produs în lume și în Vrancea, despre tectonica zonei Vrancea și cauzele acesteia, substratul geologic și legătura cu tipul construcției rezistente la cutremure etc.. Cele mai puternice cutremure din secolul XX au avut loc pe 10 noiembrie 1940, cu efecte distrugătoare mai ales la Focşani, în Moldova şi Ucraina și pentru care nu există date exacte înregistrate și pe 4 martie 1977, în urma căruia au murit 1564 de oameni. Gheorghe Mărmureanu a mai spus că un cutremur ar putea fi prevăzut doar pe baza unor calcule de frecvență a producerii lor și tipul acestora. Chiar dacă în România există un sistem de alertare, cel mai precis din Europa, acesta nu poate prevesti un cutremur, ci doar să transmită semnalul în timp real pentru închiderea unor sisteme care pot cauza catastrofe, cum ar fi reactoarele chimice, nucleare ș.a..Seismologul a spus că marile cutremure provenite din zona Vrancea au avut loc la intervale de 37 de ani, 64 de ani sau 102 ani. Dacă ne-am ghida după asta, următorul ar fi în anul 2040. “Există o anumită distanţă în timp, egală pentru toate. Urmează ca marele cutremur să fie după 2040. Asta este. Există o realitate fizică. Dacă socotim 64 de ani de la cutremurul din 1977 rezultă 2041. Acesta este marele cutremur care poate fi în Vrancea. Nu o spun eu, asta rezultă din calcule. Nu poate fi un cutremur mai devreme, dar nu aş vrea să fiu director atunci la institutul pe care îl conduc acum”, a spus la Focşani Gheorghe Mărmureanu.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.